Bescherm jezelf tegen telefoonscams (vaak gekoppeld aan cryptocurrencies)

Het is een boodschap die hier al vaak is herhaald: wees waakzaam als je wordt gebeld door een onbekend nummer. De afgelopen dagen hebben we een aantal meldingen ontvangen van ongevraagde oproepen met betrekking tot zogenaamde online cryptocurrency wallets. In de meeste gevallen ging het om normaal uitziende Belgische mobiele telefoonnummers.

Het enige advies

Beëindig het gesprek en blokkeer het nummer van de beller als je herhaaldelijk wordt gebeld. Een ander basisadvies is om nooit persoonlijke informatie (vooral geen bankgegevens!) vrij te geven via de telefoon, zeker niet aan ongevraagde bellers.

Telefonische oplichting neemt meestal verschillende vormen aan, waarbij bedriegers zich voordoen als officiële agenten of werknemers van bekende instellingen.

Recentelijk heeft de hype rond cryptocurrency geleid tot interesse van criminelen, waardoor ze nieuwe manieren hebben gevonden om kwetsbare mensen uit te buiten. Hoewel investeren in cryptocurrencies er aan de oppervlakte veelbelovend uitziet, moet je altijd voorzichtig blijven. Doe grondig onderzoek, controleer de legitimiteit van beleggingsplatforms en vermijd beloften van gegarandeerde rendementen.

Onthoud: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

Wat te doen?

  • Klik niet op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt.
  • Verdachte e-mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
  • Verdachte sms'jes kan je ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.

Heb je op een verdachte link geklikt?

  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Geef NOOIT persoonlijke codes door.
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.
  • Als je op een link heb geklikt die opent in een website waar je bankgegevens moet indienen, controleer dan eerst of dit de echte website van je bank is. Bij de minste twijfel voer je geen betaling uit.

Ben je opgelicht?​​

  • Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.
  • Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.

Mots clés

Articles recommandés

Volgens de najaarsenquête 2024 zou de investeringsdynamiek toenemen in 2025

Een mandaat ‘roerende voorheffing’ is nu beschikbaar !

Hervorming van de investeringsaftrek vanaf 1 januari 2025