Circulaire 2020/C/104 over het schenken van bepaalde goederen aan bepaalde instellingen en giften in natura

De Algemene Administratie van de Fiscaliteit – Belasting over de toegevoegde waarde – Personenbelasting – Vennootschapsbelasting publiceerde op 17/08/2020 de circulaire 2020/C/104.

Deze circulaire handelt over een aantal dringende fiscale bepalingen die worden genomen ten gevolge van de COVID-19-pandemie. Het gaat met name over een tijdelijke maatregel inzake het gratis verstrekken van medische hulpmiddelen of computers aan bepaalde instellingen en de gevolgen ervan op het stuk van de btw, de VenB en de BNI/ven. Verder bespreekt deze circulaire ook een tijdelijke maatregel inzake giften in natura die in dezelfde context gebeuren.


Inhoudstafel

I. Voorwerp van deze circulaire
II. Schenkingen van medische hulpmiddelen aan bepaalde instellingen

1. Belasting over de toegevoegde waarde

A. Inleiding
B. Bedoelde goederen
C. Aan wie kunnen deze goederen geschonken worden?
D. Wie kan goederen schenken?
E. Welke btw-verplichtingen moet de schenker naleven?
F. Inwerkingtreding

2. Vennootschapsbelasting en belasting van niet-inwoners/vennootschappen
3. Personenbelasting en belasting van niet-inwoners/natuurlijke personen

A. Zelfstandigen
B. Belastingvermindering voor giften in natura

III. Schenkingen van computers aan scholen

1. Belasting over de toegevoegde waarde

A. Inleiding
B. Bedoelde goederen
C. Aan wie kunnen deze goederen geschonken worden?
D. Wie kan goederen schenken?
E. Welke btw-verplichtingen moet de schenker naleven?
F. Inwerkingtreding

2. Vennootschapsbelasting en belasting van niet-inwoners/vennootschappen
3. Personenbelasting en belasting van niet-inwoners/natuurlijke personen

A. Zelfstandigen
B. Belastingvermindering voor giften in natura

IV. Opheffingsbepalingen


I. VOORWERP VAN DEZE CIRCULAIRE

1. Gelet op de crisissituatie veroorzaakt door de pandemie van het virus COVID-19 (hierna ook: Coronavirus), worden bepaalde uitzonderlijke en afwijkende fiscale maatregelen genomen.

Het gaat over fiscale maatregelen inzake btw, vennootschapsbelasting en giften in natura aan welbepaalde instellingen dewelke worden omschreven in de wet van 29.05.2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie (BS 11.06.2020) en door de wet van 15.07.2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie (COVID III) (BS 23.07.2020).

Het betreft onder meer het gratis verstrekken van medische hulpmiddelen aan bepaalde instellingen evenals het gratis verstrekken van computers aan minderbedeelde leerlingen teneinde het hen mogelijk te maken om via hun onderwijsinstelling afstandsonderwijs te volgen en daarbij over het vereiste materiaal te beschikken.


II. SCHENKINGEN VAN MEDISCHE HULPMIDDELEN AAN BEPAALDE INSTELLINGEN
1. Belasting over de toegevoegde waarde
A. INLEIDING

2. Wanneer een belastingplichtige aan zijn bedrijf een goed onttrekt om het gratis weg te schenken, wordt deze handeling op grond van artikel 12, § 1, eerste lid, 2°, van het Btw-Wetboek gelijkgesteld met een belastbare levering onder bezwarende titel wanneer voor dat goed of de bestanddelen ervan recht op volledige of gedeeltelijke aftrek van de voorbelasting is ontstaan.

3. Artikel 12, § 1, eerste lid, 2° van het Btw-Wetboek is de omzetting in het Belgische recht van artikel 16 van de richtlijn 2006/112/EG van de raad van 28.11.2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde.

4. Wanneer een belastingplichtige bijgevolg gratis goederen uitdeelt wordt deze handeling in principe gelijkgesteld met een levering onder bezwarende titel.

5. Het Btw-Wetboek voorziet reeds in een aantal uitzonderingen op dit principe, met name voor de onttrekkingen die gebeuren met het oog op:

- het verstrekken van handelsmonsters of handelsgeschenken van geringe waarde

- het verstrekken voor liefdadigheidsdoeleinden van voedingsmiddelen bestemd voor de menselijke consumptie, met uitzondering van geestrijke dranken, waarvan de intrinsieke kenmerken niet meer toelaten dat ze, in gelijk welke schakel van het reguliere economische circuit, worden verkocht tegen de oorspronkelijke commercialisatievoorwaarden

- het verstrekken voor liefdadigheidsdoeleinden van levensnoodzakelijke niet-voedingsmiddelen, andere dan goederen die op duurzame wijze kunnen worden gebruikt waarvan de intrinsieke kenmerken verhinderen dat ze, in gelijk welke schakel van het economische circuit, nog worden verkocht tegen de oorspronkelijke commercialisatievoorwaarden.

