Coronamaatregelen Vlaamse Belastingdienst

Deze pagina geeft een overzicht van de steunmaatregelen van de Vlaamse Belastingdienst om bedrijven, burgers, notarissen, … extra flexibiliteit en financiële ademruimte te geven in deze maatschappelijk en economisch moeilijke periode.

Uitstel van betaling voor bedrijven

Onroerende voorheffing: uitstel verzending aanslagbiljetten


De Vlaamse Belastingdienst verstuurt de aanslagbiljetten onroerende voorheffing voor aanslagjaar 2020 pas vanaf september 2020 (in plaats van vanaf mei 2020).

Deze maatregel geldt voor bedrijven die rechtspersonen zijn. Eenmanszaken kunnen soepel een afbetalingsplan en eventueel kwijtschelding van nalatigheidsintresten vragen.


Verkeersbelastingen: verlenging betaaltermijn


Bedrijven krijgen vier maanden bijkomend uitstel van betaling voor de verkeersbelastingen:


  • Op aanslagbiljetten die vanaf 26 maart verstuurd worden, staat onmiddellijk een betaaltermijn van zes maanden vermeld (in plaats van de gebruikelijke twee maanden).
  • Voor aanslagbiljetten die recent verzonden werden en waarop een betaaltermijn van twee maanden vermeld staat, mag de belastingplichtige zelf vier maanden extra bijtellen. Zo krijgen ook zij minstens vier maanden extra tijd om te betalen. Voor die periode worden geen nieuwe nalatigheidsinteresten aangerekend.


Deze maatregel geldt tot herroeping voor bedrijven die rechtspersonen zijn. Eenmanszaken kunnen soepel een afbetalingsplan en eventueel kwijtschelding van nalatigheidsintresten vragen.


Verlenging van termijnen om aan fiscale verplichtingen te voldoen voor erfbelasting en registratiebelasting


Door de veiligheidsmaatregelen die in België gelden kunnen notariskantoren en burgers niet altijd tijdig alle (fiscale) formaliteiten vervullen.


De Vlaamse Belastingdienst kent daarom als algemene maatregel een tolerantieperiode toe met een termijnverlenging tot twee maanden na het einde van de periode waarin de verstrengde corona-maatregelen gelden.

De periode met verstrengde corona-maatregelen wordt beschouwd als een situatie van overmacht. Gedurende deze tolerantieperiode worden geen belastingverhogingen opgelegd omdat de aanvankelijke termijnen overschreden worden.

Enkele concrete voorbeelden zijn:


Erfbelasting: termijn om een aangifte van nalatenschap in te dienen


De belastingverhoging voor een laattijdige aangifte van nalatenschap zal niet opgelegd worden als de aangifte ingediend wordt binnen de twee maanden na het einde van de periode van verstrengde corona-maatregelen. Het is niet nodig om hier zelf uitstel voor aan te vragen.


Bijvoorbeeld: erfgenamen zouden een aangifte van nalatenschap moeten indienen ten laatste op 28 maart. Deze termijn wordt nu al verlengd tot 5 juni (twee maanden na het einde van de periode met verstrengde corona-maatregelen). De indieningstermijn wordt automatisch verlengd als de verstrengde maatregelen langer van kracht blijven.


Registratiebelasting: termijn voor registratie van een akte


Er wordt geen belastingverhoging opgelegd als de termijn overschreden wordt waarbinnen een akte of geschrift ter registratie aangeboden moet worden. De termijn wordt automatisch verlengd als de verstrengde maatregelen langer van kracht blijven.

Bijvoorbeeld: na het afsluiten van een onderhandse verkoopovereenkomst (compromis), zou een authentieke akte geregistreerd moeten worden op 28 maart. Deze termijn wordt verlengd tot 5 juni (twee maanden na het einde van de periode met verstrengde corona-maatregelen). De indieningstermijn wordt automatisch verlengd als de verstrengde maatregelen langer van kracht blijven.


Registratiebelasting: termijn om te voldoen aan de voorwaarden om gunstregimes te behouden


Men krijgt 2 maanden extra tijd na het einde van de periode van verstrengde corona-maatregelen om aan de voorwaarden te voldoen. De termijn wordt automatisch verlengd als de verstrengde maatregelen langer van kracht blijven.

Bijvoorbeeld:


  • Teruggave bij wederverkoop binnen de twee jaar: de authentieke verkoopakte moet in principe binnen een termijn van twee jaar verleden worden. Deze termijn wordt verlengd met twee maanden na het einde van de periode van verstrengde corona-maatregelen.
  • Meeneembaarheid door verrekening: de authentieke akte van de nieuwe aankoop moet in principe verleden worden binnen de twee jaar na de authentieke akte van de verkoop van de vorige hoofdverblijfplaats. Deze termijn wordt verlengd met twee maanden na het einde van de periode van verstrengde corona-maatregelen.
  • Domiciliëringsverplichting in de enige gezinswoning: om het verlaagd tarief bij de aankoop van de enige gezinswoning te behouden moet men in principe binnen de twee jaar na datum van de aankoopakte op dat adres ingeschreven zijn in het bevolkingsregister. Deze termijn wordt verlengd met twee maanden na het einde van de periode van verstrengde corona-maatregelen.
  • Domiciliëringsvoorwaarde bij het verlaagd tarief voor bescheiden woning (“klein beschrijf”): om het verlaagd tarief voor bescheiden woning te behouden moet men in principe binnen de drie jaar na datum van de aankoopakte op dat adres ingeschreven zijn in het bevolkingsregister. Deze termijn wordt verlengd met twee maanden na het einde van de periode van verstrengde corona-maatregelen.


Deze toleranties op het vlak van de registratiebelasting zorgen er voor dat notarissen geen akten moeten verlijden enkel en alleen om aan de fiscale verplichtingen te voldoen.


Soepel toestaan van afbetalingsplannen


De Vlaamse Belastingdienst zal zich soepel opstellen bij het beoordelen van aanvragen voor afbetalingsplannen, bijvoorbeeld voor:


  • onroerende voorheffing en verkeersbelastingen voor aanslagjaar 2020 voor eenmanszaken;
  • navorderingen registratiebelasting: aangezien het vaak om grote bedragen gaat (bijvoorbeeld als niet tijdig voldaan werd aan de voorwaarde om een gunstregime te behouden), kan een afbetalingsplan gespreid worden over maximaal 48 maanden (in plaats van 24 maanden). Om de administratieve last te beperken, zullen geen bewijsstukken van financiële moeilijkheden gevraagd worden.


Bron: https://belastingen.vlaanderen.be/

Mots clés

Articles recommandés

Pas op voor erfenisfraude: berichten over onverwachte erfenissen doen weer de ronde

18% meer schenkingen in de eerste negen maanden van 2024! Fiscaliteit, de trefwoord ?

Trust in de Bahama’s: wat met de successierechten bij een uitkering?