Telewerken: wat betekenen de nieuwe maatregelen voor werknemers en bedrijven ?



Op het Overlegcomité van 17 november 2021 heeft de regering beslist om bepaalde maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan, opnieuw in te voeren. Eén daarvan is het telewerk. Maar wat houdt dit juist in? Zijn werknemers die kunnen telewerken verplicht om één dag per week naar kantoor te komen? Wat als ze niet willen terugkeren? Is de werkgever verplicht om een telewerkvergoeding te betalen? Moet men verplicht van thuis telewerken?

Catherine Mairy, Legal Expert bij Partena Professional, legt alles haarfijn uit.

Wat als medewerkers niet naar kantoor willen komen?

Het Overlegcomité heeft aangekondigd dat telewerk vanaf aanstaande zaterdag weer verplicht zal zijn wanneer de functie van de werknemer zich daartoe leent. Dit betekent dat wanneer de functie van een werknemer telewerk toelaat en de werknemer niet naar kantoor wenst te komen, de werkgever hem hiertoe niet kan verplichten. "Met de nieuwe maatregelen die het Overlegcomité gisteren heeft genomen, is fysieke aanwezigheid op het werk toegestaan gedurende maximum 1 dag per week per werknemer. Het idee is dat de werknemer zo veel mogelijk telewerkt en alleen naar kantoor komt als hij dat wenst of als dat nodig is. We kunnen ons zeker inbeelden dat sommige werknemers regelmatig naar kantoor zullen moeten komen om er specifieke taken uit te voeren en zo de continuïteit van de activiteiten van de onderneming te verzekeren,” zegt Catherine Mairy.

Wat als werknemers meer dan één dag per week willen terugkomen?

Het idee is om telewerken echt te bevorderen om de verspreiding van het virus te beperken. “De boodschap is duidelijk: naar het werk komen is toegestaan voor maximaal één dag per week tot 12 december. Van 13 december tot 28 januari 2022 zal dit maximaal 2 dagen per week zijn. Het is toegestaan, maar dus niet verplicht,” legt Catherine Mairy uit.

Kunnen alle werknemers tegelijkertijd aanwezig zijn? Kan hun een vaste dag worden opgelegd?

Er is geen regel die een maximum- of minimumaantal werknemers voorschrijft dat op hetzelfde ogenblik op de werkplek aanwezig mag zijn. “Het belangrijkste is dat iedereen zich soepel opstelt en gezond verstand toont. Het is raadzaam om een “beurtrol” op te stellen in overleg met de werknemers die één dag per week wensen terug te keren. De bedoeling is om te vermijden dat te veel mensen tegelijk in de lokalen van de onderneming aanwezig zijn. Als er echter meerdere werknemers fysiek in de onderneming aanwezig moeten zijn om de continuïteit van de activiteiten van de onderneming te waarborgen, moet erop worden toegezien dat alle maatregelen worden genomen om de verspreiding van het virus te beperken (ventilatie, dragen van maskers, enz.),” legt Catherine Mairy uit.

Het Overlegcomité heeft ook aangekondigd dat er een maandelijks elektronisch register moet worden bijgehouden dat ter beschikking wordt gesteld via het portaal van de sociale zekerheid. Vermoedelijk om de personen die op de werkplek aanwezig zijn te registreren. Wordt dus vervolgd…

Is de werkgever verplicht om een telewerkvergoeding te betalen?

Voor de telewerkvergoedingen is de redenering nog steeds dezelfde. Werkgevers kunnen de regels die zij tot nu toe hebben gevolgd voor de terugbetaling van kosten blijven toepassen. Als zij nog geen tegemoetkoming betaalden, maar dat nu wel willen doen, mag dat natuurlijk. Wel is het zeer belangrijk om dit in de onderneming goed te onderhandelen en de werknemers in te lichten,” zegt Catherine Mairy.

Moet de werknemer verplicht vanuit zijn woonplaats telewerken?

“Nee, niet noodzakelijk. Telewerk kan evengoed vanop een andere plaats dan de woonplaats van de werknemer worden verricht, bijvoorbeeld bij de ouders thuis. Als de werknemer er met andere woorden voor kiest om te telewerken vanuit een vakantiehuisje aan de kust of in de Ardennen, dan mag dat, maar hij moet hier wel vooraf met zijn werkgever over overleggen. Doet hij dat niet dan gaat men ervan uit dat het telewerk in de woning van de werknemer wordt verricht. We herhalen dat de telewerker in een vakantiehuisje dezelfde apparatuur nodig heeft zoals thuis. De telewerker zal dus moeten beschikken over een laptop en een internetverbinding. Hij moet er zich bij de eigenaar van het vakantiehuisje ook van vergewissen dat er een stabiele en kwaliteitsvolle internetverbinding is, zodat hij zijn werk in de best mogelijke omstandigheden kan uitvoeren.

Dit is de verantwoordelijkheid van de telewerker, maar de werkgever kan hem er natuurlijk aan herinneren om zich goed uit te rusten, ook als hij niet thuis werkt,” besluit Catherine Mairy, Legal Expert bij Partena Professional.

Bron : Partena professional, 18 november 2021

Meer info vind u ook in deze artikel " Opnieuw verplicht telewerk : verduidelijking van de gevolgen in een koninklijk besluit"

Mots clés

Articles recommandés

Bevrijd jezelf van de angsten die bedrijfsleiders achtervolgen.

Welke feestdagen staan voor de deur van 2025?

De drie basisrentetarieven van de ECB worden met 25 basispunten opnieuw verlagen.