• FR
  • NL
  • EN

Financieel vermogen van Belgische gezinnen stijgt naar nieuw record van 1 264,4 miljard euro

In 2024 namen de financiële bezittingen toe met 5,2% tot 1 622 miljard euro. Tegelijkertijd stegen ook de financiële schulden naar 357,6 miljard euro, wat neerkomt op een stijging van 2,4%.

De financiële bezittingen van de Belgische gezinnen namen in 2024 toe met 5,2% tot 1 622 miljard euro. Tegelijkertijd stegen ook de financiële schulden naar 357,6 miljard euro, wat neerkomt op een stijging van 2,4%. Het financieel vermogen– het verschil tussen alle financiële bezittingen en de financiële verplichtingen van Belgische gezinnen – bleef daardoor verder stijgen.



In 2024 investeerden Belgische gezinnen netto 24,4 miljard euro. De overgrote meerderheid werd belegd in instrumenten met een laag risico; namelijk 13,4 miljard euro op termijnrekeningen, 9,1 miljard euro op
spaarrekeningen en 1,8 miljard euro op zichtrekeningen. Daarnaast bleef investeren in beleggingsfondsen populair, er werd voor 5,4 miljard euro extra aangekocht in 2024. Het succes van de schuldbewijzen in 2023 kwam ten einde in 2024: het op vervaldag komen van de staatsbon, wisselvalige rentevoeten en veiligere alternatieven deden de investeringen in de vastrentende effecten dalen met
6,5 miljard euro in de loop van 2024. Ook beursgenoteerde aandelen werden in deze tijden van woelige beurskoersen van de hand gedaan en kenden netto verkopen voor 2,1 miljard euro.
Naast de investeringen, speelde de waardering van de financiële bezittingen een grote rol in de groei van 2024. In totaal noteerde de portefeuille van de Belgische gezinnen 55,1 miljard euro aan positieve waarderingseffecten. De participaties in beleggingsfondsen lieten de hoogste prijseffecten optekenen, met name 31,6 miljard euro, gevolgd door de verzekeringsproducten ten belope van 15 miljard euro en de beursgenoteerde aandelen voor 4,9 miljard euro. De niet beursgenoteerde aandelen en overige deelnemingen noteerden 4,2 miljard euro waarderingseffecten.
De schuldbewijzen lieten een licht negatief prijseffect optekenen in 2024, met name -0,6 miljard euro.



Verdeling financiële bezittingen

In het licht van de huidige turbulenties op de beurs kijken we even naar de samenstelling van de portefeuille van de Belgische gezinnen.

Eind 2024 was meer dan een derde belegd in niet-risicovolle instrumenten (spaar-, zicht-, en termijnenrekeningen en ‘diversen’ zoals cash). Nagenoeg twee derden was dus geïnvesteerd in beleggingsvormen die mee onderhevig zijn aan rente- en beursschommelingen. Zo was 5,4% van de portefeuille van de Belgische gezinnen rechtstreeks in beursgenoteerde aandelen belegd. Daarenboven was 18,7% geïnvesteerd in participaties in beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen investeren een deel hiervan in beursgenoteerde aandelen. Een doorkijkoefening1​ op deze beleggingsfondsen toont aan dat de Belgische gezinnen in totaal ongeveer 15% van hun portefeuille beleggen in beursgenoteerde aandelen, zowel via directe aankopen als via beleggingsfondsen.
De financiële verplichtingen van de particulieren stegen met 8,2 miljard in 2024, tot een uitstaand bedrag van 357,6 miljard euro. De toename was bijna volledig te wijten aan een verhoging van de hypothecaire kredieten met 7 miljard euro. Ook de andere langlopende leningen namen toe in 2024, met 1,3 miljard euro.

1 https://www.ecb.europa.eu/stats/pdf/Looking_through_note.en.pdf



aa

Mots clés

Articles recommandés

Forfait (kleine) caféhouders: tolerantie voor de btw-aangifte in afwachting van het nieuwe koninklijk besluit

Vlabel aanvaardt digitale ondertekening van een pacte adjoint bij bankgift !

Ecocheques verdwijnen op termijn: meer dan helft van bedrijven moet op zoek naar alternatief