Doorbraak van fintech houdt kansen in voor accountants

De economische gevolgen van de coronacrisis zijn nog altijd niet te overzien. Los van de vraag of de crisis er ook zal toe leiden dat bedrijven zich na de crisis meer gaan richten op betekenis en duurzaamheid, blijft het een feit dat ze nu in de eerste plaats aan overleven moeten denken. De overheid heeft in dat kader al diverse initiatieven genomen zoals uitstel van RSZ en belastingen, en verruimde technische werkloosheid. Zoals al herhaaldelijk gezegd is het de bedoeling om ervoor te zorgen dat gezonde bedrijven ook na de crisis hun activiteiten kunnen voortzetten. Ook de banken hebben daarbij een zeer belangrijke rol; ze zullen bedrijven in staat moeten stellen om enerzijds hun investeringen met het oog op toekomstige groei te financieren en anderzijds om bedrijfskapitaal te financieren dat de dagelijkse werking van de bedrijven mogelijk maakt. De coronacrisis heeft vooral op dit laatste vlak een belangrijke impact omdat in vele sectoren de omzet van de ene op de andere dag is gedecimeerd of zelfs volledig weggevallen.


Er zal dus heel veel geld nodig zijn. Maar dat zal niet allemaal van de banken komen. Want ondertussen is door de doorbraak van fintechbedrijven – jonge startups die zowel een financiële als technologische as hebben – ook de financieringsmarkt veranderd. Daardoor kunnen ondernemers in theorie gemakkelijker verschillende financieringsvormen combineren. Maar daarvoor hebben ze ook betrouwbare partners en adviseurs nodig. Met andere woorden: ook op het vlak van de vele financieringsnoden die door de coronacrisis ontstaan liggen gouden kansen voor accountants.


De tijd dat de huisbankier de enige was bij wie een ondernemer terecht kon om een antwoord te vinden op zijn financieringsnoden ligt achter de rug. Ondernemers weten onderhand dat er ook tal van andere mogelijkheden bestaan om werkingsmiddelen te vinden. Denk bijvoorbeeld maar aan microfinancieringen, crowdfunding, leasing en factoring. Ook de onlinetoepassingen die op de markt worden gebracht door fintechbedrijven én door traditionele banken, maken vaak een snelle en relatief eenvoudige financiering mogelijk. Eén en ander heeft er stilaan voor gezorgd dat ondernemers vaak door de bomen het bos niet meer zien. En dat biedt dus kansen aan accountants om hun klanten bij de kleine en middelgrote ondernemingen te ontzorgen en te ondersteunen.


Uit een onderzoek dat in 2018 Nederland werd gevoerd door Hogeschool Amsterdam, Hogeschool Utrecht en Crowdfunding Hub onder leiding van de docenten Kirsten Rauwerda, Lex Van Teeffelen en Frak Jan De Graaf blijkt alvast dat in Nederland de accountants in vergelijking met banken en financieringsadviseurs kansen laten liggen om hun klanten ook rond financiering te adviseren. Hun kennis over de verschillende financieringsvormen en de mogelijke combinaties daarvan is te beperkt. Het onderzoek geeft ook aan dat ze bij financieringsnoden vaker achtergesteld kapitaal en klassieke bankleningen adviseren dan bijvoorbeeld een verhoging van de kredietlimiet, vooruitbetaling door de klanten en leverancierskrediet. Er zijn weinig redenen om te geloven dat de situatie in België erg zou verschillen dan die bij onze noorderburen.


Daarom is bij Syneton naast ontzorging, ondersteuning en versterking van onze klanten ook vorming zo belangrijk. We willen de accountants die onze klanten zijn alle mogelijke tools aanreiken om bij te leren over diverse onderwerpen zodat ze sterker in hun schoenen staan. We kunnen vanuit de best practices die we distilleren uit de verhalen van onze klanten verschillende doelgerichte vormingen opzetten. Ook bijvoorbeeld rond data-analyses via AdminPower of de Office 365-tool PowerBI. Syneton University biedt online cursussen aan. Gebruik uw “staycation” zomertijd nuttig! Zo bieden we onze klanten zuurstof, zo zorgen we ervoor dat ze zich kunnen profileren als betrouwbare partners en altijd nieuwe klanten vinden. Kunnen terugvallen op de door Syneton aangeboden vorming is zeker vandaag een enorme troef.


Bron: Linkedin

Mots clés