Hinderpremie : 4.000 euro in geval van verplichte sluiting

De maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben een enorme impact op de zelfstandigen en bedrijven in Vlaanderen. Veel handelszaken zijn verplicht om de deuren te sluiten. Om ondernemers financieel te ondersteunen en hen door deze moeilijke periode te helpen, zijn er verschillende steunmaatregelen voor ondernemingen die getroffen worden door de coronacrisis.
Het zal binnenkort mogelijk zijn om bij VLAIO een Corona hinderpremie aan te vragen als je als ondernemer gedeeltelijk of volledig moet sluiten ingevolge de federale richtlijnen.
De ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting bekomen een eenmalige premie van € 4.000.
Indien door extra federale maatregelen de sluitingsperiode na 5 april 2020 wordt verlengd, zal de onderneming voor elke bijkomende sluitingsdag van haar locatie een bijkomende sluitingspremie ontvangen. Deze bedraagt € 160 per verplichte sluitingsdag die samenvalt met een normale openingsdag.


Wat houdt de corona hinderpremie in?


Net als bij hinder door openbare werken, voorziet de Vlaamse Regering in een premie voor handelaars, horeca, zelfstandigen en dienstverleners die getroffen worden door de corona-maatregelen. Dit moet ondernemingen die ernstig inkomensverlies hebben deels kunnen compenseren.


  • Alle ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting van hun locatie bekomen een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten gesloten houden een bijkomende vergoeding van 160 euro per dag.
  • Zaken die minstens 1 voltijds en volwaardig inkomen hebben, komen in aanmerking voor de premie. Ook ambulante activiteiten (bv. marktkramers) die getroffen worden door het sluiten van de openbare markt, komen in aanmerking.
  • De premie wordt toegekend per vestiging voor zover in de bijkomende vestigingen minstens één voltijds personeelslid tewerkgesteld is. Het aantal premies wordt beperkt tot maximaal vijf per onderneming. In de horecasector is het verplicht sluiten van de eetruimte voldoende om van de premie te kunnen genieten, ook als zij nog afhaaldiensten organiseren.
  • Zelfstandigen in bijberoep hebben recht op de premie als zij door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen moeten betalen als een zelfstandige in hoofdberoep.
Uitbreiding van de corona hinderpremie


De Vlaamse Regering heeft de corona hinderpremie uitgebreid naar alle ondernemingen en winkels (bv: kledingwinkel, electrozaak of doe-het-zelf winkel) die volledig moeten sluiten omwille van de nieuwe beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad.


Vragen, contacten...


Het contactcenter bij VLAIO, de hulplijn die nu bijna drie weken geleden is geopend heeft ondertussen ruim 3.000 telefoontjes te verwerken gekregen. Sinds 13 maart zijn er dagelijks tussen de 600 en 800 telefoons geweest. Daarnaast zijn er 530 vragen via whatsapp en een 1000-tal vragen via mail binnengekomen. De website van VLAIO met alle informatie over de coronacrisis werd al meer dan 360.000 keer geraadpleegd. VLAIO past bij nieuwe maatregelen ook zijn website aan.


Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “De gezondheid staat voorop en daarom is er gisteren beslist om heel wat ondernemingen en winkels volledig te sluiten. Ten gevolge daarvan breiden we de premie van 4000 euro uit naar al die ondernemingen die volledig moeten sluiten. Op die manier willen we een deel van hun inkomensverlies compenseren.”


U kunt met uw vragen terecht bij het contactcenter van VLAIO, telefonisch of via Whatsapp, op het nummer 0800 20 555. U kunt ook mailen naar info@vlaio.be(opent in uw e-mail applicatie).


Bron : VLAIO, hinderpremie - veel gestelde vragen -persmdedelingen van de Vlaamse Regering, 18 maart 2020






Mots clés

Articles recommandés

Sluiting van de Fod Financiën diensten op 15 november 2024

Kent u de waarde van uw klanten?

Laat 120 miljard aan potentieel niet liggen