​Maleisië: Verplichte e-facturatie en e-rapportage in het verschiet 2024

Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), een agentschap van het Ministerie van Communicatie en Digitale Communicatie, organiseert gesprekken met aanbieders van elektronische factureringsdiensten ter voorbereiding op verplichte elektronische facturering in het land.

De Maleisische overheid is, net als vele andere wereldwijd, op weg naar verplichte elektronische facturatie (e-facturatie) om de belastingadministratie te verbeteren en de efficiëntie van de facturatie in het land te verhogen. Zoals veel bedrijven en overheden al weten, stroomlijnt de overstap naar gedigitaliseerde, elektronische processen de activiteiten, verlaagt het de kosten en verbetert het dus de efficiëntie waarmee facturen worden aangemaakt, gedistribueerd, ontvangen en behandeld.

Laten we eens kijken naar de voorgestelde plannen van Maleisië.


Wanneer begint de verplichte e-facturatie en voor welke bedrijven geldt deze?

Als onderdeel van de begroting 2023 die de Maleisische minister van Financiën op 7 oktober 2022 heeft gepresenteerd, zou de implementatie van e-facturatie vanaf 2024 in fasen moeten beginnen, onder leiding van het LHDN (Inland Revenue Board Of Malaysia).

Hoewel de plannen van het land nog aan verandering onderhevig zijn, heeft de MDEC al een voorstel gedaan voor de uitrol van de verplichting, waarin gedetailleerd wordt aangegeven welke bedrijven wanneer in aanmerking zouden komen. Een vrijwillige fase begint naar verwachting in januari 2024 en de verplichte fasen zijn als volgt gepland:

  • 1 juni 2024 - B2B verplicht (uitgaand en inkomend) voor bedrijven die een omzetdrempel van RM100 miljoen of meer per jaar bereiken.
  • 1 januari 2025 - B2B verplicht (uitgaand en inkomend) voor bedrijven die een verkoopdrempel van RM50 miljoen per jaar bereiken.
  • 1 januari 2026 - B2B verplicht (uitgaand en inkomend) voor bedrijven die een verkoopdrempel van RM25 miljoen per jaar bereiken en uitbreiding van het mandaat naar B2G-transacties.
  • ​1 januari 2027 - Verplicht voor alle bedrijven. B2C-transacties vallen ook onder het toepassingsgebied.

​Hoewel de voorgestelde uitrol over een periode van drie jaar plaatsvindt, laat het initiatief al zien dat het land zich inzet voor verplichte elektronische facturering. Veel regeringen over de hele wereld zijn begonnen, of zullen beginnen, met hun e-factureringsreis, maar velen hebben geen gedetailleerd plan dat zowel B2G-, B2B- als B2C-facturen omvat. Het voorstel van Maleisië laat zien dat het Zuidoost-Aziatische land misschien al voorop loopt.


​In detail treden: Welk model kunnen we verwachten?

​Hoewel er nog heel wat open vragen en beslissingen moeten worden genomen, is het duidelijk dat MDEC zich heeft gericht op een verrekeningsmodel, waarbij het LHDN (Inland Revenue Board Of Malaysia) de factuur in realtime moet valideren voordat deze naar de eindontvanger wordt gestuurd.

Het inklaringsmodel is wereldwijd erg populair en wordt gebruikt in landen als Italië en Turkije. Bij dit model zijn meestal drie partijen betrokken: de verkoper, de overheid/belastingdienst en de koper.

​Voordat de koper zijn factuur ontvangt, moet de verkoper deze eerst ter goedkeuring naar de belastingdienst sturen. Dit gebeurt meestal via een overheidsportaal dat door de belastingdienst is ontworpen, of via erkende dienstverleners. De belastingdienst controleert, of "klaart", de factuur voordat de koper deze kan ontvangen.

​Met een dergelijk model kan de belastingdienst de factuur in realtime controleren en ervoor zorgen dat zowel de koper als de verkoper dezelfde factuur in handen hebben. Het proces biedt de belastingdienst dus volledige zichtbaarheid van de economische activiteit.

Mots clés

Articles recommandés

De Belgische economie blijft matig groeien, maar …

Terugbetaling van elektriciteitskosten door de werkgever voor het thuisladen

Vereenvoudigde aangifte : nieuwe circulaire 2024/C/76