6. Er werd vastgesteld dat vele zorginstellingen in België in het kader van de bestrijding van het Coronavirus geconfronteerd werden met bepaalde tekorten van goederen terwijl andere belastingplichtigen bereid bleken hun beschikbare voorraden van die goederen aan deze instellingen te schenken. De btw-heffing op deze onttrekking kan evenwel een belemmering vormen voor dergelijke schenkingen terwijl vastgesteld wordt dat er potentiële en reële behoeften zijn.

7. Mits voldaan is aan de hierna bepaalde omstandigheden, modaliteiten en voorwaarden, worden schenkingen van de onder rubriek B beoogde goederen door belastingplichtigen aan bepaalde instellingen en organisaties vermeld onder rubriek C niet gelijkgesteld met een levering van goederen onder bezwarende titel.


B. BEDOELDE GOEDEREN

8. In afwijking van artikel 12, § 1, eerste lid, 2°, van het Btw-Wetboek, vervangen bij de wet van 30.07.2018 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 07.04.2019, wordt niet gelijkgesteld met een levering van goederen verricht onder bezwarende titel, de onttrekking door een belastingplichtige aan zijn bedrijf van de volgende goederen om ze om niet te verstrekken aan de instellingen en organisaties bedoeld in rubriek C hierna, wanneer voor die goederen of de bestanddelen ervan recht op volledige of gedeeltelijke aftrek van de belasting is ontstaan (artikel 18, § 1, van de wet van 29.05.2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie).

9. Volgende goederen worden beoogd door de bepalingen van artikel 18, § 1, van de wet houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie:

- medische hulpmiddelen en hun hulpstukken als bedoeld in het koninklijk besluit van 18.03.1999 betreffende de medische hulpmiddelen.

Worden hier bijvoorbeeld beoogd:

* elk instrument, toestel of apparaat, elke software of stof of elk ander artikel dat of die alleen of in combinatie wordt gebruikt, met inbegrip van de software die door de fabrikant speciaal is bestemd om te worden gebruikt voor diagnostische en/of therapeutische doeleinden en voor de goede werking ervan benodigd is, door de fabrikant bestemd om bij de mens te worden aangewend voor diagnose, preventie, bewaking, behandeling of verlichting van ziekten

* hulpmiddelen bestemd voor klinisch onderzoek

*elk medisch hulpmiddel dat een reagens, een reactief product, een kalibratiemateriaal, een controlemateriaal, een kit, een instrument, een apparaat, een toestel of een systeem is dat afzonderlijk of in combinatie wordt gebruikt en door de fabrikant is bestemd om te worden gebruikt voor het in-vitro-onderzoek van specimen die afkomstig zijn van het menselijk lichaam, met inbegrip van donorbloed en -weefsel, uitsluitend of hoofdzakelijk met het doel om informatie te verschaffen

* indien er, omwille van tekorten in de markt, op verzoek van een instelling zoals bedoeld onder rubriek C, hierna, goederen worden geschonken die zullen worden gebruikt als medisch hulpmiddel, terwijl ze daar oorspronkelijk door de fabrikant niet speciaal werden voor bestemd, zullen deze worden gelijkgesteld met een medisch hulpmiddel als bedoeld in het koninklijk besluit zoals hiervoor vernoemd.

- de beschermingsmiddelen, andere dan de goederen bedoeld onder het eerste '*' hiervoor voor de zorgverstrekkers en de patiënten noodzakelijk voor de preventie van virale besmettingen en infectieziekten alsook voor de diagnose en de behandeling van patiënten die aan dergelijke ziekten lijden of die symptomen daarvan vertonen.

Het gaat om materialen en voorwerpen die daadwerkelijk kunnen gebruikt worden als bescherming voor zorgverstrekkers en patiënten.

Bijvoorbeeld: mondmaskers, beschermkledij, zepen en handgels, brillen (duikbril, veiligheidsbril, ...), waterdichte poncho's, ...

Het btw-tarief dat van toepassing zou zijn op de levering van bovengenoemde goederen is overigens niet van belang.

10. Het schenken van geneesmiddelen wordt niet bedoeld.


C. AAN WIE KUNNEN DEZE GOEDEREN GESCHONKEN WORDEN?

11. De onder rubriek B hiervoor beoogde goederen kunnen overeenkomstig de bepalingen van artikel 18, § 2, van voornoemde wet houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie worden geschonken aan:

- instellingen voor gezondheidszorg bedoeld in de gecoördineerde wet van 10.07.2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, waarvan de diensten normaliter vrijgesteld zijn krachtens artikel 44, § 2, 1° van het Btw-Wetboek.

Met de instellingen voor gezondheidszorg worden gelijkgesteld:

* de associaties van ziekenhuizen bedoeld in het koninklijk besluit van 25.04.1997 houdende nadere omschrijving van de associatie van ziekenhuizen en van de bijzondere normen waaraan deze moet voldoen

* de ziekenhuisgroeperingen bedoeld in het koninklijk besluit van 30.01.1989 houdende vaststelling van aanvullende normen voor de erkenning van ziekenhuizen en ziekenhuisdiensten alsmede tot nadere omschrijving van de ziekenhuisgroeperingen en van de bijzondere normen waaraan deze moeten voldoen

* de fusies van ziekenhuizen bedoeld in het koninklijk besluit van 31.05.1989 houdende nadere omschrijving van de fusie van ziekenhuizen en van de bijzondere normen waaraan deze moeten voldoen

* de locoregionale klinische ziekenhuisnetwerken bedoeld in de gecoördineerde wet van 10.07.2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen.

