De Europese Commissie heeft op 16 april 2025 haar goedkeuring gehecht aan het werkplan 2025-2030 voor de verordening inzake ecologisch ontwerp voor duurzame producten (ESPR) en de verordening inzake energie-etikettering.
De verordening inzake ecologisch ontwerp voor duurzame producten (ESPR) heeft tot doel de duurzaamheid van producten die in de EU in de handel worden gebracht te verbeteren door de circulariteit, energieprestaties, recycleerbaarheid en duurzaamheid ervan te vergroten en tegelijkertijd de eengemaakte markt te verbeteren en het concurrentievermogen en de veerkracht van de EU-economie te versterken. Het is in juli 2024 goedgekeurd en bouwt voort op de aanpak die met succes is ontwikkeld in het kader van de huidige EU-kaders voor ecologisch ontwerp en energie-etikettering.
Samen met de kaderverordening energie-etikettering (ELFR) vergemakkelijkt de verordening ecologisch ontwerp voor duurzame producten de keuze van de consument voor duurzamere en energie-efficiëntere producten.
Het werkplan zet de werkzaamheden voort die zijn gestart met betrekking tot 16 energiegerelateerde producten (zoals vaatwassers, elektromotoren, laders voor elektrische voertuigen of beeldschermen) uit het werkplan voor ecologisch ontwerp en energie-etikettering 2022-2024.
Het plan bevat een lijst van producten waaraan prioriteit moet worden gegeven om in de komende vijf jaar eisen inzake ecologisch ontwerp en energie-etikettering in te voeren. Dit zal duurzame, repareerbare, circulaire en energie-efficiënte producten in heel Europa bevorderen, in overeenstemming met de Clean Industrial Deal en het kompas voor concurrentievermogen.
De prioritaire producten voor eisen inzake ecologisch ontwerp en energie-etikettering zijn staal en aluminium, textiel (met een focus op kleding), meubels, banden en matrassen. Deze zijn geselecteerd op basis van hun potentieel om de circulaire economie te realiseren.
Geharmoniseerde duurzaamheidseisen voor producten op EU-niveau zullen de eengemaakte markt versterken, handelsbelemmeringen voorkomen, het gelijke speelveld verbeteren, de administratieve lasten verminderen en het mondiale concurrentievermogen van bedrijven die duurzame producten aanbieden, versterken.
Daarnaast zal de Commissie horizontale maatregelen invoeren met betrekking tot eisen inzake repareerbaarheid voor producten zoals consumentenelektronica en kleine huishoudelijke apparaten. Dit omvat de invoering van een repareerbaarheidsscore voor producten met het grootste potentieel en eisen inzake de recycleerbaarheid van elektrische en elektronische apparatuur.
De selectie van producten in dit werkplan is gebaseerd op een inclusief proces met belanghebbenden en weerspiegelt zowel de inbreng van belanghebbenden als die van de lidstaten. Het is gebaseerd op een grondige technische analyse en criteria die met name verband houden met de klimaat-, milieu- en energie-efficiëntiedoelstellingen van de EU, alsook op een uitgebreid raadplegingsproces, onder meer via het forum inzake ecologisch ontwerp.
De toekomstige eisen inzake ecologisch ontwerp en energie-etikettering voor de geselecteerde producten zullen betrekking hebben op twee elementen:
Bij de ontwikkeling van eisen inzake ecologisch ontwerp zal de Commissie aandacht besteden aan de behoeften van kmo's, met name micro-ondernemingen en kleine midcap-ondernemingen, en ervoor zorgen dat zij kunnen beschikken over ondersteuning op maat.
Eisen inzake ecologisch ontwerp en energie-etikettering zullen via gedelegeerde handelingen per product of voor groepen van soortgelijke producten worden vastgesteld. Dit zal gebaseerd zijn op grondige voorbereidende studies en effectbeoordelingen. Belanghebbenden en belanghebbende partijen zullen bij het hele proces worden betrokken, onder meer bij het onlangs opgerichte forum inzake ecologisch ontwerp.
Wat sommige energiegerelateerde producten betreft, moeten de lopende werkzaamheden in het kader van de richtlijn ecologisch ontwerp worden voortgezet en zullen de desbetreffende voorschriften uiterlijk op 31 december 2026 worden vastgesteld.
Werkplan ecologisch ontwerp voor duurzame producten en energie-etikettering 2025-2030
Verordening inzake ecologisch ontwerp voor duurzame producten
Webpagina van de Europese Commissie over de verordening inzake duurzame producten
Ecologisch ontwerp en energie-etikettering voor energiegerelateerde producten
Europees productregister voor energie-etikettering (EPREL)
Werkdocument van de diensten van de Commissie
Citaat/Citaten
Vandaag is een cruciaal moment waarop de Commissie werk maakt van de uitvoering van de verordening inzake ecologisch ontwerp voor duurzame producten. Dit initiatief bouwt voort op een wereldwijd en succesvol traject van 20 jaar op het gebied van ecologisch ontwerp. Het zal aanzienlijke voordelen opleveren voor alle Europeanen, kansen creëren voor bedrijven en werkgelegenheid, en de planeet beschermen door een bewezen effect op de vermindering van emissies. Deze regels inzake ecologisch ontwerp zijn van toepassing op alle producten die op onze eengemaakte markt worden gebracht, ongeacht hun oorsprong, en zorgen ervoor dat elk van deze producten voldoet aan de ambitieuze doelstellingen van de Europese Unie. Laten we samen opkomen voor een bloeiende, circulaire economie.
Stéphane Séjourné, uitvoerend vicevoorzitter voor Welvaart en Industriële Strategie
Dit initiatief is een belangrijke stap om van de circulaire economie een realiteit te maken in de praktijk en duurzame producten de norm te maken in de hele EU. Door duidelijke prioriteiten te stellen, zorgen we voor rechtszekerheid en voorspelbaarheid voor de betrokken sectoren, bevorderen we innovatie en stimuleren we investeringen om de transitie naar een circulaire economie te ondersteunen. Dit zal helpen de innovatiekloof te dichten, leidende markten voor duurzame producten te ontwikkelen en de decarbonisatie van belangrijke waardeketens te versnellen om het concurrentievermogen van de EU te versterken.
Jessika Roswall, commissaris voor Milieu, Waterweerbaarheid en een Concurrerende Circulaire Economie
Dit is een belangrijke stap voor de verwezenlijking van het actieplan voor betaalbare energie. Energiezuinigere producten besparen consumenten geld en leveren voordelen op voor de hele economie. Het ecologisch ontwerp en de energie-etikettering van de EU hebben de consument al 120 miljard euro bespaard, het energieverbruik verminderd en innovatie gestimuleerd. De Commissie zal het gebruik van duurzame en energie-efficiënte producten de komende jaren blijven ondersteunen.
Dan Jørgensen, commissaris voor Energie en Huisvesting