Hoeveel jongeren zijn student-zelfstandige? Hoe evolueert het aantal student-zelfstandigen? Hoeveel student-zelfstandigen blijven zelfstandig na het afstuderen?
Ontdek interessante cijfers over jongeren en ondernemerschap in Vlaanderen.
Sinds januari 2017 kunnen studenten die tijdens hun studie al willen ondernemen, gebruik maken van het statuut student-zelfstandige. Dankzij dat statuut krijgen zij een reeks voordelen, zoals sociale bescherming en lagere sociale en fiscale drempels.
Dit statuut valt bij studenten bijzonder in de smaak. Tussen 2017 en 2021 verdubbelde het aantal student-zelfstandigen in België bijna. Vooral in Vlaanderen is het statuut erg populair: ongeveer 1 op 5 van de jonge zelfstandigen (18 tot 25 jaar) is student.
Op 31 december 2023 telde ons land in totaal 8.636 student-zelfstandigen. Dat is een respectievelijke daling van 0,6% en 5,2% ten opzichte van 2022 en 2021. In Vlaanderen daarentegen steeg het aantal student-zelfstandigen met respectievelijk 1,5% en 0,6% in vergelijking met 2022 en 2021.
Hoewel er geen sprake is van een daling in Vlaanderen, duiden deze cijfers toch op een voorlopige stabilisering. Meerdere internationale studies wijzen op het remmende effect van de coronapandemie en de energiecrisis op de intentie om te ondernemen bij studenten. Deze twee factoren hadden waarschijnlijk ook een impact in België en Vlaanderen.
De komende jaren verwachten we een aanzienlijke groei van het aantal student-zelfstandigen. Enerzijds omdat 3% van het aantal studenten in Vlaanderen eind 2023 het statuut student-zelfstandige had, anderzijds omdat binnen de leeftijdsgroep 18 tot 25 jaar 7% van alle jongeren een zelfstandige activiteit uitoefende.
Student-zelfstandigen zetten hun zelfstandige activiteit vaak verder na het afstuderen. 46% van de actieve student-zelfstandigen in 2017 voeren hun zelfstandige activiteiten 6 jaar later nog altijd uit. 27% doet dat in hoofdberoep, 19% in bijberoep. Het statuut student-zelfstandige vormt een goede opstap voor een zelfstandige activiteit in hoofd- of bijberoep.
VLAIO ondersteunt in opdracht van de Vlaamse Regering tal van partners actief in het domein van ondernemend leren, zowel binnen als buiten het reguliere onderwijs. Zo bieden Vlajo, UNIZO Onderwijs en Ondernemen en My Machine Vlaanderen ondersteuning rond ondernemend onderwijs, van kleuterklas tot en met het hoger onderwijs. Jongeren die in hun plaatselijke jeugdhuis experimenteren met een ondernemend project kunnen bij de jongerencoöperatie Haven(externe link) terecht om op te starten in een veilige leeromgeving.
Met steun van VLAIO investeren ook studentensteden in Vlaanderen in krachtige ecosystemen voor studentondernemerschap: Broeikas (Aalst), Take Off Antwerp (Antwerpen), Turbo (Brugge), Startup 2440 (Geel), Gentrepreneur (Gent), Pitch Please (Hasselt-Genk), Start@K (Kortrijk), LE(J)ON (Leuven) en Manestarters (Mechelen).
Geïnteresseerd in meer cijfers over ondernemerschap bij jongeren in Vlaanderen? Bekijk deze infographic.