Energieverbruik op laagste peil sinds 1995

In 2023 daalde de finale energieconsumptie opnieuw lichtjes, wat een trend bevestigt die we al in 2022 zagen. Het aandeel van olieproducten en gas blijft dominant, terwijl dat van hernieuwbare energie verder groeit.

Meer weten op ...

In 2023 bedroeg de finale energieconsumptie in België 36,4 Mtoe (miljoen ton olie-equivalent), een daling met 1,2 % ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit de zomereditie 2024 van het door de FOD Economie gepubliceerde Belgian Energy Data Overview.

> De finale energieconsumptie verwijst naar de totale hoeveelheid energie die eindgebruikers zoals huishoudens, industrie en landbouw verbruiken.

Dat omvat de energie die verbruikt wordt voor niet-energetische doeleinden (bijvoorbeeld het verbruik van aardolieproducten voor de productie van kunststoffen), maar niet de energie die de energiesector zelf verbruikt en de energie die geleverd wordt voor internationaal zee- en luchttransport.

> Het Belgian Energy Data Overview geeft een overzicht van de meest recente officiële beschikbare gegevens over de energiemarkt in België. Het wordt twee keer per jaar gepubliceerd:

  • vroege maar voorlopige gegevens worden gepresenteerd in de zomer volgend op het referentiejaar;
  • verfijnd tot definitieve gegevens in de winter, met een tijdsverschil van iets meer dan een jaar ten opzichte van het referentiejaar.

De FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie is als enige verantwoordelijk is voor de voorlopige gegevens die in de zomer worden gepubliceerd. De gegevens die onder de regionale bevoegdheid vallen (voornamelijk de gegevens over hernieuwbare energiebronnen, behalve offshore windenergie en biobrandstoffen) werden door de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie geschat zonder validatie door de regionale instanties. Die voorlopige gegevens zijn echter een eerste betrouwbare schatting, aangezien er de voorbije jaren een maximale afwijking van ongeveer 1 procentpunt ten opzichte van de definitieve gegevens werd vastgesteld.

Raadpleeg de Belgian Energy Data Overview - zomer 2024">> Raadpleeg de Belgian Energy Data Overview - zomer 2024

> Toegang tot de ruwe gegevens (XLSX, 321 KB)


Laagste niveau sinds bijna 30 jaar

We zitten op het laagste peil van de finale energieconsumptie sinds 1995. Die situatie is deels te wijten aan de gevolgen van de energieprijzencrisis na de inval van Rusland in Oekraïne. De crisis leidde tot een verandering in de consumptiepatronen, voornamelijk voor aardgas, elektriciteit en aardolieproducten, bij bedrijven en huishoudens.


Het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in het eindenergieverbruik bleef stijgen, tot 14,1 % in 2023. De netto-invoer van elektriciteit is voor het eerst sinds 2019 weer positief.

Primeur: transport op zelfde niveau als industrie

In 2023 was het eindverbruik in de transportsector voor het eerst gelijk aan dat van de industrie, als gevolg van een stijging in de transportsector (+ 4,0 % tussen 2021 en 2023) en een daling in de industriesector (- 15,5 % tussen 2021 en 2023).


In 2023 maakte de industrie voornamelijk gebruik van aardgas (37,4 %), elektriciteit (32,8 %) en aardolieproducten (13,1 %). Zoals verwacht, werd het verbruik in de transportsector gedomineerd door aardolieproducten (87,4 %). Biobrandstoffen (bio-ethanol en biodiesel), elektriciteit (voornamelijk gebruikt voor spoorvervoer) en een zeer kleine hoeveelheid aardgas vormden de rest.

In het verleden bleef de verdeling van de finale energieconsumptie over de verschillende sectoren vrij constant. 2020 week af van die trend door de zeer zware impact van de coronamaatregelen op de transportsector. 2022 en 2023 weken eveneens af van die trend na de inval van Rusland in Oekraïne.


Belgian Energy Data Overview

Mots clés

Articles recommandés

Gegevensverwerking voor gerechtvaardigde belangen, hoe en wanneer ? : de EDPB publiceert zijn richtsnoeren

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone