Boekhouders cruciaal in misdaadbestrijding

Besef je wel dat jij, als boekhouder, accountant of bedrijfsrevisor, een heel belangrijke rol speelt in de misdaadbestrijding? Je hebt jezelf misschien nooit gezien als superheld, maar dat ben je wel degelijk. Je bent een onmisbare schakel in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.


Zolang misdaad loont zullen criminelen doorgaan met stelen, roven, vernielen, bedreigen en erger. Geen wereld waarin je graag wil leven, toch? Maak misdaad minder lonend door te helpen bij het blootleggen van de manieren waarop misdaadgeld weggesluisd wordt. Anti-witwas, risico-analyse, de eID, het UBO-register,... allemaal wapens in de strijd tegen financiering van misdaad en terrorisme.

Anti-witwas, risico-analyse, de eID, het UBO-register

Het jaarverslag van het CFI (de Cel voor Financiële Informatieverwerking) drukt ons met de neus op de feiten. Er gaat gigantisch veel geld om bij criminelen.
In 2019 kreeg de CFI 17 166 zaken binnen. De zaken die doorgegeven werden aan het gerecht gingen samen over een bedrag van 1158,66 miljoen euro.
In 2021 ging het over 35 605 zaken, de zaken die doorgegeven werden aan het gerecht gingen samen over - hou je vast - 2336,95 MILJOEN euro. Dit gaat om geld dat gestolen is, verkregen door oplichting, verkoop van drugs, afpersing,... Niet om geld dat ons allen beter maakt.
De wet stelt dat je als accountant of boekhouder goed georganiseerd moet zijn en passende maatregelen moet nemen om witwassen te voorkomen en/of ermee om te gaan als je er achter komt dat een klant witwast of terrorisme financiert. Zo lijkt anti-witwas een vervelende administratie, maar weet dat je effectief helpt misdaad te bestrijden. Klinkt veel fijner, niet?

Goed georganiseerd: anti-witwas

Alles begint bij medewerkers die goed op de hoogte zijn van de anti-witwas maatregelen binnen jouw accountantskantoor. Ze kennen de client acceptance procedure en passen die altijd toe. Ze doen de risico-analyses voor hun dossiers en vullen de anti-witwas documenten in. Ze vragen de nieuwe eID van klanten wiens eID vernieuwd is, ze houden de UBO-registers bij,... een job op zich als je dit niet georganiseerd aanpakt!
In AdminPulse heb je het overzichtsscherm Kwaliteitstoetsing waarop je in één oogopslag ziet aan welke dossiers je nog moet werken. Waar zijn de anti-witwas documenten nog niet in orde? Wie moet er nog documenten (digitaal) tekenen? Waar is de risico-analyse nog niet volledig? Wiens eID vervalt? Waar ontbreken UBO gegevens?

Kwaliteitstoetsing

Het ITAA volgt de anti-witwas maatregelen van accountantskantoren nauw op via de kwaliteitstoetsing. Elke accountant krijgt hier zeker én meermaals mee te maken. Daarom hebben we een whitepaper gemaakt die jouw kantoor helpt bij de voorbereiding van de kwaliteitstoetsing door toetsers van het ITAA.


Tijdens het webinar “Praktische voorbereiding op de kwaliteitstoetsing” toonden we hoe je AdminPulse kan gebruiken bij de voorbereiding. Herbekijk de opname van het webinar.

Heb je geen AdminPulse? Geen probleem, je kan de kwaliteitstoetsing ook manueel voorbereiden. Het zal je echter veel werk besparen als je er wel een tool zoals AdminPulse bij gebruikt. Lees hier meer over de anti-witwas en kwaliteitstoetsing functionaliteiten in AdminPulse.

Je kan AdminPulse zonder verdere verplichtingen een maand gratis proberen.

Wees ook een anti-witwas held en bestrijd mee de georganiseerde misdaad!

Bron: AdminPulse

Mots clés

Articles recommandés

Makkelijker en efficiënter werken - 5 stappen voor succes

Waarom accountantskantoren verder moeten gaan dan alleen boekhouden

Bedrijfsrevisor: van weinig bekend beroep naar beroep van de toekomst?