- navolgende instellingen beoogd door artikel 44, § 2, 2° van het Btw-Wetboek:

* instellingen die de bejaardenzorg tot doel hebben

* kinderbewaarplaatsen en zuigelingentehuizen

* instellingen die de gehandicaptenzorg tot doel hebben

- instellingen die school- en universitair onderwijs verschaffen

- humanitaire hulporganisaties om hun behoeften voor de duur van hun interventie te dekken tijdens de periode waarin zij bijstand verlenen aan personen die getroffen zijn door het COVID-19 virus of het risico daarop lopen en meer algemeen ter voorziening van de noodhulpdiensten

- instellingen die, op het tijdstip dat de goederen om niet worden verstrekt, erkend zijn door de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen op grond waarvan zij met vrijstelling van btw en invoerrechten bepaalde hulpgoederen kunnen invoeren op het Belgisch grondgebied bij toepassing van het besluit (EU) 2020/491 van de Europese Commissie van 03.04.2020 waarbij vrijstelling van rechten bij invoer en van btw op invoer wordt verleend voor goederen die nodig zijn om de gevolgen van de COVID-19-uitbraak in 2020 te bestrijden

- andere overheidsinstellingen en publiekrechtelijke lichamen als deze die hiervoor reeds werden bedoeld.

Worden hier onder meer beoogd alle overheidsinstellingen en andere publiekrechtelijke lichamen daaronder begrepen de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, de politiediensten, de hulpverleningszones, de gevangenissen die zullen instaan voor de verdere verdeling of terbeschikkingstelling ervan volgens de noodwendigheden.

12. Deze instellingen kunnen deze goederen uitsluitend aanwenden om ze kosteloos te verspreiden of ter beschikking te stellen van besmette personen, van personen die het risico lopen besmet te worden of van de personen of organisaties die betrokken zijn bij de bestrijding van het coronavirus.

13. Deze instellingen en organisaties worden hierna 'begunstigden' genoemd.


D. WIE KAN GOEDEREN SCHENKEN?

14. Elke belastingplichtige die de onder rubriek B, hiervoor, bedoelde goederen heeft gekocht of geproduceerd, kan onder toepassing van deze maatregel goederen schenken, wanneer voor dat goed of de bestanddelen ervan recht op volledige of gedeeltelijke aftrek van de voorbelasting is ontstaan.

Het gaat niet uitsluitend om producenten en distributiebedrijven, maar bijvoorbeeld ook om belastingplichtigen die goederen hebben aangekocht om deze in het kader van hun economische activiteit te gebruiken.

Deze belastingplichtigen worden hierna 'schenkers' genoemd.

15. Het spreekt voor zich dat de begunstigden ook van niet-belastingplichtige personen of van belastingplichtigen zonder recht op aftrek goederen gratis kunnen ontvangen. In hoofde van die schenkers speelt uiteraard niet de problematiek van onttrekkingen en dergelijke schenkingen vallen bijgevolg buiten het toepassingsgebied van deze maatregel.

Hetzelfde geldt indien de schenker de goederen zelf gratis heeft ontvangen (bijvoorbeeld verdeelplatform van goederen).


E. WELKE BTW-VERPLICHTINGEN MOET DE SCHENKER NALEVEN?

16. Bij een onttrekking van de onder rubriek B bedoelde goederen om ze te schenken aan een onder rubriek C bedoelde begunstigde moet de belastingplichtige voor elke schenking een document opstellen.

Het document, dat uiterlijk de vijftiende dag van de maand na die waarin de levering van goederen werd verricht, dient te worden opgemaakt bevat overeenkomstig artikel 18, § 3 van voornoemde wet houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie, per schenking minstens de volgende vermeldingen:

- de datum waarop de begunstigde bezit heeft genomen van de goederen

- de naam of maatschappelijke benaming, het adres en het btw-identificatienummer van de belastingplichtige schenker

- de naam of maatschappelijke benaming, het adres en het ondernemingsnummer van de begunstigde van de schenking

- een nauwkeurige en volledige beschrijving en de hoeveelheid van de geleverde goederen

Deze vermelding mag worden vervangen door een vermelding, voor elke schenking, van de categorieën van de verdeelde goederen en de overeenkomstige hoeveelheden of door het kasticket of de scanningslijst met betrekking tot de geleverde goederen in bijlage van het voornoemd document.

- een verklaring van de begunstigde waarin hij zich ertoe verbindt:

* de ontvangen goederen te bestemmen voor persoonlijke medische verzorging of

* om ze gratis ter beschikking te stellen aan een andere instelling of organisatie bedoeld onder rubriek C, hiervoor.

17. In afwijking van het voorgaande mag een verzameldocument worden opgesteld waarin de schenkingen verricht in de loop van een maand worden gegroepeerd. Het verzameldocument bevat, per schenking van goederen, de vermeldingen bedoeld in voornoemd artikel 18, § 3, met uitzondering van de data waarop de begunstigden bezit hebben genomen van de goederen, die mogen worden vervangen door een globale verwijzing naar de maand waarop het document betrekking heeft. Het verzameldocument wordt opgesteld uiterlijk de vijftiende dag van de maand na die waarin die schenkingen van goederen werden verricht.

