Cashflow en dubieuze debiteuren: hoe de CROS-procedure kan uw bedrijf redden!

Als uw liquiditeiten onder druk staan en u ook grote moeilijkheden ondervindt om "uw geld" terug te vorderen van die onzorgvuldige klanten die u op een vriendelijke maar vruchteloze manier hebt aangemaand, dan is de CROS-procedure (Centraal Register voor de Invordering van Onbetwiste Schulden) waarschijnlijk een oplossing om met uw advocaat te verkennen.

Deze regelgeving maakt het mogelijk om onbetwiste facturen te innen zonder bedraglimiet en zonder via de rechtbanken te gaan. Ik zei duidelijk "zonder via de rechtbanken te gaan".

Advocaten en gerechtsdeurwaarders spelen een essentiële rol in deze procedure.

  1. Het moet gaan om onbetwiste schulden tussen professionals, gerelateerd aan hun professionele activiteiten.
  2. De schuld moet zeker en opeisbaar zijn. Het is aan de advocaat van de schuldeiser om als eerste rechter te beoordelen of de schuld van deze procedure kan profiteren. Het bedrag van de schuld is onbeperkt.

De stappen van het eigenlijke incassoproces zijn als volgt:

  1. Eerst zal de gerechtsdeurwaarder de debiteur op verzoek van de advocaat van de schuldeiser een aanmaning sturen. Deze aanmaning zal een kopie van de documenten bevatten, een duidelijke beschrijving van de verplichting waaruit de schuld voortvloeit, en een rechtvaardiging van alle bedragen die van de debiteur worden geëist.
  2. Als er geen reactie/betaling van de tegenpartij is of als er geen overeenkomst is over de betalingsfaciliteiten, maakt de gerechtsdeurwaarder zo spoedig mogelijk acht dagen na het verstrijken van deze maand een proces-verbaal van niet-betwisting op, dat vervolgens uitvoerbaar wordt verklaard door een magistraat.
  3. In geval van betaling wordt de schuld geblust en kan de schuldeiser niet verder achtervolgen voor het overschot.

Let op: Als de debiteur de schuld binnen de termijnen betwist en het bij de aanmaning gevoegde formulier gebruikt, eindigt de inning door de gerechtsdeurwaarder en moet de traditionele gerechtelijke procedure worden ingeleid.

Het moet ook worden vermeld dat de toebehoren van de schuld beperkt zijn tot 10% van het hoofdbedrag (rente en boeteclausules) en dat de proceskosten (relatief laag) ten laste van de schuldeiser zijn.

Mots clés

Articles recommandés

Wat is de federale staatsschuld per einde juni 2024?

Ontdek onze (concrete) aanbevelingen voor de volgende regering!

Federale staatsschuld per einde mei 2024 ?