Kritiek personeelstekort voor 8 op de 10 zorgorganisaties

Maar liefst acht op de tien zorgorganisaties ervaren vandaag een kritiek tekort aan talent. Dat blijkt uit een kwalitatief onderzoek van hr-dienstengroep Liantis bij directies van 73 zorginstellingen, goed voor een scope van ongeveer 10.000 medewerkers. “We zien wel dat zorgorganisaties verschillende initiatieven opzetten om medewerkers te behouden en aan te trekken. Denk maar aan het uitspelen van employer branding en het inzetten op opleidingen”, vertelt Christoph Lamberts, business manager zorg bij Liantis, naar aanleiding van Week van de Zorg die op 9 mei start.

Kritiek tekort

Acht op de tien zorgorganisaties (79%) ervaren vandaag een kritiek tekort aan talent. Ook wie het tekort vandaag nog niet aan de lijve ondervindt, gaat ervan uit dat het probleem zich op korte termijn zal stellen.

In het onderzoek van hr-dienstengroep Liantis stelden de onderzoekers de vraag aan de zorgorganisaties wat volgens hen dan de hoofdoorzaken zijn van dit personeelstekort:

  1. Te weinig talent beschikbaar op de arbeidsmarkt (90%)
  2. Uitval door fysieke werkdruk (62%)
  3. Uitval door psychische werkdruk (56%)

“Dit is natuurlijk niet alleen een probleem van de zorgsector”, licht Christoph Lamberts, business manager zorg bij Liantis, toe. “Daarnaast is het probleem complex. Aan de basis liggen meerdere zaken, denk maar aan de instroom van jonge nieuwe werkkrachten die kleiner is dan de vraag. De overheid zet hier sterk op in, maar de vruchten daarvan gaan we pas op lange termijn plukken. Er leeft ook frustratie in de sector door een gebrek aan het ‘gericht’ kunnen inzetten van werkkrachten ondanks aantoonbare kennis en kunde (al dan niet vanuit het buitenland). Diploma’s blijven een absolute vereiste. De starre regelgeving bemoeilijkt ook de noodzaak tot flexibiliteit in verloning. Een verandertraject is niet eenvoudig en als de omgeving dan ook nog eens verandert door corona, is de uitdaging des te groter.”

Uiteenlopende oplossingen

Toch ziet Lamberts oplossingen. “Een belangrijke sleutel tot een versnelde oplossing is het inzetten op organisatie, communicatie en samenwerking tussen de diverse beleidsmakers (federaal en gewestelijk) en beleidsuitvoerders. Samen zijn we sterker en kunnen we talent, middelen en kennis delen.”

Ondanks de moeilijke omstandigheden tonen zorgorganisaties zich enorm bereid om het personeelstekort aan te pakken. “Dat doen ze op verschillende manieren: nieuw talent aantrekken, bestaand talent koesteren, bestaand talent (her)opleiden, externen inschakelen en partnerships opzetten om taken te delen”, vertelt Christoph Lamberts.

Enkele initiatieven waarvan zorgorganisaties aangeven dat ze er nog meer op willen inzetten:

  • 68% zet in op werkplekleren om mensen te helpen herscholen voor andere functies.
  • 64% zet in op zowel interne als externe employer branding.
  • 60% promoot actief interne mobiliteit in hun organisatie.
  • 56% wil hun onthaaltraject voor nieuwe medewerkers beter uitwerken.
  • 54% zet nu al volop in op het psychosociaal welzijn van hun medewerkers.
  • 46% van de zorgorganisaties hebben partnerships met onderwijsinstellingen.
  • 26% zet in op digitale leerplatformen om medewerkers (her) op te leiden.

“Zorgorganisaties zijn dus zeker inventief om met bestaande budgetten, de huidige regelgeving én het tekort aan talenten op de arbeidsmarkt toch die war for talent aan te gaan. Week van de Zorg – met als apotheose Dag van de Zorg op zondag 15 mei – is hét moment om nog even naar voor te schuiven dat de zorgsector écht een mooie sector is waar mensen en ‘zorgen voor elkaar’ centraal staan. Een warme sector die inspireert, motiveert én investeert”, besluit Christoph Lamberts van Liantis.

Mots clés

Articles recommandés

Toenemende stress: het belang van geestelijk welzijn

Nieuw e-book over Mobility as a Service

Zeven op de tien Belgische kantoormedewerkers houden van flexibiliteit