18. Het hiervoor bedoelde document dan wel verzameldocument moet opgemaakt worden in twee exemplaren, waarvan elke partij verklaart het zijne te hebben ontvangen. Het wordt gedagtekend en ondertekend door de betrokken partijen.

19. Voornoemd document of verzameldocument weerlegt het wettelijk vermoeden van artikel 64, § 1, van het Btw-Wetboek in hoofde van de belastingplichtige schenker. De administratie aanvaardt dat in de gegeven omstandigheden een inschrijving van deze documenten in de boekhouding van de belastingplichtige schenker niet vereist is. Een volgnummer (i.e. opeenvolgende nummering genomen uit een ononderbroken reeks) is evenmin vereist. Voornoemde documenten moeten daarentegen wel in chronologische volgorde bewaard worden.


F. INWERKINGTREDING

20. Deze maatregel die wordt genomen in het kader van de strijd tegen het Coronavirus is van toepassing op de onttrekkingen van de onder rubriek B, hiervoor, bedoelde goederen die plaatsvinden vanaf 01.03.2020 tot en met 01.09.2020 om ze te verstrekken onder de hiervoor bedoelde voorwaarden.


2. Vennootschapsbelasting en belasting van niet-inwoners/vennootschappen

21. Wanneer de schenker onderworpen is aan de VenB of de BNI/ven gelden in principe de hierna volgende maatregelen.

Er wordt vanuit gegaan dat de schenker geen enkel voordeel voor zichzelf heeft verkregen en de geschonken goederen uitsluitend toekomen aan de begunstigden (zie rubriek II, punt 1.C.). In dat geval zullen de geschonken goederen niet in aanmerking komen voor de toepassing van artikel 26, WIB 92 (verleende abnormale of goedgunstige voordelen). Bovendien zijn de kosten die verband houden met de geschonken goederen in principe fiscaal aftrekbaar in de zin van artikel 49, WIB 92. De hiervoor aangehaalde maatregelen zijn slechts van toepassing indien voldaan is aan alle voorwaarden inzake btw.

Indien de schenker (vennootschap) niet onderworpen is aan de btw, zullen dezelfde hiervoor aangehaalde maatregelen van toepassing zijn voor zover die schenker hetzelfde bewijs levert als de btw-belastingplichtigen.


3. Personenbelasting en belasting van niet-inwoners/natuurlijke personen
A. ZELFSTANDIGEN

22. Voor zelfstandigen (ondernemers of beoefenaars van een vrij beroep) die onderworpen zijn aan de personenbelasting of de belasting van niet-inwoners/natuurlijke personen gelden mutatis mutandis de bepalingen die hiervoor onder randnummer 21 zijn vermeld.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat een veearts een beademingstoestel dat hij voor zijn beroepsactiviteit heeft gebruikt, schenkt aan een Belgisch ziekenhuis.


B. BELASTINGVERMINDERING VOOR GIFTEN IN NATURA
a. Wat omvat de maatregel?

23. In principe geven enkel giften in geld recht op een belastingvermindering. In afwijking van artikel 14533, § 1, eerste lid, 1°, WIB 92, kunnen tussen 01.03.2020 en 30.06.2020 eveneens bepaalde giften in natura die nuttig zijn in de strijd tegen de COVID-19-pandemie aan welbepaalde instellingen in aanmerking komen voor de belastingvermindering voor giften (1).

(1) Art. 4 van de wet van 29.05.2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie (BS 11.06.2020).

24. Het gaat dan om een belastingvermindering voor de giften in natura aan welbepaalde instellingen met een waarde van ten minste 40,00 euro (geïndexeerd bedrag voor aj. 2021).

De belastingvermindering is gelijk aan 60 % van de waarde van de werkelijk gedane giften in natura (2).

(2) Voor de in 2020 gedane giften wordt het percentage van 45% op 60% gebracht (art. 3, 1° van de wet van 15.07.2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19 pandemie (corona III) (BS 23.07.2020).

Het totale bedrag van de giften waarvoor de belastingvermindering voor giften wordt verleend mag per belastbaar tijdperk niet meer bedragen dan 20 % (3) van het totale netto-inkomen, met uitsluiting van de inkomsten die volgens artikel 171, WIB 92, worden belast (afzonderlijk belaste inkomsten), noch meer bedragen dan 397.850,00 euro (geïndexeerd bedrag voor aj. 2021).

(3) voor de in 2020 gedane giften wordt het percentage van 10% op 20% gebracht (art. 3, 2° van de wet van 15.07.2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19 pandemie (corona III) (BS 23.07.2020).


b. Wie kan goederen schenken?

25. Deze belastingvermindering is van toepassing voor belastingplichtigen, natuurlijke personen die zijn onderworpen aan de personenbelasting en in welbepaalde gevallen aan de belasting van niet-inwoners/natuurlijke personen (4) en die buiten het kader van een zelfstandige beroepsactiviteit een gift in natura verrichten aan welbepaalde instellingen.

