Overlegcomité beslist winterpakket met onmiddellijke ingang

​Twee weken na zijn vorige vergadering "Overlegcomité : voortaan brede mondmaskerplicht en verplicht telewerk" heeft het Overlegcomité op 26 november vastgesteld dat de coronasituatie in ons landen snel verslechtert met overbelasting van het zorgsysteem, uitval van zorgpersoneel en uitstel van patiëntenzorg.
Daarom heeft het Overlegcomité een nieuw winterpakket beslist met maatregelen die het aantal contacten moeten beperken.

De coronasituatie zijn sinds het vorige Overlegcomité verder verslechterd. Zowel het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en de belasting van intensieve zorg is verder gestegen. Hoewel een tijdelijke verdere stijging was verwacht, gaat ze verder dan de meest negatieve scenario’s die waren vooropgesteld.

Hierdoor is ook de situatie in de zorg verder verslechtert, met name voor huisartsen, testcentra en ziekenhuizen. Bovendien is 10% van de bedden op intensieve zorg niet beschikbaar wegens uitval van het zorgpersoneel. Het gevolg is opnieuw uitstel van patiëntenzorg, zowel in de eerste lijn als in de ziekenhuizen.

Het Overlegcomité heeft daarom een reeks beslissingen genomen die de verspreiding van het virus moeten afremmen en de belasting in de zorg opnieuw beheersbaarder te maken. Deze maatregelen zullen op 15 december geëvalueerd worden

>> Naar de persconferentie ">>>> Naar de persconferentie

Het koninklijk besluit met de coronamaatregelen - zoals beslist door het Overlegcomité van 26 november 2021 - is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Inwerkingtreding

Deze maatregelen treden zaterdag 27 november 2021, om 11 uur ’s ochtends in werking, met uitzondering van de maatregelen die betrekking hebben op de publieke evenementen en sportieve wedstrijden, die in werking treden op 29 november 2021 om 7 uur ’s ochtends.

Net als de bestaande maatregelen, gelden de nieuwe maatregelen tot en met 28 januari 2022. Weliswaar worden de epidemiologische omstandigheden nauwgezet opgevolgd en worden de maatregelen tijdens een nieuw Overlegcomité op 15 december 2021 geëvalueerd.

Net als de bestaande maatregelen, gelden de nieuwe maatregelen tot en met 28 januari 2022. Weliswaar worden de epidemiologische omstandigheden nauwgezet opgevolgd en worden de maatregelen tijdens een nieuw Overlegcomité op 15 december 2021 geëvalueerd.

Bijkomende vaccinaties

Na de booster voor kwetsbare en specifieke doelgroepen, zoals 65+, zorgverleners, personen met immuno-deficiëntie, personen die werden ingeënt met Johnson&Johnson, moet de hele bevolking zo snel als mogelijk een extra vaccinatiedosis ontvangen.

Er wordt maximaal naar gestreefd dat burgers vier (Johnson & Johnson en AstraZeneca) of zes (Pfizer en Moderna) maanden na hun laatste dosis een booster-vaccin krijgen met een mRNA-vaccin.

Het Overlegcomité vraagt om het wetenschappelijk gefundeerd operationeel plan dat de IMC Volksgezondheid tegen 27 november hiertoe uitwerkt, zo vlug als mogelijk uit te voeren, zodat de capaciteit van de vaccinatiecampagne snel en sterk verhoogd wordt en voor Kerstmis nog een zo groot mogelijk aantal personen kan worden ingeënt. Die personen moeten zich via een flexibel online systeem kunnen inschrijven, zoals bijvoorbeeld QVAX.

Gezien de recente goedkeuring door EMA, vraagt het Comité dat de Hoge Gezondheidsraad en het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek hun advies spoedig verstrekken met het oog op het eventuele opstarten, op vrijwillige basis, van de vaccinatie van de 5 tot 11 jarigen.

Private bijeenkomsten

Private bijeenkomsten moeten buiten worden georganiseerd. Private bijeenkomsten mogen enkel in de volgende gevallen binnen worden georganiseerd:

  • wanneer zij thuis of in een klein toeristisch logies plaatsvinden;
  • wanneer zij plaatsvinden in het kader van een huwelijk of een uitvaart;
  • wanneer het sportieve activiteiten betre​

Vanaf 50 personen binnen of 100 personen buiten dient de toegang tot de private bijeenkomsten die buiten plaatsvinden, alsook de private bijeenkomsten thuis of in het kader van een huwelijk of uitvaart te worden georganiseerd overeenkomstig het samenwerkingsakkoord van 14 juli 2021 inzake het Covid Safe Ticket, zodra dit het toelaat, met uitzondering van de bijeenkomsten die thuis zonder professionele horeca-activiteiten plaatsvinden. De organisator dient de aanwezigen daarvan voorafgaand te informeren.

Deze bepaling geldt niet voor bijeenkomsten in de private woonst. Het Comité moedigt ten zeerste het gebruik van zelftesten aan bij het ontvangen van gasten in de private woonst.

Het gebruik van het CST bij private bijeenkomsten geldt niet voor private bijeenkomsten die georganiseerd worden in de private woonst, behalve indien er een beroep gedaan wordt op professioneel georganiseerde horeca-activiteiten.

