Het cafetariaplan: een pakket met heel wat aspecten!

Een recente studie van hr-dienstverlener SD Worx wijst uit dat het cafetariaplan steeds populairder wordt, en dat is allerminst een verrassing. In de weekendedities van De Tijd en l’Echo werd ook al verwezen naar de stijgende populariteit van de mogelijkheden die een ‘Flex income plan’ bieden, en meer bepaald naar de maatregelen die het meeste succes kennen.


Het cafetariaplan, een win-winmaatregel


In een zelfbedieningsrestaurant stelt eenieder zelf zijn menu samen uit een aanbod aan hoofdgerechten, desserten en drank... Een cafetariaplan verwijst, zoals de naam het ook al doet vermoeden, naar eenzelfde logica: het menu is dan evenwel in dit geval de algemene verloningsvoorwaarden van een onderneming. Waarom? Omdat elk individu uniek is en noden en behoeften veranderen gedurende de loopbaan, in functie van de persoonlijke of professionele situatie. En afhankelijk van het stadium waarin men zich bevindt, hecht men meer belang aan specifieke aspecten van het verloningspakket. Daarnaast is er ook nog de huidige technologische omgeving die evoluties aan een hoog tempo mogelijk maakt en de verschillende profielen die bedrijven nodig hebben.


Voor de werknemer komt het er dus op aan om de arbeids- en verloningsvoorwaarden naast elkaar te leggen in functie van de persoonlijke noden en voorkeuren, en dit met een neutrale budgetaire basis voor de werkgever, die de keuzemogelijkheden zelf bepaalt. Met een flexibel verloningsbeleid krijgt de werknemer zelf inspraak over de samenstelling van zijn verloning: hij kan opteren voor de aspecten die het best overeenkomen met zijn huidige noden en behoeften, in een kader dat vooraf door de werkgever is bepaald, en overeenstemt met de wetgeving. Op die manier verhoogt een bedrijf de aantrekkingskracht voor medewerkers, zonder bijkomende kost. Niet onbelangrijk in tijden waarin war-for-talents woeden om de beste medewerkers aan te trekken en hen te binden aan een onderneming, met tegelijkertijd de vrijheid om zelf het aangeboden pakket van het cafetariaplan samen te stellen.

Een formule die zowel flexibel als soepel is en in de loop der jaren enkel aan populariteit wint: meer dan 19.000 werknemers tekenden vorig jaar in op een cafetariaplan, blijkt uit de cijfers van SD Worx. Een verdubbeling tegenover 2017 en zelfs een verdrievoudiging tegenover 2015!


Tal van mogelijkheden, maar...

Heel wat factoren beïnvloeden vandaag de dag de perceptie over het verloningspakket, en deze kunnen niet altijd in cijfers worden uitgedrukt, zoals de privé-werkbalans... De nadruk ligt in grote mate op het welzijn, kwaliteit van leven, ontwikkeling en bijscholing, mobiliteit, milieu, geëngageerdheid... Maatschappelijke trends die zich vertalen in de keuzes op vlak van verloning, onder meer als volgt:

  • Mobiliteit: bedrijfsfiets, parkeerplaats, treinabonnement
  • Bijkomende gezondheids- pensioenverzekering: extralegale kinderbijslag, individuele groepsverzekering, hospitalisatieverzekering, invaliditeitsverzekering, ernstige ziekte...
  • Technologische uitrusting: smartphone, tablet...
  • Voordelen op vlak van kwaliteit van leven: klusjesdienst, strijkdienst, tussenkomst in kosten van kinderopvang, extralegale verlofdagen


Wat doen de werknemers die gebruik kunnen maken van dergelijk cafetariaplan, wetende dat het gemiddeld budget 6 000 euro bedraagt, een plafond dat echter niet als richtlijn kan worden gebruikt, aangezien het geen gemiddeld bedrag betreft dat voor iedereen van toepassing is?


Welke voordelen worden in de meeste cafetariaplannen aangeboden? Hieronder vindt u het overzicht van de meest voorkomende keuzemogelijkheden, evenals het percentage van intekening. Eén voordeel heeft een duidelijke voorsprong: meer dan 60 % van de werknemers die kunnen intekenen op een cafetariaplan kiezen voor extra verlofdagen. Een keuze die verrassend kan lijken aangezien de omzetting van een salarisverhoging naar extra verlofdagen geen enkel gevolg heeft op vlak van sociale of fiscale vrijstellingen.


Bron: SD Worx


De optimalisatie doet zich vooral voor in het kader van de warrants, waarop merkwaardig genoeg minder werd ingetekend dan vorig jaar. De terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets voor woon-werkverkeer is een voordeel dat op sociaal en fiscaal vlak is vrijgesteld, met daarbovenop een vergoeding van 0,23 EUR per kilometer, eveneens fiscaal en sociaal aftrekbaar, mits een verklaring op eer. Een vergoeding die ook wordt toegekend voor verplaatsingen met de elektrische fiets (max. 25 km/uur) of de speed pedelec (max. 45 km/uur).


Het luik ‘mobiliteit’ waarmee wordt verwezen naar duurzamere vervoersmiddelen voor woon-werkverkeer is al goed verwerkt in het cafetariaplan. Deze thematiek die actueler is dan ooit, valt ook samen met twee initiatieven die de overheid lanceerde, namelijk ‘cash for car’, een mobiliteitspremie die echter niet het verhoopte succes had, en het recente ‘mobiliteitsbudget’ dat op 1 maart 2019 in werking trad. Hierover binnenkort meer informatie!


Bezin eer ge begint!

Om een goede strategie uit te werken, is het belangrijk om volgende drie elementen voor ogen te houden:

  • Voor een onderneming hangt de reikwijdte van de voorstellen om loon om te zetten in andere voordelen af van het paritair comité, de sector en het type activiteiten. Bovendien is het niet noodzakelijk zo dat een onderneming die een cafetariaplan aanbiedt, hiervan alle mogelijkheden kan aanbieden.
  • Voor het cafetariaplan komen heel wat aspecten van de wetgeving in aanraking: arbeidsrecht, sociale zekerheid, wetgeving inzake aanvullend pensioen, fiscaal recht, vennootschapsrecht, antidiscriminatiewetgeving... Het is steeds de werkgever die de krijtlijnen uittekent waarbinnen de werknemer een keuze kan maken in functie van persoonlijke verwachtingen en noden, zonder evenwel verplicht te worden om gebruik te maken van het cafetariaplan.
  • Heel wat hr-dienstverleningsbedrijven en andere kantoren bieden begeleiding aan van bij de keuze tot en met de uitvoering van een cafetariaplan in ondernemingen, en reiken hierbij praktische tools aan, die onder meer de nodige berekeningen kunnen uitvoeren van de verschillende keuzes die de werknemer kan maken.



Een eenvoudige zoekfunctie op het internet op basis van de term ‘cafetariaplan’ levert tal van specifieke en relevante oplossingen op, net als FAQ, simulaties... Een aanrader om de goede insteek te vinden en met het nodige enthousiasme en sereniteit het proces te doorlopen!


Mots clés

Articles recommandés

Hoe zorg je voor een succesvolle overgang bij het vertrek van een essentiële medewerker?

Terugbetaling van elektriciteitskosten door de werkgever voor het thuisladen

Eindejaarsfeestjes: 56% medewerkers vindt dat alcohol op het werk niet zou mogen