(4) Niet-inwoners waarvan het in België belastbaar beroepsinkomen ten minste 75 % bedraagt van het geheel van hun gedurende het belastbaar tijdperk verkregen of behaalde beroepsinkomen.


c. Voor welke periode geldt de maatregel?

26. De belastingvermindering geldt voor de bedoelde giften in natura, gedaan tussen 01.03.2020 en 30.06.2020.


d. Aan wie kunnen deze goederen geschonken worden?

27. De bedoelde giften in natura moeten uitsluitend gebeuren aan:

- de erkende universitaire ziekenhuizen en hun stichtingen, bedoeld in artikel 14533, § 1, eerste lid, 1°, a), WIB 92

- de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, bedoeld in artikel 14533, § 1, eerste lid, 1°, c), WIB 92 en aan hun ziekenhuizen

- het Rode Kruis van België, bedoeld in artikel 14533, § 1, eerste lid, 1°, f), WIB 92

- instellingen die de mindervaliden, de bejaarden en de beschermde minderjarigen bijstaan, bedoeld in artikel 14533, § 1, eerste lid, 1°, e), WIB 92, zolang zij erkend waren op 13.03.2020.

28. De maatregel is er uitsluitend op gericht om voornoemde instellingen toe te laten naast giften in geld ook bepaalde giften in natura te ontvangen en daarvoor fiscale kwijtschriften uit te reiken.


e. Over welke giften gaat het?

29. Het moet gaan over giften van medische materialen of producten die nuttig zijn in de strijd tegen de COVID-19-pandemie en als zodanig door de begiftigde zijn erkend.

Het gaat dan bijvoorbeeld over (niet beperkende lijst):

- mondmaskers

- ontsmettende middelen

- testsets voor het Corona-virus

- beademingstoestellen

- beschermde kledij

- veiligheidsbrillen, duikbrillen

- waterdichte poncho’s

- enz. …

30. Het geschonken goed mag door de belastingplichtige niet zijn verworven of geproduceerd in het kader van zijn beroepsactiviteit die winst of baten oplevert.


f. Hoe wordt de waarde van de giften vastgesteld?

31. De bedoelde giften in natura gelden voor de werkelijke waarde bij de begiftigde:

- ofwel op basis van een aankoopfactuur van het geschonken medisch materiaal of de medische producten. Deze factuur moet door de schenker aan de begiftigde worden voorgelegd

- ofwel, bij ontstentenis van een aankoopfactuur, op basis van de forfaitair vastgestelde waarde voor de volgende goederen:

* wegwerp mondmasker 3 laags met elastieken oorbandjes: 1,00 euro

* herbruikbaar stoffen mondmasker: 1,50 euro

* wegwerp mondkapje FFP2: 3,00 euro

* pet gelaatscherm: 1,00 euro.

De koning kan deze lijst van goederen aanvullen of wijzigen.


g. Fiscaal attest

32. De instellingen stellen de attesten op die nodig zijn om de belastingplichtige toe te laten aanspraak te maken op de belastingvermindering voor giften in het kader van zijn aangifte in de inkomstenbelastingen.

Ze bezorgen die attesten aan de schenkers vóór 1 maart van het jaar dat volgt op het kalenderjaar waarin de giften werden ontvangen.

Bovendien moeten de instellingen de gegevens van de uitgereikte attesten ook tegen die datum aan de belastingadministratie bezorgen.

33. De formaliteiten en procedures die hierbij gelden worden omschreven in het bericht aan de instellingen die gemachtigd zijn kwijtschriften uit te reiken voor giften die recht geven op een belastingvermindering (BS 13.02.2013, tweede editie) en de nrs. 145/33/53 tot en met 145/33/55 van de Commentaar op het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (Com.IB 92) (zie bijlage). Zij zijn eveneens consulteerbaar via de website van de FOD Financiën (https://financien.belgium.be/nl/vzws/giften/kwijtschriften).


III. SCHENKINGEN VAN COMPUTERS AAN SCHOLEN
1. Belasting over de toegevoegde waarde
A. INLEIDING

34. Wanneer een belastingplichtige aan zijn bedrijf een goed onttrekt om het gratis weg te schenken, wordt deze handeling op grond van artikel 12, § 1, eerste lid, 2° van het Btw-Wetboek gelijkgesteld met een belastbare levering onder bezwarende titel wanneer voor dat goed of de bestanddelen ervan recht op volledige of gedeeltelijke aftrek van de voorbelasting is ontstaan.

35. Artikel 12, § 1, eerste lid, 2° van het Btw-Wetboek is de omzetting in het Belgische recht van artikel 16, van de richtlijn 2006/112/EG van de raad van 28.11.2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde.

36. Wanneer een belastingplichtige bijgevolg gratis goederen uitdeelt wordt deze handeling in principe gelijkgesteld met een levering onder bezwarende titel.

