Het Federaal Planbureau (FPB) heeft voor de derde keer het ‘Federaal plan duurzame ontwikkeling’ geëvalueerd. Met nog één jaar te gaan is de implementatie van driekwart van de maatregelen van het plan gestart. Naar de toekomst toe pleit het FPB voor zowel een ambitieuzer Federaal plan om de doelstellingen van duurzame ontwikkeling te bereiken, als voor een betere implementatie ervan.
Dit plan legt vast welke maatregelen op federaal niveau moeten worden genomen om enerzijds de internationale en Europese engagementen te realiseren en anderzijds de doelstellingen vastgelegd in de Langetermijnvisie. Bij het begin van een regeerperiode wordt er een plan opgemaakt voor een cyclus van 5 jaar, zoals de wet van 5 mei 1997, gewijzigd door de wet van 30 juli 2010, het bepaalt.
In oktober 2021 heeft de federale regering haar plan voor duurzame ontwikkeling goedgekeurd. Het FPB, verantwoordelijk voor de evaluatie ervan in het kader van de wet over duurzame ontwikkeling, heeft de implementatie van de 239 maatregelen uit dat plan geëvalueerd.
Er is de voorbije jaren vooruitgang geboekt in de implementatie van het plan: doorheen de jaren is er een toename van het aandeel maatregelen dat in voorbereiding, in uitvoering of in monitoring is.
De resultaten van begin 2025 tonen dat 11% van de maatregelen in voorbereiding is, 59% in uitvoering en 5% in monitoring. Verder is 23% van de maatregelen nog zonder gevolg gebleven en is er voor 1% onvoldoende informatie om die te beoordelen.
Toch moet het volgende plan, dat de federale regering volgens de wet binnen één jaar na haar aanstelling dient op te stellen, ambitieuzer zijn om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te bereiken (zie Federaal rapport inzake duurzame ontwikkeling, gepubliceerd in oktober 2022 door het FPB).
Ook kan de implementatie en rapportering van de maatregelen nog beter: de rapportering zou eenvoudiger verlopen en de kans op implementatie wordt groter als men aan elke maatregel ook de nodige middelen toekent en verantwoordelijken toewijst.
Federaal plan duurzame ontwikkeling: een kwart van de maatregelen wacht op de start van de implementatie