​Laatste reeks fiscale maatregelen van de regering-De Croo voor de verkiezingen? Hier zijn ze!

De Belgische regering, onder leiding van Alexander De Croo, heeft onlangs een reeks nieuwe fiscale maatregelen aangenomen. Deze maatregelen, bedoeld om de concurrentiepositie van bedrijven te versterken, de bouwsector aan te passen aan de huidige behoeften, en het aanbod van huurwoningen te stimuleren, vormen waarschijnlijk de laatste reeks fiscale maatregelen voor de verkiezingen. Laten we deze initiatieven eens nader bekijken.


Steun voor innovatie in de biopharmaceutische sector

De eerste belangrijke hervorming betreft de biopharmaceutische sector, cruciaal voor de nationale economie en innovatie. Om investeringen in onderzoek en ontwikkeling aan te moedigen, heeft de regering de aftrek voor innovatie-inkomsten aangepast. Deze maatregel stelt bedrijven nu in staat om te kiezen voor een niet-terugbetaalbaar en overdraagbaar belastingkrediet indien ze de aftrek niet onmiddellijk volledig willen gebruiken, waardoor hun belasting niet meer dan 15% bedraagt. Dit initiatief is bedoeld om België aantrekkelijk te houden voor biopharmaceutische innovatie.

Aanpassing van de regels voor nacht- en ploegenarbeid

De ondernemingen waar werknemers in een systeem van ploegenarrbeid kunnen in ons land genieten van een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing om de extra kosten verbonden aan ploegenarbeid te compenseren en de competitiviteit van hun arbeidsintensieve ondernemingen te beschermen.

Doordat de wet de afgelopen jaren werd uitgebreid om de concurrentiepositie verder te versterken, sloop er ook onduidelijkheid in de correcte interpretatie van de criteria van de wet, onder andere over de grootte van de ploegen en de arbeid die ze verrichten. Een recent arrest van het Grondwettelijk Hof onderstreepte deze onduidelijkheid en dreigde de toepassing van de regeling volledig te ondergraven.

Als reactie heeft de regering een overgangsmaatregel ingevoerd voor de gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor nacht- of ploegenarbeid. Deze maatregel, geldig tot 31 december 2026, biedt getroffen bedrijven de mogelijkheid om te blijven profiteren van fiscale voordelen terwijl ze zich aanpassen aan de nieuwe juridische interpretatie. Het introduceert ook een variant die meer flexibiliteit biedt in het beheer van teams, afhankelijk van hun grootte en werklast.


FiscaliteitF.F.F.BV-vrijstelling ploegenarbeid: nieuw keuzestelsel zorgt voor rechtszekerheid


Aanpassing van overuren in de bouwsector

Specifiek voor de bouwsector is een aanpassing gemaakt met betrekking tot overuren. Het aantal fiscaal voordelige overuren voor weg- en spoorwegwerkzaamheden is verhoogd van 180 naar 280 uur per jaar. Deze maatregel is bedoeld om projecten te versnellen en de overlast voor het publiek te verminderen. Een soortgelijk voorstel voor de uitbreiding van overuren voor de gehele bouwsector werd echter ingetrokken na overleg met de Europese Commissie om te voldoen aan Europese regels inzake staatssteun.

Extra ondersteuning voor treinabonnementen van werknemers

De regering heeft ook de kosten van treinabonnementen voor werknemers aangepakt. Voor degenen die een deel van hun abonnement zelf moeten betalen, is nieuwe hulp ingevoerd om te garanderen dat prijsstijgingen deze werknemers niet onevenredig treffen. Deze maatregel vult het bestaande systeem aan, waarbij de werkgever een significant deel van de kosten dekt.

Uitbreiding van het verlaagde btw-tarief voor huurwoningen

Gezien de toenemende moeilijkheden voor veel huishoudens om toegang te krijgen tot huisvesting, heeft de minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, het verlaagde btw-tarief van 6% uitgebreid naar sloop- en heropbouwprojecten bestemd voor verhuur. Deze uitbreiding is bedoeld om het aanbod van betaalbare huurwoningen te stimuleren. Om te verzekeren dat deze maatregel daadwerkelijk ten goede komt aan de huurmarkt, zijn specifieke voorwaarden vastgesteld, zoals een beperking van de woonoppervlakte tot 200 m², het gebruik van de woning als hoofdverblijfplaats, en een verhuurverplichting van ten minste 15 jaar.

Volgens de Minister van Financiën worden er drie belangrijke sociale voorwaarden gekoppeld aan deze maatregel.

  1. Ook hier geldt de maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m²;
  2. Enkel woningen die worden gebruikt als hoofdverblijfplaats komen in aanmerking;
  3. Om ervoor te zorgen dat de maatregel een duurzaam effect heeft op de markt van huurwoningen voor gezinnen en alleenstaanden, kan het verlaagd btw-tarief enkel worden gebruikt wanneer de huurwoningen voor minstens 15 jaar worden verhuurd aan één of meerdere achtereenvolgende particuliere huurders. De woning mag dus niet worden verkocht of voor andere doeleinden worden gebruikt.

Mots clés

Articles recommandés

Vlaamse bedrijven in China: een stralende toekomst of verleden tijd?

Algemene oriëntatie over btw in het digitale tijdperk

Wakeup-call voor Europa