Het vervangingsinkomen voor de zelfstandigen verlengd tot en met 31 mei 2020 ...

Op initiatief van minister van Zelfstandigen Denis DUCARME heeft de Ministerraad van 25 april 2020 een koninklijk besluit goedgekeurd dat gericht is op de verlenging voor mei van de regeling van het vervangingsinkomen, initieel voorzien voor maart en april.
Het wordt ook aan de sociale verzekeringsfondsen gevraagd dat de uitvoering van deze maatregel geen bijkomende administratieve last met zich meebrengt voor de zelfstandigen.



Herinnering : het vervangingsinkomen “overbruggingsrecht”

De wet van 23 maart 2020 heeft tijdelijke maatregelen voor zelfstandigen ingevoerd in het kader van de COVID-19-crisis. Momenteel voorziet deze wet een overbruggingsrecht voor gedwongen onderbrekingen naar aanleiding van de pandemie in de periode van 1 maart 2020 tot en met 30 april 2020. De Nationale Veiligheidsraad (NVR) van 15 april verlengde de geldende inperkingsmaatregelen tot en met 3 mei. De NVR besliste op 24 april over de geleidelijke afbouw van deze maatregelen. Bovendien moet het overbruggingsrecht in de maand mei gegarandeerd blijven voor de zelfstandigen die hun zelfstandige activiteit geheel of gedeeltelijk moeten onderbreken omwille van COVID-19. Daarom verlengt het ontwerp het toepassingsgebied van het crisisoverbruggingsrecht tot en met 31 mei 2020.


Ter herinnering, het “overbruggingsrecht” laat zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit stopzetten of onderbreken toe te genieten van een maandelijks vervangingsinkomen van 1.291,69€ (1.614,10 € met gezinslast). In de context van het coronavirus waren de voorwaarden voor maart en april op initiatief van Denis DUCARME al versoepeld.


> De zelfstandigen van wie de activiteit onderbroken of beperkt wordt door de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad, kunnen voor deze twee maanden genieten van de volledige uitkering, ongeacht de duur van de onderbreking. De maatregel beoogt eveneens de zelfstandigen die hun activiteit onderbreken gedurende 7 opeenvolgende dagen door de Covid-19-crisis (daling van de activiteit, gebrek aan grondstoffen, enz.).

> Het werd ook uitgebreid naar de zelfstandigen in bijberoep van wie de inkomsten meer dan 13 993,77 euro per jaar bedragen, met andere woorden diegenen die bijdragen betalen zoals een zelfstandige in hoofdberoep.

> De zelfstandigen in bijberoep met een inkomen tussen 6.996,89 en 13.993,77 euro en de gepensioneerden actief als zelfstandige met een jaarlijks inkomen hoger dan 6996,89 euro, kunnen een gedeeltelijk vervangingsinkomen aanvragen van 645 euro (807 euro/maand met gezinslast) met een maximumplafond voor de vervangingsinkomens ten belope van 1.614 euro.


Ter herinnering, op 17 april 2020 wezen de sociale verzekeringsfondsen erop dat zij niet minder dan 343.248 aanvragen vervangingsinkomen hadden ontvangen van de zelfstandigen getroffen door de coronavirusepidemie. Niet minder dan 151.702 zelfstandigen hebben bovendien een aanvraag ingediend tot uitstel van hun sociale bijdragen met een jaar en 10.886 anderen hebben een aanvraag tot vrijstelling ingediend.


In de praktijk

Voor de aanvragen tot vrijstelling en tot faciliteiten voor de betaling van de sociale bijdragen (vermindering en uitstel), alsook voor de aanvragen overbruggingsrecht, zijn de sociale verzekeringsfondsen het eerste aanspreekpunt voor de zelfstandigen (Groupe S, Xerius, Liantis, Partena, Acerta, Securex-Integrity, Incozina, Multipen, L’Entraide, UCM en de Nationale Hulpkas – deze laatste is een overheidsinstantie).


Meer info ?


Bronnen


FOD Kanselarij van de Eerste Minister - algemene directie Externe Communicatie, Ministerraad van 25 april 2020, COVID-19: verlenging van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen

Sociale zekerheid zelfstandige Ondernemers 'Moeilijkheden door het coronavirus, 29 april 2020

Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw, en Maatschappelijke Integratie, belast met Grote Steden, COVID-19 : het vervangingsinkomen voor de zelfstandigen verlengd voor mei - “Wij blijven aan de zijde van onze zelfstandigen staan”, zegt DUCARME, perscommuniqué, 27 april 2020





Mots clés