Het einddoel is om de bepalingen van het regeerakkoord, het Nationaal Energie- en Klimaatplan en het Plan voor Herstel en Veerkracht volledig uit te voeren, met het oog op de vermindering van de broeikasgasuitstoot en de aanpassing aan de klimaatverandering.
Op voorstel van de minister van Klimaat Zakia Khattabi verbindt de ministerraad zich ertoe een monitoringinstrument voor federale beleidslijnen en maatregelen (PAM's) ter vermindering van broeikasgassen in te stellen, teneinde de uitvoering ervan te versnellen, en een samenhangend geheel van federale maatregelen inzake aanpassing aan en veerkracht ten aanzien van klimaatverandering te ontwikkelen.
"Rekening houdend met het transversale karakter van het klimaatbeleid, is het van essentieel belang dat elke minister zich op collegiale wijze engageert en binnen het kader van zijn bevoegdheden alles in het werk stelt om de nagestreefde doelstellingen te bereiken. Elke minister is een klimaatminister," zegt minister Khattabi.
De nieuwe klimaatmonitoring als onderdeel van de uitvoering van het federale klimaatbeleid en de maatregelen 2021-2030 (PAM's) is gericht op de volledige uitvoering van de bepalingen van het regeerakkoord, het Nationale Energie- en Klimaatplan (NECP) en het Plan voor herstel- en veerkracht (RRP), gericht op broeikasgasreductie, aanpassen aan en ons beschermen tegen de klimaatverandering.
Dit zal gebeuren op basis van de PAM’s die werden geïdentificeerd in de federale bijdrage aan het Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030 en de aangekondigde acties in het regeerakkoord, de algemene beleidsnota’s en de beleidsverklaringen.
Hiertoe zullen de bevoegde ministers met hun administraties een roadmap opstellen die het implementatieproces van de PAM's voor elk van de prioritaire thema’s beschrijft.
Die roadmaps bevatten minimaal :
De bevoegde ministers zullen de roadmaps uiterlijk op 30 september 2021 aan de ministerraad meedelen.
De stand van zaken van de uitvoering van deze PAM’s zal om de zes maanden in de interkabinettenwerkgroep worden besproken.
De voortgangsverslagen zullen worden opgenomen in een samenvattend verslag dat openbaar wordt gemaakt.
Concreet zullen de ministers vóór juli, in samenwerking met hun overheidsdiensten, draaiboeken opstellen met onder meer :
Deze stappenplannen zullen prioritair moeten worden uitgevoerd op negen gebieden: belastingen en financiën, energie, mobiliteit, economie, openbare gebouwen, overheidsdiensten en -bedrijven, internationale samenwerking, adaptatie en klimaatgovernance. Vanaf 2022 zal elk jaar een voortgangsrapport worden gepubliceerd, dat een duidelijk beeld zal geven van de stand van de uitvoering van het federale klimaatbeleid en de impact ervan.
"Wij hebben de plicht een voorbeeld te stellen voor de bedrijven, het maatschappelijk middenveld en burgers die zich zelf willen inzetten voor de transitie. Regeren is vooruitzien! Daarom zal ik, als volgende stap in het proces van klimaatgovernance, een toekomstgericht rapport met vier scenario's voor het bereiken van koolstofneutraliteit tegen 2050 in het publieke debat brengen (regering, parlement, maatschappelijk middenveld, enz.). De democratische uitdaging staat centraal in de transitie en het is samen dat we dit zullen bereiken", besluit de minister.
Bron : Zakia Khattabi, minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal -zie ook Klimaat.be, De Belgische federale site voor betrouwbare informatie over klimaatverandering