Hervorming van de investeringsaftrek vanaf 1 januari 2025

Voor bepaalde nieuwe investeringen kan je als ondernemer het fiscaal voordeel van de investeringsaftrek toepassen. Een bepaald percentage van de investering mag je dan aftrekken van de belastbare winst.

Vanaf 1 januari 2025 wordt deze investeringsaftrek grondig hervormd.

Wat is de investeringsaftrek?

Voor bepaalde nieuwe investeringen kan je als eenmanszaak, vennootschap of beoefenaar van een vrij beroep het fiscaal voordeel van de investeringsaftrek toepassen. Een bepaald percentage van de investering mag je dan aftrekken van de belastbare winst. Ben je een vzw? Dan kan je dit fiscaal voordeel enkel toepassen als je wordt belast in de vennootschapsbelasting.

Niet alle investeringen komen in aanmerking. Het moet gaan om materiële of immateriële nieuwe investeringen die je in België uitsluitend voor professionele doeleinden gebruikt. De investeringen moeten bovendien geactiveerd zijn op de balans en op minstens 3 jaar afschrijfbaar zijn. Er worden wel een aantal investeringen uitgesloten, die kan je terugvinden in de subsidiedatabank.

Enkel voor kleine ondernemingen

Voor investeringen uitgevoerd in 2024 (aanslagjaar 2025) bestaat de investeringsaftrek uit een basisaftrek van 8%, die soms kan worden verhoogd tot 12,5% (gespreide aftrek). Deze basisaftrek is enkel van toepassing op investeringen van ondernemers die voldoen aan de fiscale definitie van kleine onderneming.

Daarnaast bestaan er nog een aantal specifieke aftrekken voor deze ondernemers:

Voor zowel kleine als grote ondernemingen

Verder zijn er heel wat verhoogde aftrekken die ook grote ondernemingen kunnen toepassen, zoals:

Ten slotte heb je nog een specifieke investeringsaftrek voor vennootschappen die investeringen uitvoeren die uitsluitend bestemd zijn voor het verzekeren van het productieproces van herbruikbare verpakkingen van dranken en nijverheidsproducten (3%) en investeringen in zeeschepen (30%).

Hervorming 2025

Om deze aftrek te vereenvoudigen en te actualiseren vindt vanaf 1 januari 2025 een grondige hervorming plaats. De belangrijkste aanpassing is dat de percentages voortaan vast zijn, zonder koppeling aan de indexatie (zoals momenteel het geval is).

Basisaftrek en gespreide basisaftrek

De basisaftrek zal voortaan 10% bedragen voor wie voldoet aan de definitie van kleine onderneming. Gaat het om digitale investeringen, dan verdubbelt dit tot 20% (vergelijkbaar met de huidige verhoogde aftrek van 15,5% voor digitale investeringen):

De gespreide basisaftrek wordt afgeschaft.

Verhoogde aftrek

Ook de verhoogde aftrek voor beveiligingsinvesteringen wordt afgeschaft.

Drie van de huidige verhoogde aftrekken worden omgevormd tot de thematische aftrek van 40% (kleine ondernemingen) en 30% (grote ondernemingen):

Voor elke categorie zal er via een koninklijk besluit (KB) een lijst verschijnen met de investeringen die in aanmerking komen. Deze lijst blijft maximaal drie jaar geldig.

Je zal voor deze aftrek een attest moeten toevoegen bij de belastingaangifte, dat de bevoegde overheid aflevert. Daaruit moet blijken dat de investering in overeenstemming is met een van de bij KB gepubliceerde lijsten van investeringen en dat de investering geen onredelijke schade voor het leefmilieu met zich meebrengt. Zodra deze vier investeringslijsten bekend worden gemaakt via KB in het Belgisch Staatsblad (BS), brengen we je hiervan op de hoogte via de nieuwsbrief van de subsidiedatabank.

De technologieaftrek bedraagt 13,5% en is er voor investeringen in octrooien en milieuvriendelijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O). Deze aftrek verhoogt tot 20,5% voor de gespreide investeringsaftrek voor milieuvriendelijke investeringen in O&O. Dit stemt overeen met de huidige verhoogde investeringsaftrek voor octrooien en voor milieuvriendelijke investeringen in O&O.

Bepaalde investeringen zijn uitgesloten

Zoals hoger vermeld zijn bepaalde investeringen uitgesloten. Deze lijst blijft behouden, maar er wordt nog een aantal investeringen toegevoegd. Deze zullen uitdrukkelijk uitgesloten zijn van de basisaftrek, want ze zullen niet meer te verantwoorden zijn omdat er op de markt klimaat- en milieuvriendelijkere alternatieven beschikbaar zijn (bijvoorbeeld kiezen voor een gasketel, terwijl je kan investeren in elektrische verwarming of warmtepompen).

Deze uitsluitingen zullen vastgelegd worden in een exhaustieve lijst, die periodiek vernieuwd wordt. Deze lijst heeft echter geen beperkte geldigheidsduur. De bekendmaking van deze lijst in het Belgisch Staatsblad moet nog gebeuren. Zijn er op de markt geen economisch vergelijkbare koolstofemissievrij alternatieven, dan geldt er dus geen uitsluiting.

Inwerkingtreding en overgangsregeling

Deze nieuwe regeling is van toepassing op vaste activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen of tot stand gebracht zijn. Er geldt een overgangsregeling voor reeds ‘lopende investeringen’. Activa verkregen of tot stand gebracht vóór 1 januari 2025 blijven onderworpen aan de huidige regeling. Maak je in de huidige regeling gebruik van de gespreide aftrek, waarbij je investeringen verwierf vóór 1 januari 2025, maar de afschrijvingen doorlopen tot na die datum? Dan kan je nog steeds de huidige regeling blijven toepassen.

  • investeringen in software en apparatuur ter ondersteuning van digitale betalings- en facturatiesystemen;
  • digitale boekhoudsystemen;
  • digitale CRM-systemen;
  • digitale e-commerce platformsystemen;
  • digitale systemen voor de beveiliging van informatie- en communicatietechnologie.
  • investeringen in efficiënt energieverbruik en hernieuwbare energie;
  • investeringen in koolstofemissievrij vervoer (zoals fietsen en fietsinfrastructuur; emissievrije vrachtwagens en laadinfrastructuur met betrekking tot vrachtwagens*);
  • milieuvriendelijke investeringen (zoals rookafzuigsystemen die worden geïnstalleerd in een horeca-inrichting*);
  • ondersteunende digitale investeringen (namelijk investeringen die verwant zijn aan de drie voormelde investeringscategorieën).

Meer informatie nodig?

Bekijk alle informatie over de investeringsaftrek in de subsidiedatabank.

Mots clés

Articles recommandés

EU-bedrijven staan aan de top in de groei van R&D-investeringen

MASP - NCTS Fase 5 - Verplicht gebruik vanaf 21 januari 2025

Dit is wat er te lezen staat in "Le Soir" over het standpunt van Vooruit om meerwaarden te belasten.