Coronavirus: richtlijnen voor informatie en actiepunten

Het staat vast: de corona-epidemie waarmee we vandaag allemaal geconfronteerd worden, gaat gepaard met een toenemend aantal moeilijkheden die ons allen vanuit verschillende aspecten raken. Als individu, door onze gezondheid te bedreigen, onze sociale interactie te beperken en onze werk- en vervoersmiddelen te bepalen. Als economische actor, door de gevolgen voor onze ondernemingen, de economische conjunctuur op de beurs en door een reëel besmettingsgevaar in een klimaat waar scepticisme en verwarring heersen. De situatie is ongezien en zeer ernstig.


Betrouwbare informatie

In de huidige context wil u betrouwbare en kwaliteitsvolle informatie ontvangen op het juiste moment. Wat is verboden, wat wordt toegelaten, wat te doen om uzelf te beschermen, welke steunmaatregelen bestaan er… Op het web is er een toevloed aan informatie en analyses. U zal merken dat wij hiertoe hebben bijgedragen via onze blog, door in het bijzonder een aantal belangrijke documenten te publiceren om de huidige, bijzondere actualiteit beter te omvatten en te plaatsen, net als de gevolgen ervan op economisch vlak en voor de bedrijven.


En dan nog… de juiste weg vinden

Wij willen vandaag een zekere methodiek aanbieden door een overzicht aan te geven van websites waar u eenvoudig concrete, correcte en actuele antwoorden kan terugvinden op de talrijke vragen die u zich ongetwijfeld stelt. Wij stellen u deze referentie-websites voor per centraal thema.


Hoewel u de meerderheid van de websites ongetwijfeld kent en u er al vaak een beroep op doet tijdens de uitoefening van uw beroepsactiviteit, willen we uw aandacht vestigen op de vele inspanningen die worden geleverd op vlak van kwaliteit in het kader van de strijd tegen corona. Specifieke websites, veelgestelde vragen of praktische actiepunten, die bovendien zeer regelmatig worden geactualiseerd, vormen betrouwbare bronnen van informatie en praktisch advies. Op basis hiervan zullen wij een selectie van documenten blijven aanbieden. Indien u zelf een document kan aanraden met betrekking tot het coronavirus, kan u ons dit meedelen, zodat wij dit ook in onze blog en nieuwsbrief kunnen opnemen.


Nieuwe en continue maatregelen

Ten gevolge van de recente vergadering van het crisiscomité, heeft de federale regering bijkomend maatregelen genomen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen hebben onder meer een impact op het maatschappelijk leven, en gelden tot 3 april 2020. Andere maatregelen zullen ongetwijfeld snel volgen.

Zorg goed voor uzelf en voor anderen. Elkaar ondersteunen en verantwoordelijkheid dragen voor de gemeenschap, respecteer de voorgeschreven afstand tot elkaar, leef de voorgeschreven maatregelen na en toon uw burgerzin. Ook dit zijn allemaal manieren om efficiënt deel te nemen in de strijd tegen het coronavirus en de verspreiding ervan.


Emmanuel DEGREVE

Voorzitter van de Stichting


Hieronder geven wij u een overzicht van referentiewebsites, gegroepeerd per centraal thema, en allen met betrekking tot de coronacrisis.


Opvolging actualiteit, federale en regionale steunmaatregelen – veelgestelde vragen

Federaal


Voor informatie over het coronavirus, de verspreiding ervan en de maatregelen die worden genomen, kan u de referentiewebsite raadplegen: www.info-coronavirus.be/nl, of telefonisch contact opnemen met de federale infolijn – 0800 14 689.


Website en documenten: CrisiscentrumMinisterraad – persberichten van de eerste Minister – coronavirus – nieuwe maatregelen – ingesteld tot 3 april 2020 - Maatregelen tegen het coronavirus (Covid-19): veelgestelde vragen - versterke maatregelen vanaf 18/03/2020


Vlaams gewest


Contactpunt: gratis telefoonnummer – 0800 20 55 via whatsapp of via info@vlaio.be

Veelgestelde vragen via het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Coronacrisis: bijkomende maatregelen om bedrijven te ondersteunen (Hinderpremie bij verplichte sluiting handelszaak - Crisiswaarborgen en anderen)

Agentschap Innoveren & Ondernemen


Waals gewest

1890. enige referentiewebsite en telefoonnummer (1890) - FAQ - Mesures de soutien aux entreprises


Brussels Hoofdstedelijk gewest

1819.be referentiewebsite en telefoonnummer (1819) - website coronavirus – steunmaatregelen voor bedrijven


Gezondheidsrisico’s, maatregelen met een impact op het dagelijks leven, informatie voor reizigers

Organisation mondiale de la Santé - Directives pour les entreprises de l'Organisation mondiale de la santéquestions les plus fréquentes


Wereldgezondheidsorganisatie – Richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor bedrijven – veelgestelde vragen


FOD Buitenlandse zaken op reis in het buitenland – noodnummer voor Belgen die momenteel in het buitenland verblijven: 02/501 40 00


European Centre for Disease Prevention and Control

European Commission – Public Health

Maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vermijden

Vragen gezondheid : 0800/14.689


Fiscale steunmaatregelen

FOD Financiën – Steunmaatregelen betreffende het coronavirus – (afbetalingsplan – personenbelasting/vennootschapsbelasting – bedrijfsvoorheffing – btw) - CORONAVIRUS - BIJKOMENDE STEUNMAATREGELEN: - Telewerk van grensarbeiders

Waals gewestBrussels Hoofdstedelijk gewestVlaams gewest

Itaa,coronabrochure


Economische risico’s - impact

FOD Economie Steunmaatregelen voor bedrijven – economische impact

NBB - Toezichtsmaatregelen

Verbodsbepalingenbetrokken ondernemingen


Ondernemingen, werkgevers,werknemers

RVAtijdelijke werkloosheid wegens overmacht en omwille van economische redenen

Aanmoediging telewerk

FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg – Arbeidsovereenkomst

Sociale zekerheid - werkgeversbijdrage

Agoria (Werknemer/werkgever – juridisch plan – economisch en fiscaal plan – regionale maatregelen)

Feviawebsite coronavirus

BECIwebsite, veelgestelde vragen…

Unizo - Alles wat je moet weten over de impact van het coronavirus op jouw bedrijf - Veelgestelde vragen

UWEinformatie voor ondernemingen

UCM - informatie coronavirus

Safeonweb - Phishing, fake news

SD WorxVeelgestelde vragen

Sociale zekerheidminnelijk afbetalingsplan

Itaa,coronabrochure


Zelfstandigen

Socialeverzekeringsfondsen – (vermindering voorlopige sociale bijdragen voor 2020)

RSVZMaatregelen voor zelfstandigen (overbruggingsrecht – uitstel of vrijstelling betaling sociale bijdragen – vermindering voorlopige bijdragen) - 0800/12.018

Mots clés

Articles recommandés

30% minder werknemers overwegen carrièreswitch in vergelijking met 3 jaar geleden

Tijdelijke werkloosheid om economische redenen stijgt

Bijna een derde van de loontrekkenden doet aan thuiswerk