Inbreukenpakket voor december: welke beslissingen mbt België ?

Het periodieke pakket inbreukbeslissingen betreft de gerechtelijke stappen van de Europese Commissie tegen lidstaten die hun verplichtingen uit hoofde van het EU-recht niet zijn nagekomen. De beslissingen betreffen diverse sectoren en EU-beleidsterreinen en moeten ervoor zorgen dat het EU-recht juist wordt toegepast. Daar hebben zowel burgers als bedrijven baat bij.

De voornaamste beslissingen van de Commissie worden hieronder weergegeven, gegroepeerd per beleidsterrein. Ook sluit de Commissie 69 procedures waarin de problemen met de betrokken lidstaten zijn opgelost, zodat de Commissie de procedure niet hoeft voort te zetten.

Zie de vragen en antwoorden voor meer informatie over de EU-inbreukprocedure. Meer informatie over de geschiedenis van een zaak vindt u in het register van


Interne Markt, industrie, ondernemerschap en midden- en kleinbedrijf

(meer informatie: Lea Zuber – tel.: +32 229-56298; Federica Miccoli – tel. +32 229-58300)

Aanmaningsbrieven

Commissie verzoekt BELGIË, BULGARIJE, TSJECHIË, DENEMARKEN, DUITSLAND, IERLAND, GRIEKENLAND, SPANJE, FRANKRIJK, ITALIË, CYPRUS, LETLAND, LUXEMBURG, HONGARIJE, MALTA, NEDERLAND, OOSTENRIJK, POLEN, ROEMENIË, SLOVENIË, FINLAND en ZWEDEN de regeldruk te verminderen voor beroepsbeoefenaren die tijdelijk en incidenteel diensten willen verrichten

De Europese Commissie heeft besloten een inbreukprocedure in te leiden door een aanmaningsbrief te sturen aan België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Letland, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Finland en Zweden wegens niet-nakoming van de EU-regels inzake beroepskwalificaties (Richtlijn 2005/36/EG).

Met deze regels wordt het voor beroepsbeoefenaren gemakkelijker om hun diensten tijdelijk en incidenteel aan te bieden in verschillende lidstaten, terwijl consumenten en burgers toch de nodige bescherming genieten.

Bij wijze van uitzondering mogen lidstaten voor beroepen met implicaties voor de volksgezondheid of de veiligheid kwalificaties controleren voordat diensten mogen worden verricht. Die voorafgaande controles kunnen het opstarten van activiteiten aanzienlijk vertragen. Daarom mogen dit soort controles alleen onder strikte voorwaarden worden opgelegd, met name wanneer een gebrek aan beroepskwalificaties ernstige schade kan berokkenen aan de gezondheid of de veiligheid van de ontvangers van diensten. De Commissie is van oordeel dat deze 22 lidstaten ten onrechte voorafgaande controles eisen voor diverse beroepen die niet voldoen aan de voorwaarden om dit soort controles te mogen uitvoeren. Bij de handhaving heeft zij zich geconcentreerd op drie sectoren die van bijzonder belang zijn: de bouw, het vervoer en de zakelijke diensten.

Daarom stuurt de Commissie een aanmaningsbrief aan België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Letland, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden. Deze landen hebben nu twee maanden de tijd om te reageren en de door de Commissie aan de orde gestelde tekortkomingen aan te pakken. Komt er geen bevredigend antwoord, dan kan de Commissie besluiten een met redenen omkleed advies uit te brengen.


Digitale economie

(meer informatie: Thomas Regnier – tel.: +32 229-91099; Patricia Poropat – tel.: + 32 229-80485)

Aanmaningsbrieven en met redenen omklede adviezen

Commissie verzoekt BELGIË, BULGARIJE, SPANJE, NEDERLAND en POLEN digitaledienstenverordening na te komen

De Europese Commissie heeft besloten een aanmaningsbrief te sturen aan Bulgarije (D 2024/2241) en een met redenen omkleed advies aan België(INFR(2024)2164), Spanje(INFR(2024)2165), Nederland (INFR(2024)2163) en Polen (INFR(2024)2041) omdat deze landen in het kader van de digitaledienstenverordening (DSA) geen nationale digitaledienstencoördinatoren (DSC's) hebben aangesteld of hun de nodige bevoegdheden hebben verleend. De lidstaten moesten tegen 17 februari 2024 een DSC aanwijzen en deze de nodige bevoegdheden verlenen. Een DSC is belast met het monitoren van de toepassing en de handhaving van de DSA bij dienstverrichters op hun grondgebied. De Commissie stuurt Bulgarije een aanmaningsbrief omdat het de aangewezen DSC niet de bevoegdheden heeft gegeven om zijn taken uit hoofde van de DSA uit te voeren, onder meer doordat geen regels zijn vastgesteld voor sancties bij inbreuken op de DSA. De Commissie stuurt ook een met redenen omkleed advies voor het niet aanwijzen van DSC's en het hun niet de nodige bevoegdheden verlenen (aan België en Polen), voor het niet vaststellen van regels inzake sancties (aan Polen) en voor het niet verlenen van de nodige bevoegdheden aan DSC's (aan Spanje en Nederland). Deze lidstaten hebben nu twee maanden tijd om te reageren en de door de Commissie geconstateerde tekortkomingen aan te pakken. Als er geen bevredigend antwoord komt, kan de Commissie besluiten Bulgarije een met redenen omkleed advies te sturen en België, Spanje, Nederland en Polen voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te dagen.

Met redenen omklede adviezen

Mots clés

Articles recommandés

Rapport over "Belgisch federalisme in cijfers" : analyse van de openbare tewerkstelling

Welke feestdagen staan voor de deur van 2025?

Toenemende stress: het belang van geestelijk welzijn