De zomervakantie staat voor de deur. Terwijl u nadenkt over zonnecrème en vliegtickets, blijven uw fiscale verplichtingen gewoon doorlopen. Gelukkig houdt uw boekhouder de vinger aan de pols, maar sommige verplichtingen vereisen ook uw medewerking. Hoe combineert u zonder risico uw vakantieplannen met uw fiscale kalender? In dit artikel overlopen we de regels en uitzonderingen voor zomer 2025, en tonen we hoe Deg & Partners u proactief begeleidt in het naleven van een almaar complexer wetgevend kader. Samen staan we sterker.
Voor vennootschappen met een balansdatum op 31 december 2024, moet de aangifte in de vennootschapsbelasting via Biztax ingediend worden ten laatste op 30 september 2025⁽¹⁾. Genoeg tijd dus om op een ontspannen manier op vakantie te vertrekken.
Voor zelfstandigen in eenmanszaken of bedrijfsleiders geldt een uitsteltermijn tot 16 oktober 2025, op voorwaarde dat hun boekhouder als mandataris optreedt op Tax-on-web⁽²⁾. Ook hier is een zorgeloze vakantie perfect mogelijk, mits goede afstemming.
De fiscus heeft in circulaire 2025/C/6 bevestigd dat ook in 2025 de btw-zomertolerantie behouden blijft⁽³⁾:
Aangifteperiode | Normale indieningsdatum | Uitgestelde zomerdatum |
Tweede kwartaal of juni | 20/25 juli 2025 | 8 augustus 2025 |
Juli 2025 | 20 augustus 2025 | 10 september 2025 |
Deze uitstelregeling maakt het mogelijk om uw vakantie niet te onderbreken voor een btw-indiening. Maar er zijn twee belangrijke kanttekeningen.
De betalingsdeadline blijft ongewijzigd: de verschuldigde btw voor het tweede kwartaal moet ten laatste op 25 juli 2025 betaald zijn. Wordt deze termijn overschreden, dan riskeert u rente en boetes⁽⁴⁾.
Praktisch advies: als u een btw-terugbetaling vraagt in de aangifte van het tweede kwartaal, moet deze ten laatste op 25 juli 2025 ingediend zijn – en dus niet op 8 augustus.
Bij een verzoek om inlichtingen van de fiscus geldt een antwoordtermijn van 30 dagen, te rekenen vanaf de derde werkdag na verzending van de brief⁽⁵⁾. Reageert u te laat, dan riskeert u een ambtshalve aanslag en administratieve sancties.
Een vakantie kan een gerechtvaardigde reden zijn om uitstel te vragen. U moet dit wel tijdig en gemotiveerd aanvragen. In de praktijk wordt dit doorgaans aanvaard, behalve indien de fiscus uitdrukkelijk en gemotiveerd weigert⁽⁶⁾.
⚠️ Denk eraan: de fiscus is niet verplicht dit uitstel toe te kennen, maar moet een weigering wel wettelijk verantwoorden.
De termijn om bezwaar in te dienen tegen een aanslagbiljet bedraagt exact één jaar, vanaf de datum van verzending⁽⁷⁾. Deze termijn is strikt, en kan niet verlengd worden, ook niet wegens vakantie.
Tip van uw adviseur: vertrekt u lang op reis? Controleer samen met uw boekhouder of er bezwaartermijnen aflopen tijdens uw afwezigheid.
Uw boekhouder van Deg & Partners waakt over alle fiscale verplichtingen en behandelt zoveel mogelijk autonoom. Maar sommige beslissingen, informatie of documenten kunnen enkel door u worden aangeleverd.
Laat ons tijdig weten wanneer u met vakantie vertrekt. Zo kunnen we cruciale stappen, zoals indieningen, bezwaren of reacties op fiscale vragen correct inplannen.
De Belgische belastingadministratie schort haar werking niet op tijdens de zomer. Toch laat ze in bepaalde gevallen toe dat u iets later indient – op voorwaarde dat u uw betalingen tijdig regelt en eventuele uitzonderingen goed coördineert. Bij Deg & Partners zetten wij ons dagelijks in om deze complexiteit inzichtelijk te maken, en nemen we uw fiscale naleving ter harte. Uw vakantie? Die moet zorgeloos blijven. Uw fiscale verplichtingen? Die regelen we samen, met oog voor elk detail.
Noten en bronnen