Ondernemersbarometer: forse stijging van het aantal nieuwe vennootschappen

Het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen dat op 1 mei 2019 in werking trad, leidt tot een forse stijging van het aantal nieuwe vennootschappen. Dat blijkt uit de eerste Ondernemersbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Helaas blijkt hieruit ook dat de coronacrisis het ondernemerschap fnuikt. En dat bedrijven die op 1 mei 2019 al bestonden, tot nu nauwelijks de kans grijpen om de voordelen van het nieuwe wetboek in de statuten in te schrijven.


Op 1 mei 2019 traden nieuwe spelregels in werking voor ondernemers en vrije beroepers die hun activiteiten via een vennootschap voeren. Met die nieuwe spelregels, vastgelegd in het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV), beoogde de wetgever vooral om het ondernemerschap te bevorderen. Het ging om een initiatief van minister van Justitie Koen Geens.
Uit de cijfers die Fednot na verloop van 1 jaar WVV verzamelde, blijkt dat de wetgever in dat opzet is geslaagd.
Het afgelopen jaar zijn er in ons land 32.707 nieuwe vennootschappen opgericht, dat zijn er ruim een derde (+ 34 %) meer dan in de periode van 1 mei 2018 tot 30 april 2019. De stijging deed zich voor in de drie regio’s.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “De toename van het aantal oprichtingen is te danken aan de grotere flexibiliteit van het vennootschapsrecht, waardoor oplossingen kunnen worden geïmplementeerd die beter zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de ondernemers.”


Qua toename van het aantal nieuw opgerichte vennootschappen, is Vlaams-Brabant koploper met een toename van 57,7 procent. Op de tweede en de derde plaats volgen Namen (+ 48,7%) en Waals-Brabant (+ 43,5 procent).


Effect van de coronacrisis

Bovendien zat het aantal nieuw opgerichte vennootschappen maand na maand in de lift. Deze positieve evolutie kende een ommekeer vanaf midden maart van dit jaar toen de coronacrisis losbarstte. “Sindsdien is de vraag om nieuwe vennootschappen op te richten duidelijk gedaald, een evolutie die zich verder heeft doorgezet in april”, meldt notaris Bart van Opstal.


BV succesvol

Bijna alle nieuwe vennootschappen die sinds 1 mei 2019 zijn opgericht (96 procent) zijn Besloten Vennootschappen.
Deze tendens is volledig in lijn met de bedoeling van de wetgever om van de Besloten Vennootschap dé vennootschapsvorm bij uitstek te maken”, meldt notaris Bart van Opstal.
Omgekeerd werden er de jongste 12 maanden minder Naamloze Vennootschappen (NV’s) opgericht (- 20% tot 767). Sinds 1 mei 2019 is de NV dan ook vooral bedoeld voor grote en beursgenoteerde bedrijven.
Ruim de helft van de ondernemers die een vennootschap opricht, is tussen de 25 en 40 jaar.


Bron: Koen Geens

Mots clés

Articles recommandés

Nieuw advies: Verslaggeving heropening vereffening vennootschappen

Gevolgen verhoging groottecriteria voor vennootschappen

Gevolgen verhoging groottecriteria voor (I)VZW’s en stichtingen