Indien gebruik wordt gemaakt van professionele horeca dienstverlening geldt eveneens dat deze dienstverlening beperkt blijft tussen 5 uur en 23 uur, met uitzondering van huwelijksfeesten

Horeca-activiteiten en nachtwinkels

Het aantal personen per tafel wordt beperkt tot 6. (Kinderen tot en met twaalf jaar niet meegeteld)

Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat huishouden.

Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan.

De openingsuren worden beperkt van 5 uur ’s morgens tot 23 uur, behalve voor wat betreft de private

bijeenkomsten in het kader van een uitvaart of huwelijk.

Maaltijden en dranken kunnen tussen 23.00 uur en 5.00 uur niet worden aangeboden om af te halen en te leveren.

Nachtwinkels zijn gesloten voor het publiek tussen 23.00 uur en 5.00 uur.

Discotheken en dancings

Discotheken en dancings dienen te sluiten.

Publieke evenementen

> Publieke evenementen binnen: enkel zittend toegestaan, conform de regels van CST plus mondmasker.

> Publieke evenementen buiten: indien organisatoren de regels van de social distancing en afstand van 1,5 meter tussen de gezelschappen niet respecteren, zal hun evenement gesloten worden. De modaliteiten van de horeca zijn van toepassing.

Inwerkingtreding van de maatregelen voor evenementen georganiseerd door professionals is 29 november.

Evenementen, culturele en andere voorstellingen, sporttrainingen en congressen mogen binnen enkel worden georganiseerd voor een zittend publiek van maximum 50 personen (medewerkers en organisatoren niet meegeteld). Buiten mogen deze voor een zittend of staand publiek van maximum 100 personen worden georganiseerd (medewerkers en organisatoren niet meegeteld) en geldt dat de organisator de passende maatregelen neemt zodat de regels van de social distancing kunnen worden gerespecteerd, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elk gezelschap.
Massa-evenementen en proef- en pilootprojecten mogen binnen enkel worden georganiseerd voor een zittend publiek van minimum 50 personen en buiten voor een zittend of staand publiek van minimum 100 personen (medewerkers en organisatoren niet meegeteld), mits voorafgaande toelating van de bevoegde gemeentelijke overheid en mits toepassing van het Covid Safe Ticket.

Handelsbeurzen

Het Comité bevestigt de mondmaskerplicht voor handelsbeurzen.

De deelstaten nemen de nodige reglementaire bepalingen voor een veralgemeende invoering van het CST op handelsbeurzen.

Sportwedstrijden

De aanwezigheid van publiek is verboden tijdens professionele en niet-professionele sportieve wedstrijden die binnen worden georganiseerd.

Elke deelnemer tot en met zeventien jaar kan wel worden vergezeld door twee meerderjarige personen.

Leerplichtonderwijs

De ministers van Onderwijs zullen een pakket maatregelen uitwerken rond onder meer:

  • Verplichte mondmaskerdracht;
  • Luchtkwaliteit en betere ventilatie;
  • Het uit elkaar houden van klasgroepen;
  • Opsporen van hoogrisico-contacten;
  • Buitenschoolse activiteiten.

De ministers van Onderwijs en van het Hoger Onderwijs worden uitgenodigd bijkomende voorstellen te formuleren op basis van het overleg met de koepels en syndicaten.

Jeugdactiviteiten

De ministers van Jeugd worden gevraagd om ten laatste op 29 november bijkomende voorstellen te formuleren inzake beperkingen en beveiligingen van de jeugdactiviteiten in binnenruimten, rekening houdend met de epidemiologische risico’s van het mengen van jongeren uit verschillende klassen en scholen.

Telethuiswerk

De periode waarbinnen maximaal één terugkeerdag voorzien mag worden, wordt verlengd van 12 december naar 19 december (Zie voor meer info : "Laatste maatregelen mbt de werkcontext" en "Télewerken : wat betekenen de nieuwe maatregelen voor werknemers en bedrijven? "

De periode vanaf wanneer maximaal twee terugkeerdagen voorzien mogen worden, start vanaf 20 december.

De periode waarbinnen maximaal één dag per week een terugkeermoment mag worden georganiseerd, wordt verlengd tot en met 19 december 2021.

Handhaving

De politie- en inspectiediensten wordt gevraagd streng op te treden tegen overtredingen van de maatregelen.

Aan de bevoegde ministers en aan de burgemeesters wordt gevraagd om hiertoe de nodige instructies aan de politie- en inspectiediensten te verzekeren.

Tot slot: drie richtsnoeren om het veilig te houden

  • Beperk uw contacten. Pas je gedrag aan en wees vooral heel voorzichtig met kwetsbare personen. Wanneer je elkaar toch wil zien, doe het dan bij voorkeur buiten.
  • Gebruik zelftesten. Wanneer je thuis toch mensen ontvangt, gebruik een zelftest en draag je mondmasker. Zo heb je meer zekerheid. De zelftesten zijn verkrijgbaar bij elke apotheker en ook in de supermarkt.
  • Ventileer. Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes. Dat is trouwens sowieso gezond, maar zeker in deze coronatijden.

Bron : premier.be, persbericht " Overlegcomité beslist winterpakket met onmiddellijke ingang" en Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing "Publicatie KB", persbericht 27 november 2021

Mots clés

Articles recommandés

Kwart van de Belgen werkt een of twee dagen van thuis uit

Telewerk : dagelijks 34 miljoen km uitgespaard, waarvan 16 miljoen km met de wagen !

Alweer een hittegolf? Welke maatregelen moeten op het werk worden genomen?