Opnieuw verlenging van de economische EU sancties met 6 maanden tegen Rusland

Vanwege de aanhoudende acties van de Russische Federatie die de situatie in Oekraïne destabiliseren, heeft de Raad de EU-sancties met nog eens 6 maanden verlengd, tot en met 31 januari 2025.

In de zelfde dossier van de Eu-sancties tegen Rusland trekken wij ook uw bijzondere aandacht op twee sanctiemaatregelen die de voorbije periode nog verder werden aangescherpt :

1) Bevriezingsmaatregelen/uitbreiding sanctielijst;

2) Algeheel verbod op auditdiensten – Exit uitzondering vanaf 1 oktober 2024

Alle pertinente informatie hieromtrent vind u in de meedeling 2024/22 van het het IBR dat u in bijlage integraal zou willen vinden.


In het kort


De sancties werden voor het eerst ingevoerd in 2014 en zijn sinds februari 2022 aanzienlijk uitgebreid vanwege de niet-uitgelokte, ongerechtvaardigde en illegale militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne.

Momenteel geldt er een breed scala aan sectorale maatregelen, waaronder beperkingen op de handel, financiering, technologie en goederen voor tweeërlei gebruik, de industrie, vervoer en luxe­goederen. Andere sancties betreffen: een verbod op de invoer of overdracht van ruwe olie en bepaalde aardolie­producten over zee van Rusland naar de EU, de uitsluiting van verscheidene Russische banken van Swift, en de opschorting van de uitzend­activiteiten en vergunningen in de EU van meerdere media­kanalen die door het Kremlin worden gesteund en desinformatie verspreiden. Daarnaast zijn er specifieke maatregelen om omzeiling van de sancties tegen te gaan.

Zolang de illegale acties van de Russische Federatie een schending blijven vormen van het verbod op het gebruik van geweld, hetgeen een ernstige inbreuk is op verplichtingen uit hoofde van het internationaal recht, is het passend alle door de EU opgelegde maatregelen te handhaven en zo nodig aanvullende maatregelen te nemen.

In zijn conclusies van 27 juni 2024 wees de Europese Raad opnieuw op zijn niet-aflatende steun voor de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen, en bevestigde de Europese Raad dat de EU zich onverminderd inzet om Oekraïne te blijven ondersteunen op politiek, financieel, economisch, humanitair, militair en diplomatiek vlak. Daarnaast veroordeelde de Europese Raad met klem de recente escalatie van vijandelijkheden door Rusland, met name de verdere intensivering van de aanvallen op burgers en civiele en kritieke infrastructuur, in het bijzonder in de energiesector.

Achtergrond

De Raad heeft op 31 juli 2014 Besluit 2014/512/GBVB vastgesteld betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren.

De EU heeft naast economische sancties ook nog andere maatregelen genomen in reactie op de destabiliserende acties van de Russische Federatie tegen Oekraïne. Het betreft beperkingen van de economische betrekkingen met de illegaal geannexeerde Krim en de stad Sebastopol en de niet onder regeringsgezag vallende gebieden van Oekraïne in de oblasten Donetsk, Cherson, Loehansk en Zaporizja. Ook zijn er individuele beperkende maatregelen (bevriezing van tegoeden en reis­beperkingen) genomen tegen een breed scala aan personen en entiteiten, evenals diplomatieke maatregelen.

Sinds 24 februari 2022 heeft de EU 14 ongekend harde sanctie­pakketten aangenomen als reactie op de groot­schalige Russische invasie van Oekraïne.


Meer weten

  • Conclusies Europese Raad, 27 juni 2024
  • EU-sancties tegen Rusland vanwege Oekraïne (achtergrond­informatie)
  • EU-respons op de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne (achtergrond­informatie)
  • Mots clés

    Articles recommandés

    Update van de documentatiemap in het kader van de crisis tussen Rusland en Oekraïne

    Buitensporigtekort­procedures tegen 7 lidstaten, inbegrepen Belgie : in concreto ?

    Sancties tegen terrorisme: Raad verlengt EU-terroristenlijst en voegt 1 entiteit toe