Fiscale verwerking van uw giften aan liefdadigheidsinstellingen

U wil ook een steentje bijdragen in de strijd tegen Covid19? In dit artikel komt het fiscale aspect aan bod van schenkingen die in deze periode worden gedaan.


We beleven momenteel een buitengewone periode ten gevolge van Covid19. In deze context hebben heel wat ziekenhuizen een oproep gedaan om een schenking te doen: geld om medisch materiaal aan te kopen of om de wetenschap een duwtje in de rug te geven, maar ook medisch materiaal zelf.


Ter herinnering: schenkingen van geld zijn fiscaal aftrekbaar en geven de belastingplichtige recht op een vermindering van 45% van het bedrag van de schenking indien aan een aantal voorwaarden voldaan is.


Het gaat hier over de volgende voorwaarden:

  • de schenking moet per kalenderjaar en per organisatie minstens 40 € bedragen;
  • de schenking moet in geld gebeuren;
  • de schenking moet bestemd zijn voor een erkende instelling;
  • u moet een attest van de instelling ontvangen waarin deze bevestigt dat ze van u een schenking heeft ontvangen.


Minimum van 40 €

In verband met de eerste voorwaarde moet het minimum van 40 € in acht worden genomen. Het bedrag van de schenking mag niet meer bedragen dan hetzij 10% van het totale netto-inkomen, hetzij 392.200 €. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. In geval van twijfel kunt u beter het totale bedrag opgeven van de gedane schenkingen die aan deze voorwaarden voldoen. De administratie zal dit bedrag dan beperken.


De tweede voorwaarde hoeft niet verder toegelicht te worden.

Erkende organisaties

Voor de derde voorwaarde bepaalde de wet dat een reeks instellingen erkend werd. Die erkende organisaties zijn in een lijst opgenomen, die op de website van de belastingadministratie geraadpleegd kan worden. Zo hebben universiteiten en universitaire ziekenhuizen een erkenning gekregen, maar ook hogescholen, stichtingen van openbaar nut, OCMW’s, enz. Als het om een buitenlandse instelling gaat, is de schenking aftrekbaar als deze instelling vergelijkbaar is met een erkende Belgische vereniging en op een gelijkwaardige manier erkend is in de lidstaat van de Europese Economische Ruimte. Als de instelling zich buiten de Europese Economische Ruimte bevindt, is de schenking in België niet aftrekbaar.


Attest

Het attest waarvan de vierde voorwaarde gewag maakt, moet een aantal vermeldingen bevatten: de wettelijke basis, het bedrag van de schenking, het belastingjaar enz.


Covid-19

Tot slot nam de regering onlangs nog een maatregel in verband met de btw voor schenkingen van medisch materiaal aan ziekenhuizen. Ondernemingen die hun voorraad medisch materiaal aan ziekenhuisinstellingen schenken, hoeven op die schenkingen namelijk geen btw te betalen.


Mots clés

Articles recommandés

30% minder werknemers overwegen carrièreswitch in vergelijking met 3 jaar geleden

Tijdelijke werkloosheid om economische redenen stijgt

Bijna een derde van de loontrekkenden doet aan thuiswerk