Het Centraal Aanspreekpunt wordt meer dan 250.000 keer geraadpleegd in 2024: de financiële transparantie ontwikkelt zich in België!

Het Centraal Aanspreekpunt (CAP) voor bankrekeningen registreerde meer dan 250.000 raadplegingen in 2024, wat een intensivering van de financiële controles in België weerspiegelt.

Wat is het CAP?

Het CAP is een databank die informatie centraliseert over bankrekeningen en bepaalde financiële contracten die in België worden aangehouden. Het werd opgericht om belastingfraude, witwassen van geld en terrorismefinanciering te bestrijden en stelt de bevoegde autoriteiten in staat om in specifieke situaties toegang te krijgen tot de financiële gegevens van burgers. Lees meer

  • Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën : In 2024 heeft de FOD Financiën 100.043 keer toegang gekregen tot het CAP, een stijging van 15% ten opzichte van 2023. Vooral de Algemene Administratie van de Invordering maakt gebruik van deze gegevens om openstaande belastingschulden te innen.
  • Notarissen : Notarissen raadpleegden het CAP 98.613 keer in 2024, een stijging van 1,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. Zij gebruiken deze informatie, met name in geval van overlijden, om de aangifte van nalatenschap op te stellen en de activa van de overledene te identificeren.
  • FOD Justitie : Het ministerie van Justitie heeft in 2024 43.904 raadplegingen uitgevoerd, een stijging van 33% ten opzichte van 2023. Deze raadplegingen worden vaak uitgevoerd door de politie in opdracht van justitie of rechtstreeks door onderzoeksrechters in het kader van strafrechtelijke onderzoeken.
  • Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) : Sinds juli 2023 heeft Vlabel 7.659 keer toegang gekregen tot het CAP, voornamelijk voor de inning van regionale belastingen zoals successie- en registratierechten.
  • Andere instanties : Diensten zoals de Staatsveiligheid, de Cel voor Financiële Informatieverwerking en gerechtsdeurwaarders hebben het register in 2024 bijna 6.000 keer geraadpleegd in het kader van hun respectievelijke opdrachten.

Evolutie en uitbreiding van het CAP

Sinds 2022 zijn banken verplicht om twee keer per jaar, op 30 juni en 31 december, de saldi van zichtrekeningen en spaarrekeningen te melden. Verzekeraars moeten ook de globale bedragen van levensverzekeringspolissen aan het einde van het jaar meedelen. Deze uitbreiding is bedoeld om de financiële transparantie te versterken en de doeltreffendheid van de controles door de bevoegde autoriteiten te verbeteren.


De aanzienlijke toename van het aantal raadplegingen van het CAP in 2024 weerspiegelt een intensivering van de inspanningen van de Belgische autoriteiten om belastingfraude, witwassen en andere illegale activiteiten te bestrijden. Deze trend onderstreept het toenemende belang van financiële transparantie en samenwerking tussen de verschillende instellingen om de integriteit van het Belgische financiële systeem te waarborgen.

Mots clés

Articles recommandés

AMLCO Day 2023 : Mis het zeer interessante presentatiemateriaal niet

Gebruik BOW ook via MYMINFIN

Bedrijfswagen onder de loep !!!