Wens je beroep te doen op het corona-overbruggingsrecht voor de maand juni? Dan moet je een nieuwe aanvraag indienen, ook wanneer je dit al eerder kreeg. Er is dus geen automatische verlenging.
Het “overbruggingsrecht” laat zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit stopzetten of onderbreken toe om te genieten van een maandelijks vervangingsinkomen van 1.291,69€ (1.614,10 € met gezinslast). In de context van de crisis van het coronavirus, waren de toegangsvoorwaarden op initiatief van Denis DUCARME versoepeld voor maart, april en mei.
De zelfstandige van wie de activiteit onderbroken of beperkt is door de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad kon voor deze drie maanden genieten van de volledige uitkering, ongeacht de duur van de onderbreking. De maatregel beoogt ook de zelfstandigen die hun activiteit gedurende 7 opeenvolgende dagen onderbreken door de Covid-19-crisis (daling van de activiteit, gebrek aan grondstoffen, enz.).
Het crisis-overbruggingsrecht werd ook uitgebreid naar de zelfstandigen in bijberoep van wie de inkomsten meer dan 13.993,77 euro per jaar bedragen, met andere woorden diegenen die bijdragen betalen die vergelijkbaar zijn met die van de zelfstandigen in hoofdberoep. De zelfstandigen in bijberoep van wie de inkomsten liggen tussen 6.996,89 et 13.993,77 euro, alsook de gepensioneerden actief als zelfstandige van wie de jaarinkomsten hoger zijn dan 6996,89 euro, kunnen een gedeeltelijk vervangingsinkomen aanvragen van 645 euro (807 euro/maand met gezinslast) met een maximumplafond voor de vervangingsinkomens ten belope van 1.614 euro.
Het overbruggingsrecht is toegankelijk voor elke zelfstandige in hoofdberoep (en mits inkomstenvoorwaarden voor de zelfstandigen in bijberoep en actieve zelfstandigen) van wie de activiteit onderbroken is door de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad en die voor maart, april en mei de volledige uitkering kon genieten, ongeacht de duur van de onderbreking. De maatregel beoogt eveneens de zelfstandigen die hun activiteit gedurende 7 opeenvolgende dagen onderbreken door de Covid-19-crisis (daling van de activiteit, gebrek aan grondstoffen, enz.).
Om er in juni van te blijven genieten, zal de zelfstandige dus een nieuwe aanvraag moeten indienen bij zijn sociaal verzekeringsfonds waarin hij bevestigt dat zijn activiteit ook in juni nog op zijn minst 7 dagen onderbroken is door de coronaviruspandemie.
Bij de toekenning gaan de sociale verzekeringsfondsen natuurlijk na of de zelfstandige voldoet aan de voorwaarden om van deze steun te genieten. Als de activiteit van de zelfstandige niet rechtstreeks beoogd wordt door de dringende maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad om de verspreiding van het virus te beperken, moet hij, in het aanvraagformulier, verantwoorden op welke manier zijn activiteit getroffen wordt door het coronavirus (geen grondstoffen, daling van het aantal bezoekers, enz.). Zo werd bijna 10% van de ingediende aanvragen geweigerd door de fondsen omdat niet voldaan werd aan de toegangsvoorwaarden voor het overbruggingsrecht.
Voor maart hebben de sociale verzekeringsfondsen 338.407 vervangingsinkomens “overbruggingsrecht” betaald aan zelfstandigen getroffen door het coronavirus, volgens de cijfers van het RSVZ op 6 mei 2020. Voor april werden 345.255 betalingen uitgevoerd. De betalingen van deze uitkeringen komen overeen met een totaalbedrag van 1,012 miljard euro. In totaal werd al meer dan 96% van de betalingen uitgevoerd.
De sociale verzekeringsfondsen en hun personeel zijn erin geslaagd een nooit eerder gezien aantal aanvragen te behandelen: zo werden voor 96% van de dossiers die voldoen aan de voorwaarden de betalingen al uitgevoerd, de laatste 4% is nog in behandeling en wordt nog gecontroleerd door de fondsen met het oog op een zo snel mogelijke betaling zodra voldaan is aan de voorwaarden.
Ter herinnering, voor de aanvragen tot vrijstelling en tot faciliteiten voor de betaling van de sociale bijdragen (vermindering en uitstel), alsook voor de aanvragen overbruggingsrecht, zijn de sociale verzekeringsfondsen het eerste aanspreekpunt voor de zelfstandigen (Groupe S, Xerius, Liantis, Partena, Acerta, Securex-Integrity, Incozina, Multipen, L’Entraide, UCM en de Nationale
Hulpkas – deze laatste is een overheidsinstantie).
Daarnaast stelt het RSVZ een callcenter ter beschikking van de zelfstandigen die meer informatie wensen over hun sociale rechten of over de steunmaatregelen van de federale overheid. Het gratis nummer 0800/12.018 is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9u tot 18u.
Bron : Persbericht, 18 mei 2020, Minister Denis Ducarme, 'COVID-19 : het crisis-overbruggingsrecht verlengd voor juni" en RSVZ.