Publieksbevraging rond het ontwerp van Nationaal Energie- en Klimaatplan (2021-2030)

Op 4 juni 2019 wordt in uitvoering van artikel 10 van de Governance Verordening een publieksbevraging over het ontwerp van geïntegreerd Nationaal Energie- en Klimaatplan (2021-2030) gelanceerd. Aarzel niet om deel te nemen aan deze bevraging (tot 15 juli 2019) !


Nationaal Energie- en Klimaatplan ?


Op 24 december 2018 trad de governance verordening (EU) 2018/1999 inzake de energie-unie van 11 december 2018 in werking welke o.a. voor alle EU-lidstaten de verplichting inhield om tegen 31/12/18 een eerste ontwerp van geïntegreerd nationaal energie- en klimaatplan 2021-2030 (NEKP) te notificeren aan de Europese Commissie.


België voldeed aan deze verplichting en maakte op 31/12/18 haar eerste ontwerp NEKP 2021-2030 en alle relevante bijlagen over aan de Europese Commissie,


Het plan en zijn deelplannen vindt u op de websites van EnergieOverleg en de Nationale Klimaatcommissie.


De gewesten en de federale overheid leggen – ieder binnen hun eigen bevoegdheden - in dit nationaal plan en de daarbij horende afzonderlijke plannen per entiteit een reeks concrete maatregelen voor inzake het energie- en klimaatbeleid.


Dit ontwerpplan legt de krijtlijnen vast om de transitie naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem te maken. Het beoogt zowel ambitieuze doelstellingen als concrete maatregelen voor vijf kernthema’s volgens de vijf dimensies van de Europese Energie-unie: decarbonisering (daling van broeikasgasemissies en ontwikkeling van hernieuwbare energie), bevoorradingszekerheid, interne markt, energie-efficiëntie, en tot slot onderzoek, innovatie en concurrentievermogen.


De ecologische transitie zal onvermijdelijk kosten veroorzaken. De regeringen van dit land zullen echter trachten deze kosten billijk te spreiden door verantwoord gedrag van bedrijven en burgers aan te moedigen.


Publiekesbevraging


Omdat het plan belangrijke thema’s afdekt met maatregelen die een directe of indirecte impact hebben op u als burger, is het belangrijk dat u uw voorstellen, bemerkingen en standpunten kenbaar maakt.


Dit kan u door:


- algemene bemerkingen te mailen naar nekp@enquete.belgium.be.

- aanvullende bemerkingen over deelplannen te mailen naar:



- deel te nemen aan deze online bevraging (4 juni - 15 juli)


Het invullen van de vragenlijst duurt 10 tot 15 minuten. Op het einde is er ook een open invulveld waarin u bijkomende bemerkingen (max. 3000 woorden) kan geven.

  • U kan deze online bevraging op elk moment onderbreken om ze op een later tijdstip - via uw persoonlijke link - verder te zetten.
  • Uw antwoorden blijven strikt vertrouwelijk en worden anoniem verwerkt, met respect voor de privacywetgeving. Uw e-mailadres wordt enkel gebruikt in het kader van deze bevraging en wordt onder geen beding doorgegeven aan derden.


Aarzel niet om deel te nemen aan deze bevraging (tot 15 juli 2019):


Bronen: Fod Economie, Middenstand, KMO en Energie, Ontwerp van geïntegreerd Nationaal Energie-Klimaatplan 2021-2030, site www.klimaat.be


Mots clés

Articles recommandés

Milieuaansprakelijkheid met betrekking tot het voorkomen en herstellen van milieuschade

​Laatste reeks fiscale maatregelen van de regering-De Croo voor de verkiezingen? Hier zijn ze!

Welke kosten accepteert de RSZ in 2024?