Nieuwsflits: indiening aangifte nalatenschap kan voortaan online !

Wie erft van een Vlaams rijksinwoner moet bij de Vlaamse belastingdienst (‘Vlabel’) een aangifte nalatenschap indienen, in principe binnen de vier maanden na het overlijden. Tot nu kon dat enkel via een aangifteformulier dat per post of digitaal werd verstuurd.

Vorige week lanceerde de Vlaamse Belastingdienst ERFonline, een digitale toepassing die toelaat dergelijke aangiftes online in te dienen.


Om toegang te verkrijgen tot de toepassing moet de aangever zich aanmelden via zijn elektronische identiteitskaart, token of Itsme. Hij dient ook te beschikken over het rijksregisternummer van de overledene.

Eens ingelogd en het dossier is aangemaakt, moeten de aangevers een vragenlijst beantwoorden op basis waarvan de aangifte wordt samengesteld. De vragen peilen bijvoorbeeld naar erfgenamen die de nalatenschap hebben verworpen, of de overledene gehuwd was en een testament had opgemaakt, hij bepaalde levensverzekeringspolissen had gesloten, enz. In functie daarvan rolt een aangifteformulier op maat uit de toepassing, waarbij de relevante, in te vullen velden worden aangegeven. Enkele juridische begrippen worden via de knop ‘hulp nodig’ verduidelijkt.

Opgelet: de erfgenamen moeten nog steeds zelf alle info over het vermogen van de overledene verzamelen. Dit vergt enig opzoekwerk. Zo moeten de aangevers nagaan of de overledene een testament had opgesteld en een huwelijkscontract had afgesloten, dienen ze de bankrekeningen en portefeuilles in kaart te brengen en de schulden te bewijzen aan de hand van de nodige stukken, bepaalde vermogensbestanddelen te (laten) schatten en dergelijke meer. De toepassing bundelt deze gegevens namelijk niet. Concreet betekent dit dat er vaak nog een notaris zal moeten tussenkomen die kan opzoeken of de overledene een testament of huwelijkscontract had opgesteld of om de fiscale lijsten met een overzicht van de Belgische bankrekeningen op te vragen. Bovendien blijven de aangevers verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van de aangifte. In complexe dossiers blijft het dan ook aangewezen een beroep te doen op een expert ter zake. De tool laat verder niet toe de verschuldigde erfbelasting te berekenen.

De toepassing is beschikbaar voor de indiening van aangiftes nalatenschap van Vlaamse rijksinwoners die zijn overleden vanaf 1 januari 2020. Uiteraard blijft het mogelijk om de aangifte nog via het gebruikelijke aangifteformulier in te vullen en per post of digitaal in te versturen.


Bron : Tiberghien Advocaten, 31 maart 2022

Mots clés

Articles recommandés

Vereenvoudigde aangifte : nieuwe circulaire 2024/C/76

Update afbraak en heropbouw – Nieuwe Circulaire gepubliceerd

De drie basisrentetarieven van de ECB worden met 25 basispunten opnieuw verlagen.