Einde fiscale regularisatie: feit of fictie?

Op 31 december 2023 komt na de regionale fiscale regularisatie ook de federale fiscale regularisatiemogelijkheid tot een einde. Fiscale vergiffenis is dan niet meer mogelijk. Het voelt onrechtvaardig dat ook onbewuste fiscale fouten niet meer kunnen worden rechtgezet. En deze keer is het menens, als we de regering moeten geloven.

Une fausse bonne idée” zegt fiscaal advocaat Jan Tuerlinckx van Tuerlinckx Tax Lawyers advocaten. Zowel de belastingplichtige, de politiek als de banken varen er niet goed bij.

Pro memorie: er komt een definitief einde aan de zogenaamde fiscale regularisatie zoals deze werd ingevoerd in 2016, zodat de belastingplichtigen die tot het inzicht komen dat vorige aangiftes niet correct waren nog een allerlaatste kans heeft om tegoeden fiscaal te regulariseren.

De belastingplichtige heeft een twintigtal jaar - met inbegrip van de tijdelijke regelingen die voorzien waren vóór 2014 - de tijd en gelegenheid gehad om fiscaal te regulariseren en dus afdoende mogelijkheden gehad om zijn fiscale zonden op te biechten en vergeving te krijgen luidt het bij onze overheid. Bovendien werd de afschaffing reeds aangekondigd in 2021 zodat de belastingplichtige nog 2,5 jaar de tijd heeft gehad om alsnog in actie te schieten.

Of men het nu eens is met de beslissing van de regering of niet, de realiteit is dat er ook na 31 december 2023 tal van situaties zullen ontstaan waarvoor een of andere vorm van fiscale regularisatie kan zorgen voor een ontmijning van een explosieve situatie.

Jan Tuerlinckx stelt dat het zowel voor de politiek, de banken als hun klanten geen goede zaak is. Drie stakeholders wordt volgens hem geen recht gedaan: de politiek, de banken en de belastingplichtige.

De volledige nota kan u GRATIS downloaden



Mots clés

Articles recommandés

Handig stappenplan voor btw-aftrek door gemengde en gedeeltelijke belastingplichtigen

Fiscale regularisatie: de laatste rechte lijn is ingezet!

Knipperlichtwetgeving