Grondwettelijk Hof vernietigt "Cash for car"

De arrest nr 11/2020 van 23 januari 2020 vernietigt de wet van 30 maart 2018 « betreffende de invoering van een mobiliteitsvergoeding ». Opgelet : handhaaft de gevolgen van de vernietigde wet blijven van toepassing totdat, in voorkomend geval, nieuwe wetsbepalingen in werking treden en uiterlijk tot en met 31 december 2020.


De bestreden wet heeft tot doel ertoe aan te zetten afstand te doen van bedrijfswagens ten voordele van andere, meer duurzame vervoermiddelen en aldus de mobiliteit te verbeteren. Daartoe voert zij een mobiliteitsvergoeding in die dezelfde sociale en fiscale voordelen moet waarborgen als voor het beschikken over een bedrijfswagen.


Zo kunnen werknemers hun bedrijfswagen in te ruilen voor meer loon. Uit een recente studie van hr diensten Acerta blijkt dat nauwelijks 0.175% van de werknemers in 2019 hebben gebruikgemaakt van de maatregel.


Het Grondwettelijke Hof oordeelt nu dat de wet "problematisch is in het licht van de grondwettelijke beginselen van gelijkheid en niet discriminatie".


Bron : arrest 11/2020 van 23 januari 2020, Grondwettelijk Hof



Mots clés