Methaanuitstoot verminderen

EU kondigt €175 miljoen financiële steun aan om methaanuitstoot te verminderen op COP28

Superklimaatvervuilers, zoals methaan, distikstofoxide, fluorkoolwaterstoffen en troposferisch ozon, zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de huidige opwarming van de aarde. In het kader van het mondiale methaanpact, dat de EU en de VS hebben opgestart, werken meer dan 150 landen aan de collectieve doelstelling om de wereldwijde door de mens veroorzaakte methaanuitstoot uiterlijk 2030 met ten minste 30% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2020. Met dat wereldwijde initiatief blijft de doelstelling van de Overeenkomst van Parijs binnen bereik om de opwarming tot 1,5 graden Celsius te beperken.


In een verklaring heeft voorzitter Von der Leyen de allereerste EU-wet om de methaanuitstoot van de energiesector te beteugelengepresenteerd, met toonaangevende normen om de uitstoot in de EU en wereldwijd op te sporen, te meten en te stoppen. De EU en haar lidstaten hebben op de top €175 miljoen ter ondersteuning van de Methane Finance Sprint aangekondigd om de vermindering van methaangebruik te stimuleren. Dat geld werkt als katalysator voor de inspanningen van de overheid, de industrie en de filantropie om de methaanuitstoot in de energiesector te verminderen, onder andere door met nieuwe satellieten een methaangegevensrevolutie op gang te brengen.

Ook heeft voorzitter Von der Leyen aangekondigd dat de Commissie tegen de COP29 een routekaart voor de wereldwijde uitrol van de regeling “You Collect/We Buy” zal ontwikkelen. De regeling stimuleert bedrijven om gas af te vangen en in de handel te brengen dat anders zou worden verspild doordat het wordt afgeblazen en afgefakkeld. Zo worden de klimaatactie en de energievoorzieningszekerheid verbeterd. De EU en Algerije gaan deze regeling samen testen.

Achtergrond

Het mondiale methaanpact, dat voorzitter Von der Leyen en president Biden op de COP26 in 2021 hebben opgestart, is het belangrijkste coördinatieplatform voor de wereldwijde vermindering van de methaanuitstoot. Meer dan 150 landen hebben zich ertoe verbonden om de door de mens veroorzaakte methaanuitstoot uiterlijk 2030 met ten minste 30% te verminderen, met bijzondere aandacht voor de energie-, landbouw- en afvalsector. De grote wereldwijde steun voor het pact toont de groeiende toewijding om de methaanuitstoot snel terug te dringen. Het pact wordt gezamenlijk door de EU en de VS voorgezeten en werkt samen met twee organen van het Milieuprogramma van de VN, namelijk de Climate and Clean Air Coalition (CCAC) en het Internationaal waarnemingscentrum voor methaanemissies (IMEO). Via de CCAC heeft het mondiale methaanpact meer dan vijftig landen bij de ontwikkeling van nationale methaanactieplannen ondersteund, en via het IMEO heeft het een aantal wetenschappelijke studies uitgevoerd en een waarschuwings- en reactiesysteem voor methaan ontwikkeld voor gebeurtenissen met uitzonderlijk veel uitstoot. Dit jaar hebben Canada, Micronesia, Duitsland, Japan en Nigeria zich bij de EU en de VS gevoegd als voorvechters van het mondiale methaanpact.

De EU verleent wereldwijd technische, politieke en financiële steun voor inspanningen om de methaanuitstoot te verminderen, onder meer via de regeling “You Collect/We Buy”, en zorgt ervoor dat de nieuwe regels over de methaanuitstoot binnen de EU worden uitgevoerd.

Op 1 december heeft het IMEO de eerste openbare gegevens over methaanuitstoot via zijn waarschuwings- en reactiesysteem voor methaan bekendgemaakt. Dat helpt om de doeltreffende tracering van methaan te bevorderen. Dat is een nieuwe stap om het energietraject voor het mondiale methaanpact te ondersteunen dat in 2022 gestart is.

Links

Verklaring van voorzitter Von der Leyen

Mondiaal methaanpact

Methaanuitstoot

Persbericht over het akkoord over de allereerste EU-wet om de methaanuitstoot te beteugelen

Mots clés

Articles recommandés

1 op de 5 kmo’s wil vanaf 2025 al transparanter communiceren

Advies van het EDPB over AI-modellen: GDPR-principes ondersteunen verantwoorde AI

Bonussen voor werknemers stijgen sneller dan de index