Flexi-jobs meest populair bij 60-plussers

Ook 25 tot 35-jarigen goed vertegenwoordigd – vooral succes bij kleinste kmo’s

Twee op drie restaurants en cafés maken in 2023 gebruik van flexi-jobs, maar ook de helft van alle hotels en een kwart van de bakkerijen en kleinhandelzaken, zo analyseerde SD Worx, het grootste sociaal secretariaat in België op basis van de meest recente loondata van september 2023 bij 37.000 werkgevers met meer dan 1,1 miljoen medewerkers. Het zijn bijna uitsluitend kmo’s met minder dan 50 werknemers die er gebruik van maken, om pieken in het werk op te vangen.

Het flexi-jobsysteem creëert sinds december 2015 flexibele werkgelegenheid voor gepensioneerden en mensen die minstens 4/5 werken. Het fiscaal gunstige regime gold eerst enkel in de horeca, maar ondertussen ook voor andere sectoren (zie lijst). Het wordt vanaf 2024 verder uitgebreid naar twaalf nieuwe sectoren, meer bepaald: onderwijs, Kinderopvang, publieke sport- en cultuursector, autosector (PC 112), eventsector, land- en tuinbouw (PC’s 144-145), rijscholen (PC 200), begrafenisondernemers (PC 320), vastgoed (PC 323), verhuizing (PC 140.05), voeding (een aantal subsectoren). Het systeem is fiscaal voordelig, met een brutoloon dat gelijk is aan het nettoloon en de werknemer betaalt geen belastingen of sociale bijdragen, maar er is een inkomensplafond van 12.000 euro vanaf volgend jaar. Als flexi-jobwerknemer bouw je bovendien ook sociale rechten op (werkloosheid, pensioen).

Grootste vraag naar flexibiliteit bij kmo’s

Voor 95% zijn het kmo’s met minder dan 50 werknemers die gebruik maken van het statuut flexi-jobs. Het zijn vooral de kleinste kmo’s waar de grootste vraag is naar flexibele arbeid: 85% van de gebruikers heeft minder dan 20 werknemers. In dat segment van kleine kmo’s gaat het gemiddeld om 1 op tien van de kmo’s, die nood heeft aan flexi-jobs. Een kleine minderheid situeert zich bij de grotere organisaties, maar daar heeft het relatief gezien minder succes. Enkel bij organisaties met meer dan 1000 werknemers doet ook een op de tien op flexi-jobs beroep.

Niet alle sectoren kunnen er gebruik van maken (zie lijst). Het meest succes heeft het flexibele regime bij de cafés en restaurants: twee op de drie maken er gebruik van; gevolgd door de hotels (56%) en een kwart van de bakkerijen voedingsproductie en in de detailhandel.

Mots clés

Articles recommandés

5 redenen waarom we een federale regering nodig hebben

Ken je kritische succesfactoren niet? Dat is de sleutel tot mislukking!

Vlaams Opleidingsverlof: naar een definitieve verankering van het gemeenschappelijk initiatiefrecht