Omgangsvormen met collega’s veranderd door de pandemie: 1 op 10 werknemers slachtoffer cyberpesten

1 op de 10 werknemers zegt dat ze sinds de coronacrisis slachtoffer zijn geweest van pestgedrag op het werk. Dat is nog half zoveel als voor corona. Steeds vaker kiezen werknemers om collega’s via sociale media, e-mail of chat-apps te pesten. 27% van de werknemers zegt zelf vaker via digitale weg collega’s te pesten of onvrede over een collega te uiten. Dat blijkt uit een bevraging van Indeed.

Indeed, wereldwijd en in België de grootste vacaturesite, onderzocht hoe het thuiswerken en het vooral digitale contact tussen collega’s invloed had op hoe ze zich onderling gedragen. En dan vooral op het vlak van pestgedrag. Want de helft van de werknemers vindt dat er sinds corona een grotere afstand tussen collega’s is en dat het teamgevoel er is op achteruit gegaan.

Dat we veel meer via de digitale weg in contact staan met onze collega’s zorgt er volgens 30% van de werknemers voor dat de drempel om te roddelen of te pesten een stuk kleiner is geworden. Voor iets meer dan de helft van de werknemers zegt dat die omschakeling geen invloed had en nog steeds even vaak zijn onvrede over collega’s uit dan voordien.

Vorm van pesten veranderd door corona

1 op de 10 werknemers is sinds de coronacrisis losbarstte gepest op het werk. 14% van de mannen zegt gepest te zijn, tegenover (slechts) 8% van de vrouwen. In 60% van de gevallen gebeurde het pesten via digitale weg: op mail, in de chat op Teams of in WhatsApp-berichten, op de social media. Fysiek pesten gebeurt nog in 40% van de gevallen. Voor de covid-pandemie was die verhouding net omgekeerd en gebeurde het pesten in bijna 60% van de gevallen ‘fysiek’, op het werk.

Overigens zegt 27% van de werknemers dat hij effectief vaker z’n ongenoegen of frustraties over een collega uit via een bericht op WhatsApp, een e-mail of in een videocall, dan dat hij dat voor corona deed. Vooral thuiswerkende mannen en jongere werknemers die van thuis werken, zeggen vaker dan anderen dat ze dat doen.

Ongeveer 15% van de werknemers zegt ooit getuige te zijn geweest van roddels over collega’s tegen de baas of in een besloten WhatsApp- of chat-groep.

En nu?

“Het pestgedrag ‘op het werk’ is verdubbeld en dat is een nare evolutie. Stof tot nadenken voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Kunnen we zomaar besluiten dat corona de oorzaak is, dat we door het thuiswerken en de virtuele contacten op een andere manier met elkaar omgaan? Het is daarom interessant te zien wat de impact zal zijn van ‘opnieuw samen op kantoor’. En werkgevers: zijn zij zich hiervan bewust? En wat kunnen ze eraan doen, moeten ze misschien nadenken over een actiever beleid om pesten tegen te gaan? Kortom: een pijnlijke vaststelling die bovendien leidt naar veel vragen”, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed.

Indeed onderzocht in februari 2022 de ervaringen met (cyber)pesten bij 1000 Belgische werknemers.

Mots clés

Articles recommandés

België omarmt NCTS Fase 5: Wat je moet weten voor 21 januari 2025?

Nieuwe NACE-codificering in 2025

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone