Digitaal EU-covidcertificaat met één jaar te verlengen ?

De Europese Commissie stelt op 4 februari 2022 voor om het digitale EU-covidcertificaat met een jaar te verlengen, tot en met 30 juni 2023. Om veilig vrij verkeer tijdens de COVID-19-pandemie te vergemakkelijken, hebben het Europees Parlement en de Raad op 14 juni 2021 de verordening betreffende het digitale EU-covidcertificaat aangenomen. Zij is van toepassing met ingang van 1 juli 2021. De verordening zou op 30 juni 2022 aflopen.

Achtergrond

Het digitale EU-covidcertificaat is een Europees succesverhaal. Het certificaat blijft het burgers gemakkelijker maken om in de hele Europese Unie veilig te reizen tijdens deze pandemie. Tot dusver hebben de lidstaten meer dan 1,2 miljard certificaten afgegeven. Bovendien is gebleken dat het het enige functionerende COVID-19-certificatensysteem is dat op grote schaal op internationaal niveau wordt gebruikt en als mondiale norm wordt aanvaard. Sinds 31 januari 2022 zijn 33 derde landen en gebieden aangesloten op het systeem van het digitale EU-covidcertificaat, en verwacht wordt dat dit aantal in de toekomst nog zal toenemen.

Op 21 december 2021 heeft de Commissie nieuwe regels vastgesteld met betrekking tot het digitale EU-covidcertificaat, waarbij voor reizen binnen de EU een bindende aanvaardingstermijn van 9 maanden (precies 270 dagen) is vastgesteld voor vaccinatiecertificaten waarin is aangegeven dat de primaire vaccinatiereeks is toegediend. Deze regels zijn sinds 1 februari 2022 van toepassing.

Op 25 januari 2022 heeft de Raad besloten de regels te actualiseren om het veilige en vrije verkeer in de EU tijdens de COVID-19-pandemie te vergemakkelijken. Volgens de regels mogen houders van geldige certificaten in de meeste gevallen niet aan extra beperkingen worden onderworpen wanneer zij binnen de EU reizen.

De Commissie stelt ook een parallelle verordening voor tot verlenging van de toepassing van het digitale EU-covidcertificaat voor onderdanen van derde landen die legaal op het grondgebied van de lidstaten verblijven of wonen.

Het binnenlandse gebruik van de digitale EU-covidcertificaten blijft een verantwoordelijkheid van de lidstaten. De EU-wetgeving inzake het digitale EU-covidcertificaat bevat geen bepaling die het binnenlandse gebruik van het digitale EU-covidcertificaat verplicht of verbiedt (bijvoorbeeld voor de toegang tot evenementen of restaurants). Als echter een lidstaat een COVID-19-certificaat voor binnenlandse doeleinden invoert, moet hij blijven waarborgen dat ook het digitale EU-covidcertificaat voor deze doeleinden volledig wordt aanvaard. Daarnaast moedigt de Commissie de lidstaten ook aan hun binnenlandse geldigheidsduur af te stemmen op de geldigheidsduur die op EU-niveau is vastgesteld voor reizen.

Wijzigingen

Naast de verlenging van de verordening betreffende het digitale EU-covidcertificaat tot juni 2023, stelt de Commissie ook enkele beperkte wijzigingen voor:

  • Opname van hoogwaardige laboratorium-antigeentests bij de soorten tests waarvoor een testcertificaat kan worden afgegeven. Dit heeft tot doel het gamma diagnostische tests uit te breiden in een tijd waarin er grote vraag is naar COVID-19-tests.
  • Ervoor zorgen dat de vaccinatiecertificaten het juiste totale aantal doses vermelden die zijn toegediend in alle lidstaten, en niet alleen in de lidstaat die het certificaat afgeeft. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de praktische bezorgdheid van burgers die in meerdere lidstaten een vaccindosis krijgen en vaststellen dat het aantal doses op hun certificaat niet klopt.
  • Bepalen dat certificaten kunnen worden afgegeven aan personen die deelnemen aan klinische proeven voor vaccins tegen COVID-19. Het digitale EU-covidcertificaat dat aan de deelnemers aan de proef wordt afgegeven, kan dan door andere lidstaten worden aanvaard. Deze maatregel is bedoeld om de verdere ontwikkeling van COVID-19-vaccins en het onderzoek op dit gebied te stimuleren.

Volgende stappen

Om ervoor te zorgen dat de verlenging tijdig wordt goedgekeurd vóór 30 juni 2022, de huidige einddatum van de verordening betreffende het digitale EU-covidcertificaat, verzoekt de Commissie het Europees Parlement en de Raad het voorstel snel goed te keuren.

Uiterlijk op 31 maart 2022 zal de Commissie ook een tweede verslag over de verordening betreffende het digitale EU-covidcertificaat publiceren, zoals in deze verordening bepaald. Het eerste verslag werd op 18 oktober 2021 gepubliceerd. Zoals in het eerste verslag is opgemerkt, dient de Commissie vandaag vóór het tweede verslag een voorstel in om ervoor te zorgen dat de wetgevingsprocedure vóór de huidige einddatum van de verordening kan worden afgerond.

Verklaringen van de leden van de Commissie:

Commissaris voor Justitie, Didier Reynders: “Wij kunnen niet voorspellen hoe de pandemie zich zal ontwikkelen, maar wij kunnen er wel voor zorgen dat burgers kunnen blijven profiteren van een certificaat dat werkt en wordt aanvaard waar zij ook heen gaan. Zonder deze verlenging bestaat het gevaar dat we met een groot aantal uiteenlopende nationale systemen te maken krijgen, met alle verwarring en obstakels van dien. Het digitale EU-covidcertificaat is een doeltreffend instrument gebleken om veilig en vrij reizen te vergemakkelijken. Ik kijk uit naar de dag waarop het niet langer nodig is, maar in de tussentijd zal het ons in staat stellen veilig in Europa rond te reizen.”

Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid: “Het digitale EU-covidcertificaat heeft gezorgd voor veilig vrij verkeer en veilig reizen in tijden van grote onzekerheid. Onze burgers hebben het omarmd en het heeft hun leven gemakkelijker gemaakt. Dit belangrijke instrument is van cruciaal belang geweest om de risico's te beheren en de bestaande volksgezondheidsmaatregelen ter bescherming van de burgers tijdens de pandemie te ondersteunen. Vandaag stellen we voor om de mogelijkheden om gebruik te maken van het certificaat voor reizen door de EU, te actualiseren om onze burgers zekerheid te bieden zolang de volksgezondheidsbehoeften voortduren. Wij stellen ook voor om ons certificaat aan te passen aan de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen en epidemiologische veranderingen, de noodzaak om de boostercampagnes te versnellen en vitaal klinisch onderzoek te ondersteunen. Hierbij moet speciale aandacht uitgaan naar de burgers die aan dit onderzoek deelnemen.”

Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt: “Met meer dan 1,2 miljard afgegeven certificaten en 60 geassocieerde landen, is het digitale EU-covidcertificaat een wereldwijde norm geworden. Via de digitale infrastructuur van de EU Gateway blijven we de aanvaarding van covidcertificaten over de grenzen heen vergemakkelijken naarmate de pandemie evolueert. Dit is een belangrijke factor voor vrij verkeer en vrij reizen, zelfs in tijden van onzekerheid”.


Meer informatie

Bron : Europese Commissie, pershoek, februari 2021

Mots clés

Articles recommandés

Openbare raadpleging - nationaal beleidskader AFIR

Duurzaamheid in het bedrijfsleven: een studiedag om de rapportering te beheersen

Gepensioneerden in de zorg : laatste kwartaal in 2024!