Duurzaamheidsaccountingnormen (ISSB): uitdagingen en perspectieven voor een standaard die in de toekomst steeds zwaarder zal wegen!

De Duurzaamheidsaccountingnormen (ISSB) zijn een reeks internationale normen ontwikkeld door de, een orgaan opgericht door de IFRS Foundation in november 2021. Deze normen hebben tot doel bedrijven en investeerders betrouwbare, vergelijkbare en relevante informatie te bieden over duurzaamheidsrisico's en -kansen, met name op het gebied van klimaatverandering.

De ISSB heeft in maart 2022 haar eerste twee normprojecten gepubliceerd, IFRS S1 en IFRS S2, die tot 29 juli 2022 ter publieke consultatie werden voorgelegd.

Waar gaan deze normen over?

De norm IFRS S1, getiteld "Algemene verplichtingen met betrekking tot niet-financiële informatie met betrekking tot duurzaamheid", legt het algemene kader en de basisprincipes vast voor het publiceren van niet-financiële informatie met betrekking tot duurzaamheid.

Ze bouwt voort op bestaande internationale boekhoudnormen en breidt deze uit naar het niet-financiële domein. Ze vereist dat bedrijven materiële informatie verstrekken over alle significante duurzaamheidsrisico's en -kansen die nodig zijn om de waarde van een bedrijf te beoordelen. Ze biedt ook een algemene structuur voor het publiceren van informatie en voorziet in basisinformatie op basis van de vier pijlers van de TCFD (Task Force on Climate-Related Financial Disclosures):

  • bestuur,
  • strategie,
  • risicobeheer
  • en indicatoren en doelen.

De norm IFRS S2, getiteld "Klimaatgerelateerde informatie", presenteert specifieke klimaatgerelateerde informatie en is ontworpen in overeenstemming met en gebaseerd op IFRS S1.

Ze integreert de aanbevelingen van de TCFD en heeft tot doel bedrijven te helpen de impact van klimaatverandering op hun financiële prestaties, financiële positie en kasstromen te beoordelen en te communiceren.

Ze behandelt onder andere de volgende aspecten:

  • afstemming op klimaatscenario's,
  • beoordeling van fysieke en overgangsrisico's,
  • meting van broeikasgasemissies,
  • het stellen van emissiereductiedoelen
  • en het gebruik van klimaatgerelateerde financiële instrumenten.

Wat is het belang van deze normen voor bedrijven?

Deze normen zijn belangrijk voor bedrijven, omdat ze tegemoetkomen aan een groeiende vraag van investeerders en belanghebbenden naar betrouwbare, vergelijkbare en relevante informatie over duurzaamheid. Ze stellen bedrijven in staat verantwoording af te leggen over hun bijdrage aan wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelen en het Klimaatakkoord van Parijs.

Ze bevorderen ook een betere integratie van duurzaamheid in bedrijfsstrategie, bestuur en risicobeheer.

Dit draagt bij aan

  • het versterken van vertrouwen,
  • transparantie
  • en verantwoordelijkheid van bedrijven tegenover hun belanghebbenden.

Hoe moeten accountants deze normen geleidelijk integreren en beheersen?

Accountants moeten deze normen geleidelijk integreren en beheersen, omdat ze aanzienlijke invloed zullen hebben op hun professionele praktijk. Ze moeten onder andere:

  • Vertrouwd raken met de inhoud, reikwijdte en eisen van de ISSB-normen;
  • Hun technische en interdisciplinaire vaardigheden op het gebied van duurzaamheid ontwikkelen;
  • Hun klanten begeleiden bij het identificeren, evalueren en communiceren van duurzaamheidsrisico's en -kansen;
  • Zorgen voor kwaliteit, betrouwbaarheid en controleerbaarheid van de informatie die door hun klanten wordt gepubliceerd volgens de ISSB-normen;
  • Actief deelnemen aan het proces van ontwikkeling, verbetering en harmonisatie van de ISSB-normen.


Wat is het belang van de steun van IOSCO bij de implementatie?

Het belang van de steun van de IOSCO (Internationale Organisatie van Effectencommissies) bij de implementatie van de ISSB-normen is cruciaal, omdat dit de wereldwijde adoptie en toepassing ervan waarborgt.

De IOSCO, die toezichthouders op financiële markten in meer dan 120 landen vertegenwoordigt, heeft haar steun uitgesproken voor de oprichting van de ISSB en haar mandaat om duurzaamheidsrapportagenormen te ontwikkelen. De IOSCO wordt voorgezeten door de Belg Jean-Paul Servais, hoofd van de FSMA.

De IOSCO heeft ook aangekondigd van plan te zijn de ISSB-normen te beoordelen aan de hand van haar normontwikkelingsprincipes en aan te bevelen dat beursgenoteerde bedrijven wereldwijd ze gebruiken.

De IOSCO speelt dus een sleutelrol bij het waarborgen van consistentie, vergelijkbaarheid en geloofwaardigheid van de informatie die door bedrijven wordt gepubliceerd volgens de ISSB-normen.

Kort samengevat

De Duurzaamheidsaccountingnormen (ISSB) zijn een ambitieus en innovatief project dat bedrijven en investeerders betrouwbare, vergelijkbare en relevante informatie wil bieden over duurzaamheidsrisico's en -kansen, met name op het gebied van klimaatverandering.

Ze bouwen voort op bestaande internationale boekhoudnormen en breiden deze uit naar het niet-financiële domein. Ze zijn belangrijk voor bedrijven omdat ze voldoen aan de groeiende vraag van investeerders en belanghebbenden naar informatie over duurzaamheid.

Ze zijn ook belangrijk voor accountants omdat ze aanzienlijke invloed zullen hebben op hun professionele praktijk.

Ze worden ondersteund door de IOSCO, die een sleutelrol speelt bij het waarborgen van wereldwijde adoptie en toepassing.

AccountancyF.F.F.Implementatie van de eerste set van ISSB-normen inzake duurzaamheidsrapportering

Mots clés

Articles recommandés

Gegevensverwerking voor gerechtvaardigde belangen, hoe en wanneer ? : de EDPB publiceert zijn richtsnoeren

1 op de 5 kmo’s wil vanaf 2025 al transparanter communiceren

Hoe zorg je voor een succesvolle overgang bij het vertrek van een essentiële medewerker?