De (on)gelukkige accountant: zo vindt u geluk in uw werk

Volgens recente Britse en Amerikaanse onderzoeken voelt meer dan de helft van de accountants zich ongelukkig op het werk. Naar aanleiding van dat onrustwekkende resultaat slaan kenniscentrum NEMACC en de Erasmus Universiteit Rotterdam de handen in elkaar. Samen zullen ze proberen om het geluk van de Nederlandse accountants in kaart te brengen en te vergelijken met andere beroepsgroepen.Dé Droomjob is een illusie: geen enkele baan biedt elke dag weer voldoening, en soms sluipt er nu eenmaal een onvermijdelijke mindere dag in uw kalender. Onder meer een hoge werkdruk kan bij accountants voor stress en vermoeidheid zorgen. Deze tips kunnen u helpen om het geluk (opnieuw) te vinden in uw werk:


Tip #1: Denk positief

Ons persoonlijke geluksgevoel hangt af van verscheidene factoren, en ingesteldheid is er daar één van. Als u van nature focust op het negatieve, is het geen slecht idee om eens wat vaker een roze bril op te zetten. Durf positief te denken en optimistisch te zijn: toon enthousiasme, reageer flexibel op problemen en concentreer u op de goede kanten van uw baan. Welke onderdelen van uw takenpakket doet u enorm graag? Met welke collega’s heeft u hechte vriendschappen gesmeed?


Geef uzelf of uw collega’s niet langer de schuld van elke lastige situatie die u overkomt – dat vreet energie en heeft geen enkele zin. Als u doemscenario’s durft los te laten en geleidelijk meer en meer aandacht besteedt aan de positieve elementen in uw werk, dan kan dit uw werkervaring grondig beïnvloeden.


De omschakeling is verre van eenvoudig, maar loont op lange termijn. Bovendien zal uw bezieling en inzet aanstekelijk werken: één glimlach vermenigvuldigt snel!


Tip #2: Zoek en vind betekenis

Natuurlijk spijzigt een baan eerst en vooral uw bankrekening: u werkt om geld te verdienen, zodat u een aangenaam leven kunt opbouwen voor uzelf en uw familie. Toch heeft dit ook een diepere betekenis nodig, een reden waarom u elke ochtend uw warme beddengoed verlaat.


Werk is waardevol wanneer het bijdraagt aan uw ambities. Wat vindt u belangrijk en wat wilt u bereiken? Maak een lijstje van de waarden die voor u cruciaal zijn, en bekijk hoe uw baan daarin past. Zo komt u te weten of het doel van uw functie ook overeenstemt met uw persoonlijke objectieven. Als u er bijv. van droomt om ooit de Chief Financial Officer te zijn van een grote onderneming, dan zoekt u best naar een baan met goede doorgroeimogelijkheden, zodat u de nodige sporten van de bedrijfshiërarchische ladder kunt beklimmen op weg naar de top.


Stel u ook eens voor wat er zou gebeuren als u nú zou stoppen met uw baan: welke impact zou dat hebben op de onderneming? Wie zou daaronder lijden? Als er vandaag niemand is om uw kerntaken te vervullen, zal dat ongetwijfeld zorgen voor vertraging – een duidelijk teken dat u een zinvolle functie uitoefent, en dat uw werkdagen wel degelijk betekenis hebben.

U voelt zich misschien als een klein tandwiel in een grote machine, maar bedenk dat er zonder u een stuk ontbreekt – en zo kan de apparatuur niet naar behoren werken.


Tip #3: Vermijd negativiteit

Ban elke vorm van negativiteit – zowel in uw hoofd als in uw omgeving. Ongegronde kritiek, achterklap, roddels en aanverwanten hebben een grotere impact op uw mentale gezondheid dan u denkt. Omring u – binnen én buiten de kantoormuren – met mensen die u aanmoedigen en die geloven in uw talent.


Vergelijk uw eigen leven ook niet met dat van anderen: die idyllische foto’s met kunstzinnige filters op sociale media schilderen een schijnbaar Perfect Leven, maar achter de (telefoon)schermen hebben die mensen dezelfde alledaagse problemen als iedereen. Het Echte Leven Zonder Filter is nooit alleen maar rozengeur en maneschijn.


Denk ook niet te veel aan “Wat als?”-scenario’s: wat als ik die andere baan aangenomen had? Wat als ik toch voor specialisatie X gekozen had? Piekeren over het verleden – en alles wat u had kunnen of moeten doen – is een zinloze gedachte-oefening. Focus op het heden en de toekomst, en hoe u die kunt afstemmen op de dingen die u belangrijk vindt.


Tip #4: Controleer uw werkdag

Herover uw innerlijke rust door elke dag een to-dolijstje op te stellen met alle taken die u die werkdag wilt afvinken. Begin met de minder aantrekkelijke opdrachten, zodat u uw werkuren kunt afsluiten met een project dat u leuk vindt. Concentreer u op de essentiële zaken en verspil geen kostbare tijd aan onbelangrijke karweitjes.


Bent u verzeild geraakt in een saaie routine? Probeer uw baan dan een vitamine-injectie te geven: haal uw persoonlijke doelstellingen erbij, en bekijk hoe u die kunt waarmaken. Zijn er misschien bepaalde opleidingen of workshops die uw professionele groei kunnen bevorderen? Neem initiatief en vraag uw leidinggevende naar de verschillende mogelijkheden; uw bijscholing is immers een toegevoegde waarde voor de onderneming in het algemeen.


Durf ook te communiceren met het management: dankzij regelmatige evaluatiegesprekken weet u of uw prestaties de verwachtingen inlossen, op welke gebieden u uitblinkt en welke punten vatbaar zijn voor verbetering. Zo kunt u uw vaardigheden vervolmaken en komt u elke dag een stapje dichter bij de verwezenlijking van uw doelen en dromen.


Tip #5: Laad uw batterijen op buiten de werkuren

Stress op het werk zal alleen maar toenemen als uw vrije tijd u onvoldoende rust geeft. Vul die uren dus met activiteiten die u graag doet en probeer elke dag iets te doen dat u gelukkig maakt.


Als u het liefst uw dagelijkse beslommeringen vergeet door weg te dromen bij een boek, pak er dan gerust wat vaker een roman of poëziebundel bij. Kalmeren uw zenuwen pas bij lange natuurwandelingen, een deugddoend bad of een aflevering van uw favoriete serie? Of speelt u de nervositeit weg met een muziekinstrument? Wat uw geliefkoosde recept voor de ultieme ontspanning ook is, het verdient een ereplaats in uw agenda.


Wanneer is het tijd voor een nieuw avontuur?

We spenderen een groot deel van ons leven op de werkvloer, dus is het belangrijk dat uw baan u gelukkig maakt. Als u tevreden bent met uw functie en met de uitdaging, groeimogelijkheden en werkomgeving die daarmee samenhangen, dan bewandelt u nog steeds het juiste pad.


Het gras is niet altijd groener aan de overkant, maar als uw baan u niet meer motiveert of inspireert, dan loont het om de oversteek te maken. Maak dus af en toe een evaluatie van uw positie, om te kijken of die nog steeds uw sterktes en ambities aanvult.


Bent u klaar voor een nieuw avontuur? Respecteer dan uw keuze en blijf niet nodeloos aanmodderen op kantoor – dat zal u alleen maar ongelukkiger maken. Neem het heft in handen: verken de arbeidsmarkt, ga op zoek naar jobs die aansluiten bij uw interesses en begin te solliciteren.


Veel succes!


Bron

Mots clés