​De STAK en de Kaaimantaks: een moeilijk huwelijk!

De minister van Financiën heeft bevestigd dat de STAK als een juridische constructie diende gekwalificeerd te worden (bespreking van het wetsontwerp, parlementaire stukken, 55-3697/005, p. 49).
Dit is m.i. geen grote verrassing : de STAK is niet onderworpen aan Nederlandse inkomstenbelasting (voor zover ze geen onderneming drijft), zodanig dat ze vandaag onder het EER-KB valt.


Enkele fiscale gevolgen

  • (bijkomende) aangifteverplichtingen mbt (i) de STAK zelf, maar ook (reeds vanaf AJ 2024) de (ii) inkomsten die door de STAK worden verkregen, (iii) de (fictieve) uitkeringen gedaan door de STAK, met inbegrip van de uitkeringen die in toepassing van artikel 21, eerste lid, 12°, worden vrijgesteld; Sommigen zullen hier niet bijzonder blij mee zijn...
  • uitgebreide onderzoeks- en aanslagtermijnen (10 jaar);
  • fictieve dividenduitkeringen (bijv. bij de verhuizing van de "oprichter").

Eee passage in de memorie van toelichting bevestigt dat men "bij de toepassing van de algemene doorkijkregeling zoals voorzien in de Kaaimantaks" rekening moet houden met de certificeringswet van 15 juli 1998.


Dit impliceert dat

  • uitkeringen gedaan door de STAK niet belastbaar zijn (obv art. 18, 3° WIB) wanneer een STAK opbrensten (bijv. dividenden uit de gecertificeerde aandelen) van de gecertificeerde effecten (bijv. aandelen van een EU vennootschap) onmiddellijk doorstort aan de certificaathouders (toepassing art. 13 (1) certificeringswet);
  • een loutere certificering (of royering) niet leidt tot een belastbare meerwaarde (toepassing art. 13, (2) certificeringswet).

Quid indien de gecertificeerde aandelen betrekking hebben op een "juridische constructie" (bijv. aandelen van een laag belaste SOPARFI)? De kaaimantaks zal dan uiteraard spelen (55-3697/005, p. 50).


Vele vragen blijven nog onbeantwoord, bijv. in het geval dat de certificeringswet van 1998 NIET van toepassing is. Enkele voorbeelden:

  • de certificaten hebben betrekking op effecten uitgegeven door vennootschappen met zetel buiten de EER;
  • de gecertificieerde activa bestaan uit aandelen van een effectenportefeuille, vorderingen of kunstwerken;
  • het valt ook niet uit te sluiten dat de STAK de opgrensten niet onmiddellijk doorstort,...

Het is niet verwonderlijk dat de laatste maanden de werkelijke zetel van sommige STAKS naar België werd verplaatst... .

Lees hier mijn bijdrage aan het artikel van Peter Van Maldegem in De Tijd​​

Mots clés

Articles recommandés