ManpowerGroup publiceert voor de achtste keer zijn arbeid- of ‘workforce’ wereldranglijst (Total Workforce Index™). Die index vergelijkt de marktomstandigheden om medewerkers (vast en flexibel) aan te werven, aan te trekken en te behouden in 75 landen wereldwijd. Daartoe gingen de experten van ManpowerGroup met de fijne kam door niet minder dan 200 relevante factoren voor de arbeidsmarkt, en dat binnen vier categorieën: de beschikbaarheid van arbeid, de arbeidskost, het wettelijk kader en de productiviteit. Op wereldschaal landt België op de 42eplaats (op 75), in de EMEA-regio staat ons land op plaats 27 (op 40). Dat is 8 plaatsen lager wereldwijd en 7 plaatsen lager in de EMEA-regio ten opzichte van de vorige editie. Toch behoort ons land tot de meest volwassen arbeidsmarkten die door ManpowerGroup werden geïdentificeerd.
Nu de wereld na de coronacrisis stilaan terug rechtveert, zijn bedrijven agressief op zoek naar groeimogelijkheden op de meest krappe arbeidsmarkt in decennia. Met een tekort aan arbeidskrachten(1) op recordhoogte – 83% in België en 69% wereldwijd – is het immers nog nooit zo moeilijk geweest om het talent dat nodig is voor het aanwakkeren van de groei, aan te trekken, te activeren en te behouden. De toegang tot geschoolde arbeidskrachten, en met name tot talenten met de digitale vaardigheden die nodig zijn voor de transformatie van de bedrijven, is een belangrijke overweging bij investeringsbeslissingen die op nationaal of internationaal niveau worden genomen, zowel op korte, middellange als lange termijn. Alle talentkwesties staan meer dan ooit centraal in de bedrijfsstrategie. In deze context is de wereldwijde index van de arbeidskrachten van ManpowerGroup – Total Workforce Index™ (TWI) (2) – een objectieve maatstaf van de prestaties van de arbeidskrachten in een specifieke markt.
Wereldwijd staan de Verenigde Staten, Singapore, Canada, Hongkong en Nederland bovenaan de ranglijst die ManpowerGroup in 2021 heeft opgesteld, terwijl in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) Nederland, Zwitserland, Noorwegen, Bahrein en Israël de eerste plaatsen bekleden. Op wereldschaal landt België op de 42e plaats (op 75), in de EMEA-regio staat ons land op plaats 27 (op 40). Dat is 8 plaatsen lager wereldwijd en 7 plaatsen lager in de EMEA-regio ten opzichte van de vorige editie.
Vergeleken met andere Europese landen staat België met zijn 42e plaats in de wereldranking ver achter het Verenigd Koninkrijk (6e), Zwitserland (7e), Ierland (8e), Estland (10e), Noorwegen (11e), Zweden (13e), Denemarken (14e), Portugal (17e), Groothertogdom Luxemburg (19e), Duitsland (26e), Spanje (29e), Polen (33e) of Oostenrijk (35e). Ons land zit in het kielzog van Frankrijk (38e) en Kroatië (41e), maar vóór Roemenië (46e), Italië (49e) en Griekenland (57e). Ook vermeldenswaardig zijn Japan (16e), China (44e), Marokko (48e), Rusland (58) en Vietnam (59e). Onderaan de door ManpowerGroup opgemaakte ranking staan Bolivia (73e), Nicaragua (74e) en Honduras (75e).
Wereldwijde ranking : Total Workforce Index 2021
Maar de analyse van ManpowerGroup plaatst België in de groep van de 20 meest volwassen arbeidsmarkten, naast de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Deze markten hebben het grootste aantal ‘groeitalenten’ die over digitale vaardigheden (waarbij minimaal 40% van de arbeidskrachten hooggeschoold is, 46,7% in België) en sterke opleidingsinfrastructuren beschikken (upskilling en reskilling). Voor ManpowerGroup zijn deze twee criteria bepalend om de maturiteit van de arbeidsmarkten te beoordelen. Naast deze groep heeft ManpowerGroup 16 ‘Incubator’-landen geïdentificeerd met een groot potentieel voor digitale vaardigheden, manufacturing en hernieuwbare energietechnologieën (waaronder Oostenrijk, Portugal, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk). Tot slot heeft ManpowerGroup 31 landen, waar millennials en generatie Z 50% van de beschikbare arbeidskrachten uitmaken, ondergebracht in de categorie ‘Opkomend’ (Brazilië, Filippijnen, India of Indonesië).
“België zet een stap achteruit in onze ranglijst van arbeidskrachten, zowel wereldwijd als op Europees niveau. Dit is een slecht signaal voor de aantrekkelijkheid van ons land, zowel voor buitenlandse investeringen als voor beslissingen met betrekking tot jobcreatie”, zo luidt de uitleg vanSébastien Delfosse, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. “Volgens onze analyse behoort ons land niettemin tot de categorie van de 20 meest volwassen arbeidsmarkten ter wereld. Onze arbeidskrachten staan nog steeds bekend om hun hoge kwalificatieniveau en kunnen rekenen op opleidingsinfrastructuren ter ondersteuning van de digitale transformatie. Verschillende factoren blijven een negatieve invloed hebben op de prestaties van onze arbeidsmarkt, in de eerste plaats de arbeidskosten, waar België wereldwijd de 73e plaats bekleedt op een totaal van 75 landen. Daarnaast moeten er verder inspanningen geleverd worden op het vlak van regelgeving om de productiviteit en de flexibiliteit, maar ook de activiteitsgraad te verbeteren en ondernemen te faciliteren, zodat het innovatiepotentieel in de drie gewesten van het land ten volle benut wordt.”
Kort samengevat behaalt België, met zijn 42e plaats (op 75) op wereldschaal en zijn 27e plaats (op 40) op het niveau van de EMEA-regio, de volgende scores voor de 4 onderzochte criteria: 25e plaats (16e in de EMEA-regio) voor Beschikbaarheid van arbeidskrachten, 73e plaats (16e in de EMEA-regio) voor Arbeidskosten, 27e plaats (21e in de EMEA-regio) voor het Wettelijk kader en 53e plaats (30e in de EMEA-regio) voor Productiviteit. Tot slot staat ons land op de 28e plaats wat het criterium Telewerken betreft (16e in de EMEA-regio). Dit criterium evalueert verschillende dimensies, zoals het aantal personen dat telewerkt, de toegang tot technologieën en de prestaties van communicatietools, de beheersing van cyberveiligheidsrisico’s, de prestaties van de online diensten van de administratie, de regelgevingsaspecten of de menselijke dimensie (toegang tot kinderopvangdiensten).
In zijn rapport bracht ManpowerGroup drie grote uitdagingen op de arbeidsmarkten naar voren: het belang van de opleidingsinfrastructuren en -strategieën om talent aan te trekken en te behouden en op nationale schaal aan goed presterende arbeidskrachten te bouwen; het risico van looninflatie op de mature markten; en de implementering van flexibele werkmodellen voor alle categorieën van werknemers, ook de meest geschoolde.
Met de Total Workforce Index kan de afdeling ManpowerGroup Talent Solutions bedrijven bijstaan in hun strategische beslissingen door objectief de gunstigste voorwaarden voor het beheer van hun talent in kaart te brengen. Het kan hierbij gaan om de ontwikkeling van resourceplanning, investerings-, expansie-, fusie- en overnameprogramma’s of de implementering van nieuwe organisatiemodellen of kostenverlagingsprogramma’s.
(1) ManpowerGroup Enquête over het tekort aan talent
(2) Total Workforce Index: de wereldwijde index van de arbeidskrachten van ManpowerGroup – Total Workforce Index™ (TWI) – is een maatstaf van de prestaties van de arbeidskrachten in een specifieke markt. Deze index is gebaseerd op een rigoureuze methodologie en een unieke berekeningsformule die de analyse van meer dan 200 criteria mogelijk maakt binnen vier categorieën: de beschikbaarheid van arbeid, de arbeidskost, het wettelijk kader en de productiviteit. Het gaat om informatie gepubliceerd door internationale organisaties zoals de Wereldbank, de OESO of het World Economic Forum, of om gegevens die wereldwijd werden verzameld door ManpowerGroup. Concreet meet de Total Workforce Index™ de aantrekkelijkheid van de arbeidsmarkten en de arbeidskrachten in 75 landen wereldwijd. Daartoe analyseert het de aanwervingsvoorwaarden, de aantrekking, de ontwikkeling en het behoud van het (vast en flexibel) talent dat bedrijven nodig hebben om te groeien. Het land met de hoogste score op deze index wordt beschouwd als het land met de meest aantrekkelijke arbeidsmarkt. https://talentsolutions.manpowergroup.com/twi
2021 Total Workforce Index Global Report
Download 2021 TWI Belgium Market Report