De recentste statistieken over de digitalisering van kmo's en zelfstandigen in België voor 2023 tonen significante trends in de toepassing van digitale technologieën in die bedrijven.
In 2023 gebruikten een derde van de micro-ondernemingen (2 tot 9 werknemers), bijna de helft van de kleine ondernemingen (10 tot 49 werknemers) en 67 % van de middelgrote ondernemingen (50 tot 249 werknemers) cloudcomputingdiensten.
Hoewel het gebruik van cloudcomputing sinds 2020 niet is toegenomen, zijn de toepassingen gediversifieerd, met name bij micro-ondernemingen.
De meest gebruikte cloudcomputingdiensten zijn onder andere:
Het gebruik van AI neemt toe bij Belgische bedrijven. In 2023 had 23 % van de middelgrote ondernemingen die technologie geïntegreerd, een stijging van 6 procentpunt in twee jaar en 10 procentpunt in drie jaar. Toch passen amper 7,5 % van de micro-ondernemingen en 10,6 % van de kleine ondernemingen AI toe.
De aanwezigheid van AI bij micro- en kleine ondernemingen steeg in twee jaar tijd met ongeveer 2,5 procentpunt, wat de tragere integratie van de technologie door kleine bedrijven weerspiegelt.
Sommige bedrijven overwogen om AI in te voeren, maar waagden de sprong nog niet. Dat is het geval voor:
De kmo's die AI gebruiken, wenden de technologie aan voor verschillende doeleinden:
De meest gebruikte soorten AI zijn:
Kmo’s ondervinden een aantal problemen bij het invoeren van AI:
In 2023 maakte ongeveer 68 % van de kmo’s gebruik van sociale media voor hun digitale communicatie, een stijging met 12 procentpunt ten opzichte van 2019 (56,1 %). Twee op de vijf kmo’s gebruiken slechts één type media en drie op de vijf gebruiken verschillende soorten sociale media.
Bijna 65 % van de micro-ondernemingen is aanwezig op sociale media. Iets grotere bedrijven (met meer dan 10 werknemers) zijn nog actiever op die platforms. Bij middelgrote bedrijven (50 tot 249 werknemers) gebruiken bijna 9 op de 10 die communicatiekanalen. De kloof in het gebruik van sociale media tussen middelgrote bedrijven en micro-ondernemingen blijft bestaan, ondanks een lichte daling in de afgelopen vier jaar.
In Eurobarometer 529 werd kmo's gevraagd naar de impact van het tekort aan vaardigheden op hun vermogen om digitale technologieën te integreren of te gebruiken.
o 10 % is het hier helemaal mee eens en
o 32 % is het hier meestal mee eens.
Belgische kmo's hebben minder te kampen met een tekort aan gekwalificeerd personeel voor hun digitale ontwikkeling dan Nederlandse en Franse kmo’s, maar meer dan kmo's in Luxemburg of Duitsland.
De opsplitsing tussen mannen en vrouwen in ICT-specialistenfuncties in België toont een aanzienlijk verschil, met slechts 20 % vrouwen in die betrekkingen. Hoewel de genderkloof geleidelijk kleiner wordt, blijft de ontwikkeling relatief traag.
Aan de andere kant steeg het totale aandeel van ICT-specialisten in de werkgelegenheid de afgelopen tien jaar gestaag van 4,2 % in 2014 tot 5,4 % in 2023, waarmee België boven het Europese gemiddelde zit (4,8 % ICT-specialisten in 2023).
De categorie “ICT-specialisten” omvat een groot aantal functies zoals IT-managers, IT-technici en IT-installateurs.