Federaal Plan Duurzame Ontwikkeling, goedgekeurd door Ministerraad

De Ministerraad van 1 oktober 2021 keurt op voorstel van minister van Duurzame Ontwikkeling Zakia Khattabi het derde Federaal Plan Duurzame Ontwikkeling goed.

Dit document komt er op de eerste verjaardag van de regering, binnen de wettelijke vastgestelde termijn, voorziet de regering van een Governance kader gebaseerd op de SDGs en komt op een ambitieuze manier tegemoet aan de “Decade of Action” van de Verenigde Naties, die oproept om tegen 2030 versneld werk te maken van oplossingen waarmee op een duurzame wijze het hoofd kan worden geboden aan de wereldwijde uitdagingen die opgenomen zijn in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (of SDG’s - Sustainable Development Goals).

Het Plan Duurzame Ontwikkeling, onder leiding en impuls van federaal minister voor duurzame ontwikkeling Zakia Khattabi, legt de fundering voor het federale beleid inzake duurzame ontwikkeling en bevat een duidelijk kader voor alle federale ministers en hun beleidsdomeinen. Het is het resultaat van uitgebreid overleg tussen de federale overheid, het maatschappelijk middenveld en de burgers. Het was voor het eerst in meer dan 10 jaar dat dit plan nog eens op de regeringstafel kwam. Het voorziet de regering van een beleidskader gebaseerd op de SDGs.

Enkele weken vóór de COP26, die in november in Glasgow zal plaatsvinden, heeft de federale regering de ambitie om van België tegen 2030, bij de viering van ons tweehonderdjarig bestaan, een toonbeeld van duurzame ontwikkeling in Europa te maken.

Achtergrond

De leden van de Interdepartementale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (ICDO) hebben een voorontwerp van plan opgesteld om de internationale en Europese verbintenissen van België na te komen (in het bijzonder de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling) en om bij te dragen tot de doelstellingen van de Federale Langetermijnvisie (LTV) voor Duurzame Ontwikkeling.

De minister heeft vervolgens het voorontwerpplan gelijktijdig voorgelegd aan de wetgevende kamers, de raden en de regeringen van de gemeenschappen en de gewesten. Er vond een openbare raadpleging plaats van 9 april tot 8 juni 2021. Daarna heeft de ICDO de uitgebrachte adviezen bestudeerd en het voorontwerp herzien.

Het Plan Duurzame Ontwikkeling is goedgekeurd door de Raad van Ministers onder leiding van de federale minister voor duurzame ontwikkeling, Zakia Khattabi.

Knelpunten

Het verheugt mij dat de situatie vandaag eindelijk wordt rechtgezet. Wij moeten absoluut op ons niveau kunnen bijdragen aan een versnelde implementatie van duurzame oplossingen voor de grote uitdagingen waarmee de wereld geconfronteerd wordt”, aldus de minister. “Het plan, dat aan een voorafgaandelijke raadpleging werd voorgelegd, behelst niet enkel de drie klassieke pijlers van de duurzame ontwikkeling (economie, sociale pijler en leefmilieu). Het reikt ook voorstellen en denkpistes aan over andere transversale thema’s, zoals gender en het principe dat niemand achterwege mag gelaten worden (Leave no one behind).

Het plan legt de nadruk op het interministerieel optreden inzake duurzame ontwikkeling en geeft duidelijk aan dat, in de ogen van de Vivaldi-regering, duurzame ontwikkeling - net zoals het klimaat - een zaak is van iedereen.

Enkele van de talrijke maatregelen zijn de versterking van een geïntegreerde en gecoördineerde klimaataanpak; het principe “Eén wereld, één gezondheid” (One World, One Health), dat ertoe strekt de burgers en hun leefmilieu op een zelfde manier te beschermen tegen verschillende schadelijke stoffen (hormoonverstoorders, enzovoort); de uitwerking van een strategie voor duurzame financiering, die ervoor zorgt dat de financiële stromen heroriënteerd worden naar duurzame investeringen; de integratie van de genderdimensie in de federale beleidslijnen teneinde rekening te houden met de verschillende situaties van vrouwen en mannen; de ontwikkeling van een alternatief mobiliteitsbudget dat door de werkgever wordt toegekend aan de werknemers die geen bedrijfswagen bezitten, evenals de versterking en de vereenvoudiging van het bestaande mobiliteitsbudget.

Volgens Petra De Sutter, Vice-eersteminister (Groen) heeft een aantal maatregelen ook een grote invloed op de volksgezondheid: “Het Federaal Plan voor Duurzame Ontwikkeling voorziet ook een nationaal actieplan tegen hormoonverstoorders. Dit plan focust niet enkel op de communicatie over de risico’s van hormoonverstoorders, maar ook op de identificatie en vervanging ervan. Volgens mij is dit een fundamentele kwestie van volksgezondheid.”

Ten slotte houden meerdere delen van het Plan Duurzame Ontwikkeling ook verband met het federaal openbaar ambt. Petra De Sutter, Vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken: “De federale overheid geeft het goede voorbeeld en versterkt haar doelstellingen op gebied van duurzaamheid. Zo voorziet het Plan Duurzame Ontwikkeling bijvoorbeeld in de vergroening van het wagenpark, maar ook in de bevordering van het gebruik van fietsen door federale ambtenaren. Daarnaast verbindt de federale overheid zich aan een aantal maatregelen met het oog op inclusie binnen het personeel en aan de versterking van genderdiversiteit, gezien het aanhoudende glazen plafond en dan vooral voor leidinggevende functies. Een voldoende vertegenwoordiging van personen met een beperking is ook een prioriteit.”

De ministerraad bevestigt dat de uitvoering van de verschillende in het ontwerp opgenomen acties binnen de beschikbare begrotingsmarges zal gebeuren. Wanneer een actie extra middelen vereist, zal deze actie dezelfde weg volgen en zal er een advies van de bevoegde Inspecteur van Financiën gevraagd worden en, indien nodig, een akkoord van de Staatssecretaris van Begroting, als voorbereiding voor de goedkeuring van de desbetreffende actie op de ministerraad.

Bronnen

Gerelateerde info :

​​



Mots clés

Articles recommandés