Belgische economie krimpt, maar een hogere uitkomst is mogelijk

De Belgische economie zou in het vierde kwartaal van 2022 krimpen met 0,1%. Dat voorspelt onze Business Cycle Monitor. De gezinsconsumptie daalt, evenals bedrijfs- en wooninvesteringen en netto-uitvoer. Overheidsconsumptie en -investeringen zullen gematigd toenemen. Er is onzekerheid rond deze nowcast. Een hogere uitkomst is mogelijk, gezien de recente sterke cijfers voor gezinsconsumptie en arbeidsmarkt.






De Belgische economie zette met een positieve groei een beter dan verwachte prestatie neer in het derde kwartaal van 2022. Volgens de huidige INR-statistieken nam het bbp op kwartaalbasis toe met 0,2 %. Dit is duidelijk beter dan de initiële INR-flashraming van -0,1 % en beter dan onze eigen raming van -0.2 % in de vorige Business Cycle Monitor. We verwachten echter een lichte inkrimping van de economische activiteit in het vierde kwartaal.

Het Belgische reële bbp nam in het derde kwartaal van 2022 met 0,2 % toe. Hoewel dit een duidelijke vertraging is ten opzichte van het tweede kwartaal, ligt dit duidelijk boven de initiële INR-flashraming van -0,1 % en boven onze eigen raming van -0,2 % in de vorige Business Cycle Monitor.

De groei van het bbp werd in het bijzonder geschraagd door de onverwacht sterke groei van de gezinsconsumptie en de diensten, ondanks het feit dat het consumentenvertrouwen nog steeds dicht bij een laagterecord blijft. Momenteel wijzen indicatoren op een stagnatie van de private consumptie in het vierde kwartaal van 2022, hoewel die op wat langere termijn waarschijnlijk weer zal aantrekken naarmate de prijsdruk terugvalt en de indexeringsmechanismen de nominale inkomens verhogen.

Nog meer dan in de vorige kwartalen hebben snel toenemende productiekosten en de onzekere economische vooruitzichten geleid tot een daling van de bedrijfsinvesteringen in het derde kwartaal. Het ondernemersvertrouwen en de vraagvooruitzichten blijven zwak, hoewel er enige verbetering zichtbaar was in de meest recente cijfers. Al met al verwachten we dat de bedrijfsinvesteringen in het vierde kwartaal opnieuw zullen afnemen. Ook de woninginvesteringen zullen naar verwachting verder inkrimpen.

De overheidsconsumptie zou in het vierde kwartaal in een zeer gematigd tempo moeten toenemen, terwijl de uitvoering van investeringsplannen in principe zou moeten leiden tot een positieve groei van de overheidsinvesteringen. De bijdrage van de netto-uitvoer tot de bbp-groei zou opnieuw negatief uitvallen in het vierde kwartaal, aangezien de uitvoergroei sterker zou terugvallen dan de invoergroei.

Het ‘BREL’-nowcastingmodel van de NBB voorspelt een groei van -0,1 % op kwartaalbasis in het vierde kwartaal van 2022, terwijl het ‘R2D2’-model heel wat optimistischer is, met een groeiraming van 1,0 %. De onzekerheid rond die nowcastingmodellen blijft in de huidige omstandigheden echter buitengewoon groot. De enorme schok van de COVID-19-crisis vormt een uitdaging voor de raming van de gebruikelijke tijdreeksmodellen.

Al met al verwachten we momenteel dat de Belgische economische bedrijvigheid in het vierde kwartaal met 0,1 % zal afnemen. Dit is zwakker dan de mediaan van de 1-indicatormodellen en ligt in lijn met het resultaat van het meest pessimistische van de twee nowcastmodellen. Het moet opnieuw benadrukt worden dat de onzekerheid rond deze nowcast groot is. Een hogere uitkomst is zeker mogelijk gelet op de recente positieve verrassingen inzake gezinsconsumptie en de sterke arbeidsmarkt. De risicobalans lijkt opwaarts te liggen.

Links en documenten


Bron : NBB, december 2022

Mots clés

Articles recommandés

België omarmt NCTS Fase 5: Wat je moet weten voor 21 januari 2025?

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

EU-bedrijven staan aan de top in de groei van R&D-investeringen