Coronavirus: notarissen blijven beschikbaar voor burgers en ondernemingen

De notarissen stellen alles in het werk om de burger én de ondernemingen tijdens deze coronacrisis vooruit te helpen. “We laten ook de ondernemingen niet in de kou staan”, zegt Jan Sap, Directeur-generaal van de Federatie van het Notariaat (Fednot). “Wel integendeel, notarissen blijven paraat voor de burgers en de ondernemingen als dat kan helpen om de financiële gevolgen van deze crisis te beperken.”


Ook de notariskantoren hebben de nodige maatregelen genomen om het coronavirus te bestrijden, maar ze blijven beschikbaar voor burgers en ondernemingen.

Jan Sap, Directeur-generaal van de Federatie van het Notariaat (Fednot): “Fysieke contacten worden zoveel mogelijk vermeden. De ondertekening van niet-dringende akten wordt uitgesteld in overleg met de cliënten. Dringende akten worden wel behandeld. Denk aan een testament van iemand die in slechte gezondheidstoestand verkeert. Maar het kan ook gaan om akten die ondertekend moeten worden om te vermijden dat de burgers of de ondernemers anders in financiële problemen zouden komen.”


Advies via telefoon en videoconferentie

Het verlenen van advies loopt gewoon door, telefonisch of via videoconferentie. Vaak gaat het om familiale aangelegenheden.
Jan Sap: “Mensen contacteren hun notaris in de eerste plaats om zich te informeren over mogelijke opties. Later kunnen ze dan tot actie overgaan en bv. hun huwelijkscontract of testament aanpassen. Omdat niet-dringende akten wegvallen, hebben de notarissen en hun team ook meer tijd om hun cliënten te begeleiden bij dit soort complexe dossiers.”


Dringende akten voor ondernemers

De notariskantoren staan ook klaar om ondernemingen bij te staan. Veel van hun dossiers worden sowieso als dringend aanzien zonder dat de bedrijven dit “dringend karakter” moeten motiveren. Het gaat o.a. om alle operaties die voor bedrijven onmiddellijke economische gevolgen hebben. Bijvoorbeeld een kapitaalverhoging, een kapitaalvermindering, een inbreng of uitbreng. Kortom: operaties die een impact hebben op het vermogen van vennootschappen.

Jan Sap: “Ook fusies, overnames, splitsingen en omvormingen worden als dringend beschouwd. Daarnaast gaat het om alle akten die moeten worden verleden omdat de wettelijk voorziene termijn anders dreigt te verstrijken: de goedkeuring van de jaarrekeningen of akten die de partijen voor de afsluiting van het boekjaar moeten ondertekenen.”

Operaties waarvoor de voorbereidende documenten al werden opgemaakt en waarvan de geldigheidsduur beperkt is (zoals de opmaak van een staat van actief en passief, verslaggevingen, bijeenroepingen van een algemene vergadering, …) kunnen ook nog doorgaan.


Volmachten om fysieke contacten te vermijden

Gezondheid gaat sowieso voor alles. De fysieke aanwezigheid van cliënten wordt zoveel mogelijk vermeden. Dat kan ook door te werken met volmachten. Ondernemers kunnen hierover praktische afspraken maken met hun notariskantoor.

Fednot blijft de situatie verder opvolgen en staat de kantoren bij om de continuïteit van de dienstverlening voor burgers en ondernemers te garanderen. Intussen wenst Fednot iedereen, van de cliënten tot al wie in het notariaat werkzaam is, van harte te bedanken voor hun inspanningen om de gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken.


Bron: Notaris.be

Mots clés

Articles recommandés