De Belgische economische bedrijvigheid zou in het eerste kwartaal van 2022 met 0,6 % toenemen

De Belgische economische bedrijvigheid groeide sterker dan verwacht in het vierde kwartaal, vooral omdat de restricties om de nieuwe corona-opstoot tegen te gaan minder ingrijpend uitvielen dan eerder werd verwacht. De verbeterde gezondheidssituatie en de beginnende normalisering van de aanvoerketens, zou de groei in het eerste kwartaal hoger moeten hebben getild.

Deze positieve impact wordt waarschijnlijk echter deels tegengegaan door de nieuwe piek in de energieprijzen en de oorlog in Oekraïne die sterk kunnen wegen op de groei vanaf maart. We verwachten dat de economische groei in het eerste kwartaal 0.6 % zal bedragen.

Volgens de huidige kwartaalstatistieken groeide het reële bbp met 0,5 % in het vierde kwartaal. Dat is beter dan de raming in de vorige Business Cycle Monitor (+0,2 %) en enigszins sterker dan de groei in hetzelfde kwartaal in het eurogebied (0,3 %). De opsplitsing volgens de vraagcomponenten lag echter niet volledig in lijn met onze verwachtingen. De afname van zowel de private consumptie als de bedrijfsinvesteringen verraste niet, maar de breed gedragen afname van de binnenlandse vraag wel. Enkel belangrijke positieve bijdragen van de voorraden en de netto-uitvoer zorgden voor een positieve bbp-groei in het vierde kwartaal.

De gezinsconsumptie zal in het eerste kwartaal waarschijnlijk slechts zwak toenemen. De verbeterende gezondheidssituatie en de gestage versoepeling van zowat alle maatregelen zouden de groei van deze vraagcomponent moeten ondersteunen, maar de sterke toename van de onzekerheid in de tweede helft van het kwartaal en de opnieuw piekende energieprijzen zullen de consumptie-uitgaven dempen.

De algemene indicator van het ondernemersvertrouwen zet haar neerwaartse tendens verder onder invloed van factoren als toenemende inputprijzen en knelpunten in de aanvoerketens. De groei van de bedrijfsinvesteringen zal zwak blijven, maar in mindere mate dan in de vorige twee kwartalen. De investeringen in woningen zouden verder stijgen, maar aan een zeer gematigd tempo.

Na de afname in het vorige kwartaal, zou de overheidsconsumptie in het eerste kwartaal terug moeten aanknopen met groei, terwijl de uitvoering van investeringsplannen een gematigde expansie van de overheidsinvesteringen verzekert. De bijdrage van de netto-uitvoer tot de bbp-groei zou fors moeten terugvallen in het eerste kwartaal.

Het ‘BREL’-nowcastingmodel van de NBB voorspelt een groei van 0,5 % op kwartaalbasis in het eerste kwartaal van 2022, terwijl het ‘R2D2’-model wat optimistischer is, met een groeiraming van 1,0 %. De onzekerheid over die nowcastingmodellen is in de huidige omstandigheden buitengewoon groot: de enorme schok van de COVID-19-crisis vormt een uitdaging voor de raming van de gebruikelijke tijdreeksmodellen. Daarom moeten deze aan modellen ontleende ramingen worden aangevuld met informatie uit andere bronnen en met deskundig oordeel.

Zo moet benadrukt worden dat de verbeterde gezondheidssituatie en de beginnende normalisering van de aanvoerketens, de groei in het eerste kwartaal hoger zouden moeten hebben getild. Deze positieve impact wordt waarschijnlijk echter deels tegengegaan door de nieuwe piek in de energieprijzen en de oorlog in Oekraïne die sterk kunnen wegen op de groei vanaf maart.

Al met al gaan we er momenteel van uit dat de Belgische economische bedrijvigheid in het eerste kwartaal met 0,6 % zal toenemen.

Links en documenten


Bron : NBB, april 2022

Mots clés

Articles recommandés

De "shock" voorspellingen van Saxo Bank voor 2025

CSRD-lexicon

Fiscale statistieken 2022: totale netto belastbaar inkomen van alle inwoners bedraagt bijna 255 miljard euro