37. Het Btw-Wetboek voorziet reeds in een aantal uitzonderingen op dit principe, met name voor de onttrekkingen die gebeuren met het oog op:

- het verstrekken van handelsmonsters of handelsgeschenken van geringe waarde;

- het verstrekken voor liefdadigheidsdoeleinden van voedingsmiddelen bestemd voor de menselijke consumptie, met uitzondering van geestrijke dranken, waarvan de intrinsieke kenmerken niet meer toelaten dat ze, in gelijk welke schakel van het reguliere economische circuit, worden verkocht tegen de oorspronkelijke commercialisatievoorwaarden;

- het verstrekken voor liefdadigheidsdoeleinden van levensnoodzakelijke niet-voedingsmiddelen, andere dan goederen die op duurzame wijze kunnen worden gebruikt waarvan de intrinsieke kenmerken verhinderen dat ze, in gelijk welke schakel van het economische circuit, nog worden verkocht tegen de oorspronkelijke commercialisatievoorwaarden.

38. Er wordt vastgesteld dat ingevolge de huidige strijd tegen het Coronavirus enerzijds vele burgers dreigen verzeild te raken in een sociaal isolement, bijvoorbeeld wanneer zij in een ziekenhuis zijn opgenomen of in afzondering verblijven in een instelling voor bejaardenzorg. Daarnaast bieden tal van onderwijsinstellingen thans afstandsonderwijs aan waarbij het voor de betrokken leerlingen noodzakelijk is om over het vereiste informaticamateriaal te beschikken.

Bijgevolg worden sommigen in het kader van de bestrijding van het Coronavirus geconfronteerd met deze bijkomende moeilijkheden terwijl andere belastingplichtigen bereid zijn hun beschikbare voorraden van de benodigde goederen te schenken. De btw-heffing op deze onttrekking kan evenwel een belemmering vormen voor dergelijke schenkingen terwijl vastgesteld wordt dat er potentiële en reële behoeften zijn.

39. Mits voldaan is aan de hierna bepaalde omstandigheden, modaliteiten en voorwaarden, worden schenkingen van de onder rubriek B beoogde goederen door belastingplichtigen aan onderwijsinstellingen vermeld onder rubriek C niet gelijkgesteld met een levering van goederen onder bezwarende titel.


B. BEDOELDE GOEDEREN

40. In afwijking van artikel 12, § 1, eerste lid, 2° van het Btw-Wetboek, vervangen bij de wet van 30.07.2018 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 07.04.2019, wordt niet gelijkgesteld met een levering van goederen verricht onder bezwarende titel, de onttrekking door een belastingplichtige aan zijn bedrijf van computers om ze om niet te verstrekken aan scholen gevestigd in België, wanneer voor die goederen of de bestanddelen ervan recht op volledige of gedeeltelijke aftrek van de belasting is ontstaan (artikel 19, § 1, van de wet van 29.05.2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie).

41. Onder 'computers' in de zin van voornoemd artikel 19, § 1, wordt begrepen:

- desktop computers

- laptops

- tablets.

Worden niet beoogd mobiele telefoons (smartphones) en andere communicatiemiddelen.

42. Betreffende 'computers' kunnen zich zowel in nieuwe staat als in gebruikte staat (tweedehands of refurbished) bevinden.


C. AAN WIE KUNNEN DEZE GOEDEREN GESCHONKEN WORDEN?

43. Overeenkomstig de bepalingen van artikel 19, § 1, van voornoemde wet houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie betreft deze regeling slechts die 'computers' die worden geschonken aan scholen gevestigd in België.

Onder 'scholen' dient te worden begrepen alle onderwijsinstellingen die school- of universitair onderwijs verstrekken en dit ongeacht of de door deze instellingen verrichte onderwijsprestaties van de belasting zijn vrijgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 44, § 2, 4°, a) van het Btw-Wetboek.

44. Deze instellingen worden hierna 'begunstigden' genoemd.


D. WIE KAN GOEDEREN SCHENKEN?

45. Elke belastingplichtige die de onder rubriek B, hiervoor, bedoelde goederen heeft gekocht of geproduceerd kan onder toepassing van deze maatregel goederen schenken wanneer voor dat goed of de bestanddelen ervan recht op volledige of gedeeltelijke aftrek van de voorbelasting is ontstaan.

Het gaat niet uitsluitend om producenten en distributiebedrijven, maar bijvoorbeeld ook om belastingplichtigen die goederen hebben aangekocht om deze in het kader van hun economische activiteit te gebruiken of zelfs louter met als doel ze te schenken in het kader van de bestrijding van het Coronavirus. In dat laatste geval wordt het recht op aftrek in hoofde van de schenker gewaarborgd.

Deze belastingplichtigen worden hierna 'schenkers' genoemd.

46. Het spreekt voor zich dat de begunstigden ook van niet-belastingplichtige personen of van belastingplichtigen zonder recht op aftrek goederen gratis kunnen ontvangen. In hoofde van die schenkers speelt uiteraard niet de problematiek van onttrekkingen en dergelijke schenkingen vallen bijgevolg buiten het toepassingsgebied van deze maatregel.

Hetzelfde geldt indien de schenker de goederen zelf gratis heeft ontvangen (bijvoorbeeld een verdeelplatform van goederen).


E. WELKE BTW-VERPLICHTINGEN MOET DE SCHENKER NALEVEN?

47. Bij een onttrekking van de onder rubriek B bedoelde goederen om ze te schenken aan een onder rubriek C bedoelde begunstigde moet de belastingplichtige voor elke schenking een document opstellen.

