Als je gebruik maakte van een website of een online dienst en die werd gehackt, dan kunnen je gegevens (naam, e-mailadres, telefoonnummer, rijksregisternummer en zelfs wachtwoorden) op het internet belanden.
Het gebeurt dat bekende en veilige websites het slachtoffer worden van een hacking of gegevensdiefstal: een webshop waar je een aankoop deed, een afsprakenplatform dat je gebruikte om een afspraak bij de dokter te boeken of sociale netwerken zoals Facebook en LinkedIn. De gestolen gegevens worden verkocht aan allerhande cybercriminelen die ze dan gebruiken om je op te lichten.
Je gegevens weer laten verdwijnen van het internet is onmogelijk. Maar wat moet je dan wel doen?
Zijn je persoonsgegevens gestolen? Naam, Adres, telefoonnummer, e-mailadres of rijksregisternummer?
Wees dan extra op je hoede voor oplichters. Zij kunnen deze identiteitsgegevens gebruiken bv. om in jouw naam bestellingen te plaatsen, contracten af te sluiten, enz. Het gebeurt vaak dat deze gegevens gebruikt worden om je vertrouwen te wekken en je op te lichten. Als je opgebeld wordt door een onbekende die beweert een bankmedewerker te zijn, dan zal je die sneller vertrouwen als die weet waar je woont en wat je rijksregisternummer is.
Zijn je bankgegevens gestolen of heb onbedoeld je bank- of responscodes doorgegeven aan een oplichter?
Als je geld verliest of wordt afgeperst, meld dit dan onmiddellijk bij de lokale politie van je woonplaats. https://safeonweb.be/nl/een-aangifte-doen-bij-de-politie
Zijn je e-mailadres en wachtwoord gestolen?
Verander onmiddellijk de wachtwoorden die je gebruikte op de getroffen platformen. Als je hetzelfde wachtwoord op verschillende plaatsen gebruikt, wat wij stellig afraden, dan moet je het overal veranderen.
Verander ook het wachtwoord op je e-mailbox. Vaak is je e-mail ingesteld als hersteladres. Als een oplichter toegang heeft tot je e-mail, dan kan die telkens wanneer jij een wachtwoord verandert, een nieuw wachtwoord aanvragen via je e-mailadres.
De beste tip: gebruik voortaan overal waar dat kan tweestapsverificatie.
Bron : safeonweb, januari 2024