Climate Change and Environmental Risk - handvatten en uitdagingen voor de internal auditor

Climate Change and Environmental Risk is een zeer actueel en ingrijpend onderwerp voor vrijwel alle organisaties. Het is voor veel organisaties aanleiding voor een heroverweging en aanpassing van de koers. Met het oog op het strategisch belang voor de organisatie ligt hier ook een rol voor de internal auditor. Het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA) heeft het onderzoeksrapport 'Climate change and environmental risk - uitdagingen en handvatten voor internal audit' uitgebracht.
Klimaatverandering en milieurisico's zijn voor veel organisaties actuele en ingrijpende onderwerpen en aanleiding voor een heroverweging en aanpassing van de koers. Met het oog op het strategisch belang voor de organisatie ligt hier ook een rol voor de internal auditor, aldus IIA.


Risk in Focus (RiF), het jaarlijks onderzoek van auditors in Europa (ECIIA) bevestigd dit. Klimaatverandering staat in de top 10 van actuele risico’s en stijgt in belang. We zien echter dat de tijdsbesteding op het gebied van klimaatrisico nog gering is. Dit lijkt hét moment om te kijken hoe de Internal Audit Functie (IAF) de organisatie goed kan ondersteunen op dit thema.

Het doel van het door IIA Nederland uitgevoerde onderzoek is dan ook Internal Audit Functies (IAF’s) daartoe handvatten te bieden. Het rapport geeft antwoord op vragen als: Welke rol zou de IAF kunnen spelen? Welke ‘producten’ kan zij bieden? Welke hulpmiddelen zijn daarvoor te gebruiken? Welke deskundigheid is daarvoor (extra) nodig? En hoe implementeer je dit binnen de IAF?


> Klik op naar publicatie voor het gehele onderzoeksrapport met alle bevindingen, tips en adviezen.


Concrete handvatten

Het rapport is het resultaat van een survey onder 63 hoofden van IAF's in Nederland, vraaggespreken met acht IAF's die al ervaring hebben met audits op klimaatverandering en milieurisico's en het bestuderen van literatuur. Het geeft inzicht in de (mogelijke) impact van de risico's en biedt concrete handvatten aan de IAF's om de gewenste rol te bepalen en die goed uit te voeren.


Aanbevelingen en tips voor de IAF
  • DE START

Onderschat de CCE-risico’s niet.

De organisatie kan niet achterblijven.

De IAF kan hierin een aanjager zijn.
Begin met het bewust maken van de organi- satie en leg verbinding met de diverse betrok- kenen; zoek ‘medestanders’ om het onder- werp hoger op de agenda te krijgen.
Haak aan bij een incident of ingrijpende gebeurtenis (binnen of buiten de organisatie). Help het management het belang van klimaat- verandering voor de strategie en de risico’s van de organisatie alsmede de te nemen acties beknopt en helder te omschrijven. Als het onderdeel is van de strategie, ligt het voor de hand dat de IAF dit in scope neemt.
Zorg ervoor dat ook de Raad van Bestuur (RvB) en Audit Commissie (AC) zijn betrokken. Support van hen is een kritieke succesfactor voor het auditen van sustainability.


  • DE IMPLEMENTATIE

Richt een interne kenniskring in om relevante, nieuwe ontwikkelingen te verzamelen en
het thema op de auditkalender en in audits
te krijgen.

Google en lees. Begin met publicaties over environmental, social & governance (ESG); een aantal uren snuffelen en lezen geeft al veel grip; een externe consultant is niet direct nodig.

Onderzoek de kenmerken van (evt. sector- brede) standaarden voor het managen en de externe rapportages van CCE-risico’s en bepaal de beste standaard voor de organisatie.

Leidt auditors op; zorg dat zij de competen- ties hebben om CCE te kunnen auditen en te kunnen adviseren waar nodig.
Bespreek de mogelijke en gewenste rol en diensten van de IAF met management,

RvB en AC.

  • DE UITVOERING

Begin klein en ‘probeer’; start niet direct als assurance-provider.
Stem de wijze van auditen af op de risico’s: soms ingebed als onderdeel van een bestaan- de audit, soms specifiek.

Werk samen met de tweede lijn (afdelingen Duurzaamheid en Financiën); zorg voor afstemming van de boodschap. Begin (daar- toe) met het beoordelen van het beleid op de afdeling Duurzaamheid.

Richt een gestructureerd proces in waarbij de diverse stakeholders vooraf zijn betrokken bij het verantwoordings- en controleproces en op de hoogte zijn van de kwaliteitseisen. Maak heldere afspraken met de tweede lijn en de externe accountant, zeker waar NFI een verplicht onderdeel is van de verantwoording.


Bron : Accountant.nl en Instituut voor Internal Auditors Nederlands

Mots clés

Articles recommandés

Klimaatverandering en voedselinflatie in België

Commissie zet belangrijke stappen uiteen voor het beheer van klimaatrisico's om mensen en welvaart te beschermen

De gevolgen van de klimaatverandering en het klimaatbeleid voor de productiviteit in België