Het document, dat uiterlijk de vijftiende dag van de maand na die waarin de levering van de goederen werd verricht, dient te worden opgemaakt bevat overeenkomstig artikel 19, § 2, van voornoemde wet houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie, per schenking minstens de volgende vermeldingen:

- de datum waarop de begunstigde bezit heeft genomen van de goederen

- de naam of maatschappelijke benaming, het adres en het btw-identificatienummer van de belastingplichtige schenker

- de naam of maatschappelijke benaming, het adres en het ondernemingsnummer van de begunstigde van de schenking

- een nauwkeurige en volledige beschrijving en de hoeveelheid van de geleverde goederen.

Deze vermelding mag worden vervangen door een vermelding, voor elke schenking, van de categorieën van de verdeelde goederen en de overeenkomstige hoeveelheden of door het kasticket of de scanningslijst met betrekking tot de geleverde goederen in bijlage van het voornoemd document.

- een verklaring van de begunstigde waarin hij zich ertoe verbindt:

* de ontvangen goederen te bestemmen voor het onderwijs of

* om ze gratis ter beschikking te stellen aan een andere school gevestigd in België.

48. In afwijking van het voorgaande mag een verzameldocument worden opgesteld waarin de schenkingen verricht in de loop van een maand worden gegroepeerd. Het verzameldocument bevat, per schenking van goederen, de vermeldingen bedoeld in voornoemd artikel 19, § 2, met uitzondering van de data waarop de begunstigden bezit hebben genomen van de goederen, die mogen worden vervangen door een globale verwijzing naar de maand waarop het document betrekking heeft. Het verzameldocument wordt opgesteld uiterlijk de vijftiende dag van de maand na die waarin die schenkingen van goederen werden verricht.

49. Het hiervoor bedoelde document dan wel verzameldocument moet opgemaakt worden in twee exemplaren, waarvan elke partij verklaart het zijne te hebben ontvangen. Het wordt gedagtekend en ondertekend door de betrokken partijen.

50. Voornoemd document of verzameldocument weerlegt het wettelijk vermoeden van artikel 64, § 1, van het Btw-Wetboek in hoofde van de belastingplichtige schenker. De administratie aanvaardt dat in de gegeven omstandigheden een inschrijving van deze documenten in de boekhouding van de belastingplichtige schenker niet vereist is. Een volgnummer (i.e. opeenvolgende nummering genomen uit een ononderbroken reeks) is evenmin vereist. Voornoemde documenten moeten daarentegen wel in chronologische volgorde bewaard worden.


F. INWERKINGTREDING

51. Deze maatregel die wordt genomen in het kader van de strijd tegen het Coronavirus is van toepassing op de onttrekkingen van de onder rubriek B, hiervoor, bedoelde goederen die plaatsvinden vanaf 01.03.2020 tot en met 31.12.2020 om ze te verstrekken onder de hiervoor bedoelde voorwaarden.


2. Vennootschapsbelasting en belasting van niet-inwoners/vennootschappen

52. Wanneer de schenker onderworpen is aan de VenB of de BNI/ven gelden in principe de hierna volgende maatregelen.

Er wordt vanuit gegaan dat de schenker geen enkel voordeel voor zichzelf heeft verkregen en de geschonken goederen uitsluitend toekomen aan de begunstigden (zie rubriek III, punt 1.C.). In dat geval zullen de geschonken goederen niet in aanmerking komen voor de toepassing van artikel 26, WIB 92 (verleende abnormale of goedgunstige voordelen). Bovendien zijn de kosten die verband houden met de geschonken goederen in principe fiscaal aftrekbaar in de zin van artikel 49, WIB 92. De hiervoor aangehaalde maatregelen zijn slechts van toepassing indien voldaan is aan alle voorwaarden inzake btw.

Indien de schenker (vennootschap) niet onderworpen is aan de btw, zullen dezelfde hiervoor aangehaalde maatregelen van toepassing zijn voor zover die schenker hetzelfde bewijs levert als de btw-belastingplichtigen.


3. Personenbelasting en belasting van niet-inwoners/natuurlijke personen
A. ZELFSTANDIGEN

53. Voor zelfstandigen (ondernemers of beoefenaars van een vrij beroep) die onderworpen zijn aan de personenbelasting of de belasting van niet-inwoners/natuurlijke personen gelden mutatis mutandis de bepalingen die hiervoor onder randnummer 52 zijn vermeld.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat een zelfstandig boekhouder een computer die hij voor zijn beroepsactiviteit heeft gebruikt, schenkt aan een Belgische school.


B. BELASTINGVERMINDERING VOOR GIFTEN IN NATURA
a. Wat omvat de maatregel?

54. In principe geven enkel giften in geld recht op een belastingvermindering. In afwijking van artikel 14533, § 1, eerste lid, 1°, WIB 92, kunnen tussen 01.03.2020 en 31.12.2020 eveneens giften van computers die nuttig zijn voor afstandsonderwijs aan in België gevestigde scholen in aanmerking komen voor de belastingvermindering voor giften (5).

