Beter en slimmer werken ? Begin op zondag en krijg daardoor meer tijd !

Ook accountants hoor ik vaak “druk, druk, druk” antwoorden op de vraag hoe het met hen gaat. Het is een fenomeen dat elke beroepscategorie treft: deadlines, een overaanbod aan informatie, de schrik om iets te missen - ook bekend als FOMO – Fear Of Missing Out – als we niet naar een netwerkevent gaan bijvoorbeeld, een uitpuilende mailbox, de verwachting dat je altijd dadelijk op mails antwoordt. Het zorgt er allemaal voor dat velen onder ons het gevoel hebben altijd tijd te kort te komen.


Nochtans heb ik tijdens mijn lange “lockdown” in Marbella ervaren dat het ook anders kan. Dat het mogelijk is om meer werk te verzetten in minder tijd en dus tijd over te houden voor gezonde ontspanning. Hoe ? Onder meer door niet strikt vast te houden aan het onderscheid tussen de werkweek en het weekend.


Natuurlijk is ontspanning levensnoodzakelijk. Maar dat betekent toch niet dat je op zaterdag of zondag helemaal niets zou mogen doen dat met het werk gerelateerd is? Precies als je dat wel doet, is het mogelijk om tijd en ruimte te maken voor ontspanning tijdens de week. De accountantssector is één van de typische sectoren die het moeilijk heeft met het slopen van heilige huisjes, zoals het onderscheid tussen de werkweek en het weekend. Ik ben er nochtans van overtuigd dat accountants die wel innovatieve wegen durven inslaan en de oude denkkaders durven verlagen een mooie toekomst hebben. Niet alleen op het vlak van de werktijd leven we stilaan in een heel andere wereld. Werk en vrije tijd lopen gewoon veel meer door elkaar. En dat houdt volgens mij niet het gevaar in dat mensen overwerkt gaan raken. Integendeel zelfs.


Het loden gevoel dat veel accountants nog altijd bekruipt op zondagavond omdat “morgen weer een zware werkweek begint”, kan op die manier voorgoed tot het verleden behoren. Van “maandagziekte” is er geen sprake meer als je bijvoorbeeld op zondag een vast momentje inplant om even terug te kijken op de week die voorbij is en je daarbij probeert om je zowel de goede als minder goede zaken te herinneren. Als je daar een wekelijkse routine van maakt, vul je met de goede momenten een brandstoftank die je energie geeft voor de nieuwe week en met de slechte een afvalbak die je leert wat je in de toekomst vooral niet moet doen of beter kan vermijden.


Als je die momenten goed analyseert, zal je algauw patronen ontdekken en inzichten krijgen over hoe je die best kan veranderen. Je zal ook je eigen persoonlijkheid beter leren kennen en zo inzien dat je best troeven hebt waarop je trots mag zijn.


Vervolgens kan je ook de dagen van de volgende week plannen. Natuurlijk is plannen maken niet bestand tegen wat het leven met je doet – zoals John Lennon het ooit verwoordde – maar toch bieden ze, zeker op werkvlak, een bepaalde duidelijkheid en stabiliteit. Als je ook nog elke week één ding opschrijft dat je hoopt te bereiken in de volgende zes dagen, dan krijg je structuur en focus.


Als je je die zondagse routine, die niet meer dan tien minuutjes moet duren, eigen maakt, zal je merken dat het gemakkelijker wordt om echt de dingen te doen die je wil doen en om een stuk productiever te werken dan je nu doet. Uiteindelijk zal dat voor meer rust en sereniteit zorgen en het gemakkelijker maken om bergen werk te verzetten en toch niet het gevoel te hebben dat het “druk, druk, druk” is.


Bron: Linkedin

Mots clés

Articles recommandés

Herziening van de masp-timing

Bijsturing kmo-portefeuille: meer aandacht voor beleidsprioriteiten en kwaliteit

IT-onderhoud in het WE van 12 en 13 maart ..