Vijftigplussers ervaren een duidelijke generatiekloof met hun jongere collega’s en vinden dat hun ervaring onvoldoende wordt gebruikt. Ze zijn ook niet van plan in te leveren om – moest dat nodig zijn – meer kans te maken op een nieuwe job. Bijna de helft van hen zegt dat doorwerken na de pensioenleeftijd financieel noodzakelijk is. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek van Indeed, wereldwijd en in België de grootste vacaturesite, naar hoe vijftigplussers naar hun professionele toekomst kijken
Een op de drie vijftigplussers blijft actief uitkijken naar andere carrièremogelijkheden. Ze zeggen nog lang niet klaar te zijn met het bouwen aan hun loopbaan en zijn er zelfs van overtuigd dat het professionele hoogtepunt nog moet komen.
Twee op de drie vijftigplussers durft echter niet meer van job wisselen vanwege de leeftijd. Vrouwen (66%) zijn hier meer bekommerd om dan mannen (58%).
Moesten ze hun job verliezen, wil 65% zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar niet eender wat: bijna 80% geeft aan selectief te zullen zijn in de keuze van een nieuwe baan. Vijftigplussers zijn dan ook niet geneigd om een ‘mindere’ job te aanvaarden, vergeleken met hun huidige baan. Om hun kansen op een nieuwe baan te vergroten, zijn ze bereid om zich bij te scholen (66%), maar niet om in te leveren. Niet op salaris (74%) maar ook niet op secundaire arbeidsvoorwaarden (65%).
Als het zo ver zou komen, vreest de overgrote meerderheid (80%) dat het moeilijk zal worden om een nieuwe job te vinden. Hun leeftijd (81%) en het relatief hoge salaris (69%) zien ze daarbij als voornaamste struikelblokken. Anderzijds beschouwt de helft van de vijftigplussers de huidige krapte op de arbeidsmarkt als een kans om meer kans te maken op een nieuwe baan.
82% van de vijftigplussers verwacht minder snel uitgenodigd te worden voor een sollicitatieproces vanwege hun leeftijd. Vier op de tien zeggen dat ze net daarom hun leeftijd liever niet vermelden bij een sollicitatiegesprek. Negen op de tien gaan er van uit dat een werkgever eerder voor een jongere sollicitant zal kiezen dan voor iemand met hun leeftijd.
“Dit zijn al bij al wel verrassende cijfers die je niet verwacht in een krappe arbeidsmarkt. België heeft nog steeds een erg hoog aantal vacatures. Dat biedt kansen voor de vijftigplussers om met hun ervaring op dat tekort in te spelen, maar ook voor bedrijven, die onder deze groep vandaag nog veel kwaliteit en ervaring kunnen vinden om ‘de gaten’ op te vullen,” zegt Kelly Oude Veldhuis van Indeed.
Een aanzienlijk deel van de vijftigplussers gelooft dat doorwerken na de pensioenleeftijd zijn voordelen heeft. 46% vindt het goed voor de gezondheid, 42% noemt het goed voor hun geluksgevoel en 45% beschouwt het zelfs financieel noodzakelijk. Het is dan ook niet verrassend dat vier op de tien na hun pensioen graag deeltijds wil blijven verder werken. Bijna een op de vijf zegt zelfs voltijds aan de slag te willen blijven. Iets meer dan de helft van de vijftigplussers wil na de actieve loopbaan ook aan vrijwilligerswerk doen.
“Een grote groep vijftigplussers kijkt aan tegen het pensioen en wil aan de slag blijven. Niet onlogisch: onze levensverwachting is in een halve eeuw met tien jaar gestegen. Langer werken is voor veel oudere mensen een manier om zinvol bezig te blijven, om zich mentaal gezond te houden, om sociale contacten te behouden. Voor werkgevers is dit een opportuniteit, maar tegelijk ook een uitdaging. Het is zaak om de ervaring te koppelen aan een aangepaste jobinhoud en arbeidsomstandigheden,” zegt Kelly Oude Veldhuis.
(In de herfst van 2022 bevroeg Indeed 1000 Belgische vijftigplussers over hun beleving van de arbeidsmarkt.)