(5) Art. 5 van de wet van 29.05.2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie (BS 11.06.2020) en art. 5 van de wet van 15.07.2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19 pandemie (corona III) (BS 23.07.2020).

55. Het gaat dan om een belastingvermindering voor giften van computers met een waarde van ten minste 40,00 euro (geïndexeerd bedrag voor aj. 2021).

De belastingvermindering is gelijk aan 60 % (6) van de waarde van de werkelijk gedane giften van computers.

(6) Voor de in 2020 gedane giften wordt het percentage van 45% op 60% gebracht (art. 3, 1° van de wet van 15.07.2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19 pandemie (corona III) (BS 23.07.2020).

Het totale bedrag van de giften waarvoor de belastingvermindering voor giften wordt verleend, mag per belastbaar tijdperk niet meer bedragen dan 20 % (7) van het totale netto-inkomen, met uitsluiting van de inkomsten die overeenkomstig artikel 171, WIB 92, worden belast (afzonderlijk belaste inkomsten), noch meer bedragen dan 397.850,00 euro (geïndexeerd bedrag voor aj. 2021).

(7) voor de in 2020 gedane giften wordt het percentage van 10% op 20% gebracht (art. 3, 2° van de wet van 15.07.2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19 pandemie (corona III) (BS 23.07.2020).


b. Voor welke periode geldt de maatregel?

56. De belastingvermindering geldt voor giften van computers, gedaan tussen 01.03.2020 en 31.12.2020 (8).

(8) art. 5 van de wet van 15.07.2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19 pandemie (corona III) (BS 23.07.2020), die de einddatum van 30.06.2020 bracht tot 31.12.2020.


c. Wie kan goederen schenken?

57. Deze belastingvermindering is van toepassing voor belastingplichtigen, natuurlijke personen die zijn onderworpen aan de personenbelasting en in welbepaalde gevallen aan de belasting niet-inwoners/natuurlijke personen (9) en die buiten het kader van een zelfstandige beroepsactiviteit een gift van computers verrichten aan scholen.

(9) Niet-inwoners waarvan het in België belastbaar beroepsinkomen ten minste 75 % bedraagt van het geheel van hun gedurende het belastbaar tijdperk verkregen of behaalde beroepsinkomen.


d. Aan wie kunnen deze goederen geschonken worden?

58. De computers worden uitsluitend geschonken aan scholen gevestigd in België.

Onder 'scholen' dient te worden begrepen alle onderwijsinstellingen die school- of universitair onderwijs verstrekken.


e. Over welke giften gaat het?

59. Het gaat over giften van computers die nuttig zijn voor afstandsonderwijs en als zodanig door de scholen zijn erkend.

60. Onder 'computers' wordt begrepen:

- desktop computers

- laptops

- tablets.

Worden niet beoogd mobiele telefoons (smartphones) en andere communicatiemiddelen.

61. Betreffende 'computers' kunnen zich zowel in nieuwe staat als in gebruikte staat (tweedehands of refurbished) bevinden.

62. Het geschonken goed mag door de belastingplichtige niet zijn verworven of geproduceerd in het kader van zijn beroepsactiviteit die winst of baten oplevert.


f. Hoe wordt de waarde van de giften vastgesteld?

63. De waarde van de giften van de computers wordt vastgesteld:

- ofwel op basis van de aankoopfactuur van de geschonken computer.

Deze factuur moet door de schenker aan de betrokken school worden voorgelegd. Het aankoopbedrag wordt verminderd met 25 % per volledig jaar dat is verstreken vanaf de datum van de aankoop.

- ofwel, bij ontstentenis van een aankoopfactuur, op basis van een raming van de waarde van de geschonken computers door de school die de gift ontvangt. Die raming is gebaseerd op de marktwaarde van de geschonken goederen en houdt rekening met de marktwaarde ervan op 29.02.2020.


g. Fiscaal attest

64. De scholen stellen de attesten op die nodig zijn om de belastingplichtige toe te laten aanspraak te maken op de belastingvermindering voor giften in het kader van zijn aangifte in de inkomstenbelastingen.

65. Ze bezorgen die attesten aan de schenkers vóór 1 maart van het jaar dat volgt op het kalenderjaar waarin de giften werden ontvangen. Bovendien moeten ze de gegevens van de uitgereikte attesten ook tegen die datum aan de belastingadministratie bezorgen.

66. De formaliteiten en procedures die hierbij gelden worden omschreven in het bericht aan de instellingen die gemachtigd zijn kwijtschriften uit te reiken voor giften die recht geven op een belastingvermindering (BS 13.02.2013, tweede editie) en de nrs. 145/33/53 tot en met 145/33/55 van de Commentaar op het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (Com.IB 92) (zie bijlage). Zij zijn eveneens consulteerbaar via de website van de FOD Financiën (https://financien.belgium.be/nl/vzws/giften/kwijtschriften).


IV. OPHEFFINGSBEPALINGEN

67. Deze circulaire vervangt integraal de circulaire 2020/C/58 (nr. E.T. 137.408/2) van 21.04.2020 over het schenken van goederen aan bepaalde instellingen en giften in natura en de circulaire 2020/C/46 van 24.03.2020 (nr. E.T.137.408).


Bron: Fisconetplus

Mots clés